Mizele unui proces de rasunet pentru Romania: CEDO se pronunta azi in cazul revocarii lui Kovesi de la sefia DNA

Marti, 05 Mai 2020, ora 08:42
30340 citiri
Mizele unui proces de rasunet pentru Romania: CEDO se pronunta azi in cazul revocarii lui Kovesi de la sefia DNA

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) va pronunta, marti, verdictul in cazul Laurei Codruta Kovesi, potrivit unui anunt facut de instanta europeana. O decizie favorabila in acest caz ar fi putea deschizatoare de drum in jurisprudenta europeana.

Actualul procuror sef al Parchetului European, Laura Codruta Kovesi, a reclamat ca atunci cand a fost demisa din functia de procuror-sef DNA, pe 9 iulie 2018, prin decretul presedintelui Klaus Iohannis in urma unei decizii a Curtii Constitutionale, i s-au incalcat doua drepturi fundamentale.

Dreptul la un proces echitabil - nu a avut acces la o instanta sa-si apere drepturile cu privire la revocarea disciplinara din functia de procuror sef DNA.

Dreptul la libera exprimare - demiterea sa, in baza unei evaluari a fostului ministru al Justitiei, Tudorel Toader, a fost facuta dupa ce s-a exprimat public in calitate de sef la DNA pe mai multe reforme legislative care afectau sistemul judiciar. Era vorba de modificarile legislative privind amnistia/gratierea, Codurile Penale si Legile Justitiei.

Citeste o analiza a Ioanei Ene Dogioiu din ianuarie 2019- Cum ar putea face Kovesi din nou istorie. Tribunalul CCR, la judecata CEDO

Caz judecat cu prioritate

In primul rand, trebuie subliniat ca acest caz s-a judecat cu prioritate, procesul a fost deschis in decembrie 2018. In aceasta perioada, judecatorii europeni au incercat sa lamureasca mai multe probleme privind legislatia din Romania. Asa ca au intrebat Guvernul Romaniei despre modul in care a avut loc revocarea fostei sefe DNA: daca Kovesi a putut contesta in instanta decizia CCR de demitere din functie si daca a avut acces la o instanta pentru a se determina drepturile civile si obligatiile in legatura cu demiterea ei din functia de sef DNA - privind declaratiile publice facute.

Iata intrebarile CEDO- Cazul Kovesi, judecat cu prioritate de CEDO: Cele 4 intrebari la care trebuie sa raspunda Guvernul

De ce acest caz ar putea fi deschizator de drumuri in jurisprudenta europeana? Explica un specialist in drepturile omului: Plangerile la CEDO care invocau probleme de lipsa unui proces echitabl in fata CCR erau de regula inadmisibile. Deciziile CCR nu ajungeau la CEDO. Dupa cum am vazut, cazul a trecut in februarie 2019 de primul filtru al instantei europene, iar cererea a fost admisa in principiu.

In esenta, CEDO trebuie sa stabileasca daca CCR a comis un abuz atunci cand a decis revocarea din functie a Laurei Codruta Kovesi si daca prin aceasta decizie i-au fost incalcate drepturi fundamentale.

Dreptul la libera exprimare

Mult mai sensibila este insa situatia dreptului la libera exprimare in cazul magistratilor, unde CEDO are deja o jurisprudenta.

Asta dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat in iunie 2016 Ungaria pentru demiterea, in 2012, a presedintelui Curtii Supreme, Andras Baka, aratand ca acesta a fost sanctionat pentru criticile sale la adresa guvernului condus de premierul Viktor Orban.

Prin pensionarea inainte de limita, guvernul lui Viktor Orban a comis o "ingerinta in dreptul la libertatea de exprimare" in cazul acestui inalt magistrat, acum in varsta de 67 de ani, care a criticat politica conservatorilor aflati la putere, afirma CEDO in decizia definitiva.

De asemenea, magistratii au aratat ca a fost incalcat si dreptul de acces la o instanta, deoarece Baka nu a putut contesta incetarea inainte de termen a mandatului sau. Decizia s-a luat cu 15 voturi la doua.

Ungaria a fost condamnata sa-i plateasca inaltului magistrat 100.000 de euro, daune morale si materiale pentru prejudiciul suferit.

Citeste si:
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, 3 decembrie, după o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, care a avut loc la Palatul Victoria, că bucureştenii vor plăti în...
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...