Presa de azi: Politicienii declanseaza disputa pentru sefia DNA

Vineri, 25 Iulie 2008, ora 07:24
3618 citiri
Presa de azi: Politicienii declanseaza disputa pentru sefia DNA

Kovesi dezvaluie viitorul lui Morar: "stabilitatea institutionala a DNA nu are legatura cu cel care o conduce", titreaza vineri Romania libera. Mandatul procurorului-sef al DNA, Daniel Morar, expira peste trei saptamani, iar Laura Codruta Kovesi nu pare sa sustina prelungirea acestuia, explicand ca "stabilitatea institutionala a DNA se refera la modul in care este organizata aceasta institutie".

Fara sa-l nominalizeze pe Daniel Morar, recentul Raport al Comisiei Europene subliniaza totusi ca DNA "continua sa obtina rezultate bune in ceea ce priveste urmarirea penala a cazurilor de coruptie la nivel inalt", desi "sentintele judecatoresti sunt in continuare indulgente si inconsecvente".

DNA face parte din lista extrem de scurta a institutiilor autohtone bine vazute in raportul de tara, de aceea pastrarea lui Daniel Morar in functie este urmarita cu atentie de Bruxelles. Potrivit legii, conducerea DNA este numita de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii.

Adversari declarati ai procurorului-sef anticoruptie, liberalii si social-democratii fac tot mai multe presiuni pentru inlocuirea acestuia la finalul mandatului. Catalin Predoiu a anuntat ca il va nominaliza pe viitorul sef al Directia Nationala Anticoruptie in urmatoarele doua saptamani.

Sefia DNA intra in malaxorul luptei politice, scrie Evenimentul Zilei. Politicienii declanseaza disputa pentru sefia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), cu trei saptamani inainte de expirarea mandatului procurorului-sef Daniel Morar.

Agitatia a fost provocata de Crin Antonescu, vicepresedinte PNL. El a declarat ca nu este de acord ca ministrul justitiei, liberalul Catalin Predoiu, sa-l propuna pe Morar pentru un nou mandat.

Valeriu Stoica, vicepresedinte PDL, sustine ca modificarea procedurii de numire a procurorilor-sefi a fost un regres pentru sistemul judiciar. In 2005, noua putere a modificat modalitatea de numire a procurorilor-sefi. Dreptul de a inainta propunerea presedintelui, cel care ia decizia, a fost transferat de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la ministrul justitiei. La ora actuala, CSM da doar un aviz consultativ.

Vicepresedintele PSD Victor Ponta a anuntat ca social-democratii se opun reinnoirii mandatului lui Morar si ca, daca acesta este pastrat in functie de guvern, ar putea depune fie o motiune simpla, fie una de cenzura.

"Domnul Morar e o persoana care nu a facut decat persecutie politica, justitie politica impotriva tuturor alesilor locali ai PSD, parlamentarilor si fostilor ministri PSD", a spus Ponta.

Ziua anunta ca Antonescu ii cere lui Tariceanu sa nu-i prelungeasca mandatul lui Morar, iar PSD ameninta cu motiunea. Liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, a declarat joi ca pastrarea lui Daniel Morar in fruntea DNA ar arunca o lumina "proasta" asupra guvernului Tariceanu, acesta invocand drept argumente pentru schimbarea sefului DNA rezultatele slabe ale institutiei, dar si suspiciunile de partizanat politic.

"Personal, consider ca Daniel Morar nu a reusit sa faca din DNA o institutie deasupra oricarei suspiciuni de partizanat politic. In calitate de sef al DNA, Morar nu a demonstrat nici ca DNA e eficienta", a spus vicepresedintele liberal. Mai mult, Antonescu sustine ca un nou mandat pentru Daniel Morar acordat de catre ministrul Justitiei ar fi un gest de inconsecventa de care actualul guvern si premierul Tariceanu ar da dovada.

Deputatul PNL nu s-a lasat impresionat de laudele raportului CE pentru DNA si nici fata de recomandarea autoritatilor comunitare de a mentine stabilitatea DNA.

Criticile liberalilor la adresa lui Morar sunt impartasite si de unii pesedisti. Astfel, vicepresedintele PSD Victor Ponta spune si el ca formatiunea sa se opune reinnoirii mandatului lui Morar si ca daca acesta este pastrat in functie de guvernul liberal, social-democratii ar putea depune fie o motiune simpla, fie una de cenzura.

PSD il preseaza pe ministrul Justitiei sa-l schimbe pe seful DNA, informeaza Gandul. Schimbarea lui Daniel Morar de la DNA sau motiune simpla pe Justitie - acesta a fost mesajul pe care vicepresedintele PSD, Victor Ponta, i l-a adresat joi lui Catalin Predoiu, ministrul Justitiei.

El insusi "ministru" al Justitiei in guvernul din umbra al PSD, Victor Ponta i-a transmis "omologului" sau in exercitiu ca pesedistii se simt "persecutati" politic de DNA-ul lui Daniel Morar, ceea ce recomanda schimbarea acestuia din functie.

"Noi vrem un procuror independent si apolitic, nu unul care timp de trei ani i-a persecutat pe liderii opozitiei, in special pe cei din PSD", a spus Ponta. Anterior, intr-o emisiune a TVR de miercuri seara, Ponta sustinuse ca Morar a facut "politie politica" cu unii dintre liderii PSD.

Pleaca Daniel Morar de la DNA?, se intreaba Adevarul. Mandatul lui la sefia Directiei Nationale Anticoruptie va inceta in data de 12 august. Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, este cel care trebuie sa propuna fie un nou sef, fie sa-i acorde lui Morar inca un mandat.

Posibilitatea prelungirii mandatului lui Morar nu a trecut neobservata nici de politicieni. Vicepresedintele PSD Victor Ponta a precizat ca este foarte posibil ca PSD sa depuna in toamna o motiune simpla la adresa ministrului Predoiu, daca acesta ii va prelungi mandatul lui Daniel Morar.

"Noi vrem un procuror independent si apolitic, nu unul care timp de trei ani i-a persecutat pe liderii opozitiei, in special pe cei din PSD", a declarat Ponta. La randul sau, liberalul Crin Antonescu este de parere ca prelungirea mandatului lui Morar ar dauna imaginii guvernului Tariceanu.

Cotidianul scrie ca PNL si PSD declanseaza vanatoarea lui Daniel Morar. La doar o zi dupa aparitia raportului de tara al Comisiei Europene care lauda actvitatea DNA, PNL si PSD ii cer capul sefului institutiei, Daniel Morar, in conditiile in care mandatul acestuia expira luna viitoare.

Vicepresedintele liberal Crin Antonescu a declarat joi, ca pastrarea lui Daniel Morar in fruntea DNA ar arunca o lumina "proasta" asupra guvernului Tariceanu. Deputatul PNL nu s-a lasat impresionat de laudele raportului CE pentru DNA si nici fata de recomandarea autoritatilor comunitare de a mentine stabilitatea institutiei.

Si liderii PSD ii vor capul sefului DNA si ameninta cu motiunea in cazul pastrarii acestuia. "Domnul Morar e o persoana care nu a facut decat persecutie politica, justitie politica impotriva tuturor alesilor locali ai PSD, parlamentarilor si fostilor ministri PSD", a declarat vicepresedintele PSD Victor Ponta.

Intrebat recent ce decizie va lua cu privire la mandatul lui Daniel Morar la sefia DNA, care expira in luna august, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca va face un anunt in urmatoarele doua saptamani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Televiziunea locală din Braşov Mix TV, fondată şi deţinută de fostul baron local Aristotel Căncescu, fost şef al Consiliului Judeţean Braşov din partea PNL, a fost închisă la începutul...
#Daniel Morar, #DNA, #PSD, #PNL, #politiecieni , #stiri Laura Codruta Kovesi