Laura Codruta Kovesi a fost declarata personalitatea anului de publicatia Emerging Europe

Joi, 30 Aprilie 2020, ora 20:00
22222 citiri
Laura Codruta Kovesi a fost declarata personalitatea anului de publicatia Emerging Europe
Foto: Dani Amariei/Mediafax.ro/Hepta.ro

Procurorul sef european Laura Codruta Kovesi a fost declarata personalitatea anului de catre publicatia Emerging Europe.

Craig Turp, unul dintre editorii de la Emerging Europe o numeste la Laura Codruta Kovesi "neobosita" si aminteste ca aceasta s-a remarcat pentru prima oara nu la Bruxelles, ci in Romania, ca sefa a DNA.

"In primii sai ani in functie, a supervizat punerea sub acuzare a mii de politicieni corupti. Primari, parlamentari si chiar fosti prim ministri ai tarii au fost acuzati, judecati si gasiti vinovati in mandatul Laurei Codruta Kovesi", scrie publicatia.

Dar, dincolo de aceste rezultate, roadele activitatii Laurei Codrutei Kovesi au fost mult mai insemnate.

"Acordam acest premiu in semn de recunoastere fata de munca remarcabila a Laurei Codrutei Kovesi ca sef al DNA, care a devenit un model pentru alte directii anti-coruptie din zona Europei emergente si un simbol al luptei impotriva coruptiei si a impunerii domniei legii.

Iar faptul ca anul trecut a devenit primul procuror sef european nu face decat sa confirme importanta rolului pe care l-a jucat si pe care va contiua sa il joace, in lupta impotriva coruptiei", a Andrew Wrobel, unul dintre fondatorii publicatiei Emerging Europe.

Publicatia aminteste ca n-a descoperit-o de ieri de azi pe Laura Codruta Kovesi, ci ca ii urmareste demult parcursul.

"Noi am scris la scurt timp dupa ce a fost selectata ca procuror sef european ca doamna Kovesi - care inainte sa ajunga la sefia DNA fusese cel mai tanar procuror general din istoria Romaniei si prima femeie care detinuse acel post - devenise de ceva vreme busola morala a tarii sale", a transmis Emerging Europe.

Intr-adevar, publicatia scrise la acel moment ca "Romania e o tara care duce lipsa de lideri care sa indeplineasca functia de busola morala".

Multi oameni cunoscuti din tara - fie ca vorbim de politicieni, oameni de stat si de afaceri, medici si chiar jurnalisti - sunt priviti, uneori pe nedrept, ca niste corupti nedemni de incredere. Iar Kovesi e printre putinele figuri care are capacitatea de a se ridica deaspura acestor stereotipuri.

Chiar Laura Codruta Kovesi declarase, intr-un interviu precedent pentru Emerging Europe:

"Cred ca activitatea DNA a schimbat mentalitatea cetatenilor romani. Oamenii au constientizat ca nu trebuie sa dea spaga ca drepturile sa le fie respectate".

Acum, Laura Codruta Kovesi are posibilitatea sa schimbe atitudini la nivel european.

Biroul ei de procuror european ar urma sa isi inceapa efectiv activitatea pana la finele acestui an si sa investigheze fapte de coruptie care afecteaza bugetul UE, cum ar fi fraude (inclusiv transfrontaliere, cu valoare de peste 10 milioane de euro) si terorism.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Laura Codruta Kovesi personalitatea anului, #Emerging Europe Kovesi personalitatea anului , #stiri Laura Codruta Kovesi