CSM ii apara reputatia Codrutei Kovesi in cazul de plagiat

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 16:42
3107 citiri
CSM ii apara reputatia Codrutei Kovesi in cazul de plagiat

Consiliul Superior al Magistraturii ii apara reputatia fostului procuror general Codruta Kovesi, acuzata ca si-ar fi plagiat teza de doctorat, asa cum a cerut aceasta in primavara cand a izbucnit scandalul.

Replica CSM vine mult dupa ce expertii Consiliului National de Etica, cu unanimitate de voturi, si Ministerul Educatiei hotarasera deja ca magistratul nu a plagiat.

In sedinta din 13 decembrie, plenul Consiliului a analizat raportul Inspectiei Judiciare cu privire la cererea formulata, la data de 21 mai 2012, de Laura Codruta Kovesi, procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in functie la data formularii cererii, prin care solicita CSM, in temeiul prevederilor legale, apararea reputatiei profesionale, ca urmare a aparitiei, la data de 18 mai 2012, pe site-ul www.grupul.ro, a articolului "Lucrarea de doctorat a procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, este un plagiat".

Ministerul Educatiei: Kovesi nu a plagiat

"Raportul redactat de Inspectia Judiciara, in urma verificarilor, a relevat: La data de 18.05.2012, pe site-ul www.grupul.ro, a fost publicat articolul in cuprinsul caruia se afirma ca, teza de doctorat sustinuta, in luna decembrie 2011, de catre doamna procuror Laura Codruta Kovesi este un plagiat.

In cuprinsul articolului se sustine ca autorul lucrarii de doctorat a copiat (fara sa foloseasca ghilimelele sau sa indice sursele) din lucrari cunoscute in domeniu, studii din reviste de specialitate, strategii guvernamentale, dar si referate disponibile pe internet si site-uri specializate.

Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, prin Raportul final nr. 940/05.09.2012, a apreciat ca fiind neintemeiate acuzatiile de plagiat din cadrul tezei de doctorat "Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal", sustinuta de catre doamna Laura Codruta Kovesi, in decembrie 2011.

Prin Hotararea nr. 941/05.09.2012, Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii a aprobat Raportul final nr. 940/05.09.2012", indica CSM.

In 23 octombrie, Directia Juridica din Ministerul Educatiei a avizat hotararea Consiliului National de Etica din 5 septembrie potrivit careia fostul procuror general al Romaniei Laura Codruta Kovesi nu a plagiat in teza de doctorat, a anuntat Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.

Consiliul National de Etica: Codruta Kovesi nu a plagiat in teza de doctorat

In 18 mai, Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, a sustinut ca lucrarea de doctorat a procurorului general Codruta Kovesi este un plagiat.

GIP a publicat mai multe pasaje din lucrari de specialitate care s-ar regasi, fara citarea sursei, in lucrarea de doctorat a Codrutei Kovesi, care si-a obtinut doctoratul in decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timisoara. Textele invocate de GIP ar fi fost publicate in 2006 si 2007.

Kovesi si-a inceput lucrarea de doctorat in 2004, ea fiind numita procuror general al Romaniei la sfarsitul lunii septembrie 2006.

Codruta Kovesi a respins acuzatiile GIP potrivit carora lucrarea sa de doctorat ar fi un plagiat si a solicitat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sa-i apere reputatia in acest caz, intrucat teza nu cuprinde insusirea vreunei metodologii stiintifice a unui alt autor, ci face trimitere la toti autorii si lucrarile citate.

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#CSM Kovesi plagiat, #Kovesi plagiat doctorat , #stiri Laura Codruta Kovesi