Toader a publicat un raport confidential al Inspectiei Judiciare despre Kovesi, care nu este validat de CSM. UPDATE - Ce spune ministrul

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Sambata, 24 Februarie 2018, ora 14:30
35047 citiri
Toader a publicat un raport confidential al Inspectiei Judiciare despre Kovesi, care nu este validat de CSM. UPDATE - Ce spune ministrul
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a publicat pe site-ul Ministerului Justitiei un raport al Inspectiei Judiciare, din 9 ianuarie 2018, prin care se cerea cercetarea disciplinara a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, si a adjunctului acesteia, Marius Iacob. Actul are caracter confidential si este nepublic.

Raportul Inspectiei Judiciare este intr-una din anexele din raportul ministrului Tudorel Toader in baza caruia a cerut revocarea procurorului sef al DNA si care a fost publicat pe site-ul Ministerului Justitiei. Cazul la care face trimitere oficialul este pe masa Sectiei pentru procurori in materie disciplinara din CSM si urmeaza sa fie solutionat. Din acest motiv, actele nu sunt publice.

Potrivit articolului 73 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii: "Actele, documentele sau orice alte informatii care se afla pe rolul Inspectiei Judiciare au caracter confidential, cu exceptia celor care constituie, potrivit legii, informatii de interes public".

Actul afecteaza dreptul la aparare

Surse judiciare au explicat ca, in acest caz, publicarea acestui raport al Inspectiei Judicare de catre ministrul Justitiei ar afecta dreptul la aparare in cazul celor doi procurori.

Potrivit regulamentelor, abia dupa valorificarea obiectiunilor DNA si dupa ce raportul este avizat si discutat in sedinta Sectiei pentru procurori a CSM, dobandeste caracter definitiv si devine public.

Aceasta situatie a fost sesizata si de fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, pe blogul sau: Ministrul Justitiei a "intrat" in atributiile CSM prin invocarea ca argument a raportului Inspectiei Judiciare, in conditiile in care acesta nu este definitiv din punct de vedere al procedurilor legale si nu a fost validat de CSM.

Potrivit unor surse din cadrul CSM, ministrul Justitiei nu participa la sedintele Sectiei de procurori din CSM in materie disciplinara, deci nu putea avea acces la acest document. Totusi, in raportul publicat de Tudorel Toader, intr-o nota de subsol, se arata ca acesta a fost obtinut printr-o solicitare din 2017, cel mai probabil pentru ca Ministerul Justitiei era unul dintre cei care au solicitat verificarea.

Ziare.com a solicitat un punct de vedere de la Inspectia Judiciara in acest caz, dar pana la momentul publicarii articolului nu am primit un raspuns.

Toader sustine ca nu e confidential: A fost publicat deja pe un site si i-a spus cineva din presa ca asa a zis si Inspectia Judiciara

UPDATE 14:20 - Ulterior, sambata dupa-amiaza, intr-o interventie la Antena 3, Tudorel Toader a explicat ca raportul nu este confidential, iar in sprijinul acestor afirmatii a invocat faptul ca cineva din presa i-a spus ca asa a transmis si Inspectia Judiciara.

"Intr-o conferinta de presa cineva a folosit parti din raport. Acesta este deja public pe o revista electronica de profil juridic. Apoi, legal, raportul are caracter confidential si nu secret, atat timp cat este in lucru, cat nu s-a pus rezolutia si raportul nu este trimis la CSM. Raportul este finalizat, are rezolutie, trimis, nu intra sub caracter confidential, daramite sub cel secret.

Inainte de a-l face public, am consultat specialisti in pastrarea datelor clasificate, spunandu-mi-se ca nu este nicio problema. Cineva din presa imi spunea ca a luat legatura cu Inspectia Judiciara si a primit acelasi raspuns, in sensul ca nu este nicio problema in a fi folosit public", a spus ministrul Justitiei.

Citește și:
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a criticat ferm decizia unor medici de a accepta bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale. ”Este absolut inacceptabil. Sunt foarte...
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Premierul Nicolae Ciucă face, sâmbătă şi duminică, o vizită de lucru în Republica Arabă Egipt. Potrivit programului, sâmbătă, şeful Guvernului de la Bucureşti va avea convorbiri...