Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Presa externa, despre criza din Romania: Guvernul cere capul sefei DNA, procurorul care a inceput cruciada anticoruptie

Vineri, 23 Februarie 2018, ora 08:15
6949 citiri
Presa externa, despre criza din Romania: Guvernul cere capul sefei DNA, procurorul care a inceput cruciada anticoruptie
Foto: Arhiva Ziare.com

Propunerea de revocare a sefei DNA venita joi seara din partea ministrului Justitiei de la Bucuresti este pe larg reflectata in presa externa. Daca ieri, imediat dupa anunt, am avut parte de reactii la cald ale jurnalistilor straini, ulterior principalele surse de presa din Occident au acordat spatii ample acestui eveniment din Romania.

Cererea lui Toader de revocare a sefei DNA face inconjurul lumii: Kovesi e cea mai populara persoana publica din Romania. Asteptati-va la probleme!

Agentia France Presse, citata de La Croix, titreaza ca Guvernul Romaniei cere capul sefei Parchetului Anticoruptie.

Francezii amintesc ca ministrul Tudorel Toader a lansat o "procedura de revocare" in cazul sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, aducand la un punct culminant tensiunea dintre majoritatea de stanga si sistemul de justitie.

In cadrul unei conferinte de presa, ministrul a acuzat-o pe Kovesi, una dintre personalitatile cele mai populare din Romania, ca a incalcat Constitutia si a prejudiciat imaginea tarii in strainatate.

"Lupta impotriva coruptiei nu poate masca comportamentul neconstitutional, ilegal si defaimator impotriva functionarilor din institutiile publice", este un citat din Toader preluat de AFP.

Sursa citata aminteste ca, potrivit legii, doar presedintele Klaus Iohannis poate sa decida asupra demiterii acestui magistrat aflat in functie din 2013.

Iata procedura legala prin care poate fi demisa Kovesi.

AFP mai scrie ca Iohannis, care a aparat-o intotdeauna pe Kovesi, a raspuns rapid, amintind intr-o declaratie ca a spus in mod repetat ca e multumit de activitatea DNA si de managementl acestui parchet, un punct de vedere pe care il mentine.

France Presse relateaza si despre miile de oameni care au iesit joi seara in strada in Bucuresti si alte orase mari, imediat dupa anuntul ministrului, pentru a-si exprima sprijinul pentru Codruta Kovesi, devenita simbolul luptei impotriva coruptiei din tara.

La randul lor, partidele de opozitie, de centru-dreapta, au cerut demisia ministrului Toader, acuzandu-l ca s-a "plasat pe partea delincventilor".

PSD, pe de alta parte, a salutat decizia ministrului, "bazata pe argumente clare si solide".

AFP a retinut din discursul lui Toader faptul ca s-a referit la modificarile aduse de Parlament Legilor Justitiei, reforma criticata de Comisia Europeana si mai multe guverne occidentale, care se tem ca submineaza independenta judecatorilor. Mai multe sectiuni ale acestui proiect de lege au fost declarate neconstitutionale, aminteste AFP.

Aceeasi sursa mai arata ca GRECO, un organism al Consiliului Europei, care a efectuat o evaluare a acestei reforme la Bucuresti, a reiterat joi ca procurorii trebuie sa "se bucure de independenta si autonomie si sa actioneze in afara oricarei interferente".

In ultimii ani, procurorii DNA au anchetat sute de alesi locali si nationali, atragand dusmania clasei politice si acuzatii de abuz de putere, mai arata analiza AFP.

De la revenirea lor la putere in decembrie 2016, social-democratii, care au mai multi oficiali vizati de anchete, au incercat sa "inmoaie" legislatia anticoruptie, declansand un val de proteste fara precedent de la caderea regimului comunist.

Si Bloomberg a publicat un amplu articol dedicat evenimentelor din Romania de joi seara.

Procurorul care a inceput cruciada anticoruptie este in pericol sa isi piarda functia,

titreaza Bloomberg, care relateaza la randul sau cum ministrul Tudorel Toader cauta sa o inlocuiasca pe sefa DNA, cea care a dus o batalie fara precendent impotriva coruptiei, care a trimis zeci de politicieni la puscarie si a zdruncinat multi altii.

Coalitia la putere in Romania a cerut un control asupra autoritatilor anticoruptie, care au obtinut condamnari sau au trimis in judecata pe multi dintre colegii lor, inclusiv un fost prim-ministru, arata Bloomberg miza acestei miscari impotriva sefei DNA.

Social-democratii, care au schimbat din functie doi premieri intr-un an, au provocat proteste de strada si au atras criticile UE dupa ce au incercat sa dezincrimineze unele infractiuni de coruptie, inclusiv abuzul in serviciu, mai noteaza sursa citata.

Bloomberg relateaza si despre protestul de joi seara de la Piata Victoriei, unde oamenii au iesit in sprijinul lui Kovesi, dar si despre manifestatiile masive de anul trecut.

Sursa citata aminteste si ca seful PSD, Liviu Dragnea, deja condamnat, dar si anchetat si judecat in alte dosare de frauda, forteaza infiintarea unor comisii parlamentare care sa investigheze modul cum functioneaza diverse institutii.

Politico trece in revista evenimentele zilei de joi din Bucuresti, punctand ca Laura Codruta Kovesi era sefa DNA cand parchetul anticoruptie a inceput anchete impotriva unor politicieni de top din mai multe partide, inclusiv impotriva liderului PSD Liviu Dragnea, precum si impotriva fratelui fostului presedinte Traian Basescu.

Comisia Europeana, care a monitorizat progresele inregistrate de Romania in lupta impotriva coruptiei de la aderarea la UE in 2007, a laudat activitatea DNA, despre care a precizat ca a reusit sa mentina un parcurs pozitiv in urmarirea actelor de coruptie, in ciuda presiunii intense.

Sursa citata aminteste ca, in 2017, DNA a trimis 573 de inculpati in judecata in aproximativ 200 de cazuri si a obtinut 200 de hotarari definitive de condamnare impotriva a peste 400 de inculpati, potrivit celui mai recent raport al CE din noiembrie 2017.

Iata argumentele lui Toader si cum pot fi ele usor demontate, dar si prima reactie a presedintelui Klaus Iohannis, cel care are ultimul cuvant in aceasta decizie.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Kovesi revocare Toader presa externa , #revocare