Toader a insistat pe cuvantul "decapa", cand a cerut revocarea sefei DNA, dar raportul publicat nu-i sustine afirmatiile

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 26 Februarie 2018, ora 15:54
15835 citiri
Toader a insistat pe cuvantul "decapa", cand a cerut revocarea sefei DNA, dar raportul publicat nu-i sustine afirmatiile
Foto: Arhiva Hepta.ro

Concluziile a doua expertize tehnice privind o inregistrare in care Kovesi ar da ordine subordonatilor din DNA arata ca acestea au fost editate. Mai mult, din declaratii ale procurorilor audiati, chiar si ale celor trei care erau in conflict cu sefa DNA, reiese ca acestia au negat ca Kovesi ar fi folosit termenii: "a decapa", "a inhata" si "manca-ti-as".

Cazul urmeaza sa fie discutat in CSM, dar ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a cerut revocarea sefei DNA si in baza acestei inregistrari aparuta in spatiul public. Doar ca raportul Inspectiei Judiciare, pe care l-a facut public cu aceasta ocazie, nu contine dovezi care sa ii sustina afirmatiile.

Inregistrarea

Unul dintre argumentele cu care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, cere revocarea sefei DNA este o inregistrare facuta publica pe 18 iunie, in care Laura Codruta Kovesi ar da ordine procurorilor din subordinea sa, cerandu-le "sa ajunga la premier". Inregistrarea a fost difuzata la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3, post potrivit caruia sefa DNA vorbea cu procurorul Jean Uncheselu.

Una din frazele accentuate atat pe postul Antena 3, cat si saptamana trecuta de Tudorel Toader a fost cea in care se presupune ca sefa DNA le-ar fi spus procurorilor din subordinea sa: "sa decapam, sa ajungem la premier". Toader a insistat joi pe faptul ca sefa DNA incearca sa obtina condamnari cu orice pret.

Toader: Decapare, cuvant cheie

"Aceasta incercare de decapare, cuvantul cheie la care vreau sa ma refer, este absolut contrara oricarui stat de drept. La mijloc este destinul unui om egal cu toti ceilalti. Cauzele nu trebuie rezolvate dupa functie", a comentat el. Pentru a intari declaratiile, Toader a publicat raportul Inspectiei Judiciare (IJ), cu caracter confidential si nepublic.

Raportul este pe masa Sectiei disciplinare pentru procurori din CSM, iar concluziile sunt confidentiale si nepublice pana la solutionarea definitiva a acestuia. Ziare.com a analizat ce se arata in raportul publicat de Toader, ce au spus martorii si care este rezultatul expertizelor tehnice.

Toader a publicat un raport confidential al Inspectiei Judiciare despre Kovesi, care nu este validat de CSM. Ce spune ministrul

Kovesi: Au suferit editari

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a afirmat, pe 15 februarie, ca Institutul National de Expertize Criminalistice (INEC) a stabilit, printr-o expertiza, ca inregistrarea in care ea le-ar fi dat ordine procurorilor din subordine "sa ajunga la premier" a suferit editari.

"Sunt doua expertize in dosar care constata ca nu am facut acele afirmatii. Chiar Inspectia Judiciara constata ca nu am facut acea afirmatie. Toti martorii care au fost audiati, respectiv procurorii care au fost la sedinta, au spus ca nu am facut acea afirmatie. Si nu am facut acea afirmatie. Inca din prima seara (...) cand a aparut acea inregistrare, am precizat ca anumite afirmatii nu le-am facut. (...)

Anumite cuvinte, n-am sa vi le spun care, daca va puneti castile si o sa ascultati atent, o sa vedeti ca nu acelea au fost rostite, redarea este gresita. Am mentionat si mentionez ca s-a stabilit, printr-o expertiza facuta de Institutul de Criminalistica, faptul ca acea inregistrare a suferit editari, modificari", a declarat Kovesi.

Documente nepublice, puse pe site-ul MJ

In raportul realizat de IJ si publicat de Tudorel Toader pe site-ul Ministerului Justitiei sunt prezentate concluziile expertizei si ce au declarat procurorii DNA care au participat la sedinta la care s-au facut inregistrarile.

DNA a deschis o ancheta pentru a identifica cine a realizat aceste inregistrari. Mai multe date din ancheta procurorilor DNA apar in raportul facut public de Tudorel Toader.

Raportul Inspectiei Judiciare, filele 30-31

Specialist DNA: S-au intercalat pasaje

Potrivit sursei citate, in raport apar si detalii despre expertizele tehnice realizate in acest caz. Prima apartine unui specialist din DNA care arata ca "toate cele trei inregistrari (era vorba de trei fisiere audio- n.red.) au suferit operatiuni tehnice de editare prin intercalare de pasaje, de natura voita (intentionata). Inregistrarile primare sunt alterate de zgomote si distorsiuni, care provin in timpul activitatii de reinregistrare", se arata in expertiza.

Potrivit specialistului, inregistrarea primara a suferit mai multe editari si reinregistrari succesive.

Raportul Inspectiei Judiciare, fila 31

Ce au spus inspectorii judiciari

Inspectorii Gina Magirescu si Mihaela Hrituc au aratat ca raportul nu stabileste care sunt cuvintele/expresiile asupra carora s-a intervenit.

In plus, au mai aratat acestia, nu ar fi fost specificate operatiunile tehnice concrete invocate de DNA si de catre Kovesi in aparare, privind cuvintele si expresiile asupra carora s-ar fi intervenit.

Concluzia inspectorilor, potrivit Raportului Inspectiei Judiciare, filele 31-32

Raportul INEC: Contine elemente de editare

Pe 19 iulie 2017, Institutul National de Criminalistica, Serviciul Expertize, a realizat un nou raport de constatate.

Una din concluzii: "inregistrarile audio puse la dispozitie nu sunt originale/autentice, deoarece in continutul acestora s-a indentificat elemente caracteristice de editare (modificari ale continutului inregistrarilor) constand in existenta unor discontinuitati majore in privinta zgomotului de fond si in prezenta in cadrul secventelor care contin zgomot de fond de intensitate mica a unor zgomote de tip click si beep".

Concluziile INEC, potrivit Raportului Inspectiei Judiciare, filele 33-34

Inspectorii intorc concluziile INEC

Inspectorii Gina Magirescu si Mihaela Hrituc au concluzionat ca ambele constatari au aratat ca inregistrarile nu sunt originale/autentice si ca in ambele se retine ca au suferit operatiuni tehnice de editare, prin intercalari intentionate de pasaje, "inregistrarea primara a suferit mai multe editari si reinregistrari succesive fiind alterate de zgomote si distorsiuni care provin din timpul activitatii de reinregistrare sau s-a conchis ca esantioanele de voce si vorbire existente in cadrul inregistrarilor nu pot face obiectul unei examinari comparative in vederea recunoasterii vorbitorului, intrucat nu fac parte din fisierele audio originale, ori clone/duplicate ale acestora."

Gina Magirescu si Mihaela Hrituc sustin totusi ca concluziile de specialitate nu confirma apararea facuta de Kovesi, care a sustinut ca inregistrarile au fost efectuate prin juxtapunerea unor fragmente sau prin amestecarea unor fragmente reale cu sintagme obtinuate prin colationare.

Concluziile inspectorilor IJ, potrivit Raportului Inspectiei Judiciare, filele 34-35

Procurorii DNA neaga afirmatiile

Potrivit Raportului IJ, au fost audiati majoritatea procurorilor DNA. Acestia au declarat ca nu-si amintesc exact cuvintele folosite. Insa trei dintre procurorii DNA, care erau in conflict cu sefa DNA, au negat ca Kovesi ar fi folosit termenii: "a decapa", "a inhata" si "manca-ti-as". Intr-o nota de relatii, mai multi procurori care au participat la sedinta au negat folosirea acestor cuvinte.

Cum este prezentata audierea procurorilor, potrivit Raportul Inspectiei Judiciare, fila 36

Concluzia IJ

Concluzia inspectoarelor Gina Magirescu si Mihaela Hrituc, dupa analiza tuturor probelor, a fost ca Laura Codruta Kovesi a facut mai multe afirmatii in sedinta de lucru din data de 30 martie 2017, de natura a aduce atingere onoarei sau probitatii profesionale si prestigiului Justitiei.

Dupa cum am aratat, Sectia pentru procurori in materie disciplinara din cadrul CSM urmeaza sa ia o decizie in acest caz, dupa audierea celor implicati si dupa discutarea probelor propuse de Kovesi si Inspectia Judiciara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Tudorel Toader Laura Codruta Kovesi, #tudorel toader decapa kovesi, #tudorel toader tulus kovesi iorga moraru , #revocare