Sefa CNA, Laura Georgescu, urmarita penal in dosarul Hrebenciuc: Nici vorba sa-mi dau demisia

Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 09:35
5707 citiri
Sefa CNA, Laura Georgescu, urmarita penal in dosarul Hrebenciuc: Nici vorba sa-mi dau demisia
Foto: Realitatea TV

Laura Georgescu, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), este urmarita penal in dosarul neregulilor din interiorul institutiei pe care o conduce.

Laura Georgescu este urmarita penal pentru pentru abuz in serviciu. Ea a sosit la sediul DNA vineri dimineata, in jurul orei 9:00 si a dat explicatii in legatura cu mentinerea licentei postului Giga TV, retrasa initial, dupa interventia lui Viorel Hrebenciuc.

La iesirea de la DNA, Laura Georgescu a declarat ca a fost citata in calitate de suspect, ca procurorii anticoruptiei i-au citit drepturile si ca i-au spus ca este cercetata pentru infractiunea de abuz in serviciu.

"Eu am doua aspecte, intre retinerea licentei si datul inapoi nu am mai dispus niciun control, nu am determinat eu schimbarea votului colegilor mei", a precizat Laura Georgescu, asigurand nu s-au facut vreodata interventii la CNA.

"Daca faceam asa, votam eu, nu ramaneam consecventa primului vot. Sa stiti bine ca sunt jurnalist si m-as bucura ca speta asta sa ramana", a mai spus ea. Intrebata daca isi va da demisia in urma acestui scandal, Laura Georgescu a raspuns: "Nici vorba!".

DNA: Laura Georgescu cercetata pentru abuz in serviciu

Ulterior, DNA a transmis un comunicat de presa in care precizeaza ca s-a inceput urmarirea penala fata de Laura Georgescu, pentru abuz in serviciu.

Procurorii anticoruptie sustin ca, pe 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, CNA a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenti), retragerea licentei audiovizuale pentru postul Giga TV.

Atunci s-a stabilit ca televiziunea a incalcat Legea audiovizualului, "in sensul ca a incetat sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta audiovizuala mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului, singura sanctiune prevazuta de lege intr-o asemenea situatie fiind retragerea licentei".

Dupa numai doua saptamani, la data de 1 octombrie 2013, s-a emis o alta decizie, prin care s-a revocat hotararea anterioara, precizandu-se doar ca argumentele continute in contestatia depusa de postul de televiziune sanctionat au fost admise, "fara a se mai realiza o analiza tehnica sau sa se tina cont daca exista un punct de vedere al specialistilor din cadrul CNA, care sa constate daca sustinerile din contestatie sunt temeinice si legale".

Anchetatorii mai spun ca membrul CNA Narcisa Iorga l-a indrumat pe cel care controleaza postul TV, primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, sa apeleze la Viorel Hrebenciuc pentru a interveni pe langa Laura Georgescu.

"Georgescu Laura a fost numita ca membru al CNA. din postura de reprezentant propus de catre Guvern, fiind aleasa cu voturile partidului in a carui structura de conducere se regaseste parlamentarul Hrebenciuc Viorel, care de altfel a si sustinut-o in vederea alegerii ca presedinta a CNA", se specifica in documentul citat.

Valentin Jucan, membru CNA, a declarat, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ca se astepta ca Laura Georgescu sa fie urmarita penal.

"Acum e urmarita penal, asteptam sa se intample asta, dar e grav ca se intampla in timp ce la Bucuresti are loc reuniunea CNA-urilor din Europa. Institutia a fost ingenuncheata din momentul in care Laura Georgescu a venit. Ma intreb daca asta e misiunea ei, sa distruga Consiliul National al Audiovizualului", a declarat Jucan.

Narcisa Iorga, invinuita

De asemenea, DNA a inceput joi urmarirea penala fata de membrul CNA Narcisa Iorga, precum si fata de Viorel Hrebenciuc.

Narcisa Iorga de la CNA, pusa sub acuzare in dosarul lui Hrebenciuc

Narcisa Iorga este invinuita in dosarul neregulilor de la CNA pentru instigare la folosirea influentei. Ea a fost cea care l-a indemnat pe primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, sa apelaze la deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, potrivit unor informatii aparute initial pe surse si confirmate ulterior de DNA.

Acesta din urma si-a folosit influenta asupra membrilor CNA, inclusiv asupra sefei institutiei, Laura Georgescu, pentru ca postul Giga TV, controlat de edil, sa isi poata pastra licenta.

Narcisa Iorga este primul membru CNA urmarit penal de la izbucnirea scandalului neregulilor din interiorul Consiliului, in luna iulie a acestui an. Ea a fost audiata joi la sediul DNA.

La iesire, Narcisa Iorga a respins acuzatiile anchetatorilor, spunand ca nu a facut decat sa aplice legea.

Hrebenciuc, invinuit in dosar

Si deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost audiat, joi dimineata, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Social-democratul a fost chemat la DNA pentru a i se aduce la cunostinta ca este urmarit penal in dosarul care vizeaza activitatea CNA.

Viorel Hrebenciuc, pus sub acuzare in dosarul interventiilor la CNA: Sunt o victima! (Video)

Viorel Hrebenciuc este acuzat ca ar fi intervenit la CNA pentru obtinerea licentei unui post de televiziune, in favoarea primarului din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, cunoscut si sub numele de Pinalti.

La iesirea de la audieri, deputatul a marturisit ca a fost citat in calitate de invinuit in acest dosar, insa a negat toate acuzatiile aduse de procurori, precizand ca este o victima.

"Sunt o victima colaterala, dupa ce CNA a inchis OTV! (...) Eu sunt cazut din Luna aici, toata lumea stie tot, in afara de mine", a declarat deputatul. Intrebat daca acest scandal ii va afecta imaginea "marelui Hrebenciuc", el a raspuns: "Marele Hrebenciuc...e foarte multa legenda, nu corespunde adevarului, dar imi duc crucea".

Viorel Hrebenciuc, audiat la DNA

Hrebenciuc a mai fost audiat la DNA si pe data de 25 iulie, cand le-a dat anchetatorilor explicatii in dosarul ce vizeaza acuzatiile de mita si trafic de influenta.

Primarul din Piatra Neamt, implicat in dosar

In acelasi dosar este implicat si Gheroghe Stefan, primarul din Piatra Neamt, potrivit unor surse judiciare. Edilul, care controleaza postul Giga TV, este acuzat ca i-ar fi dat mita Laurei Georgescu pentru a nu suspenda licenta televiziunii.

Laura Georgescu, sefa CNA, a fost audiata la DNA

Audieri ale membrilor CNA dupa acuzatiile de mita: Situatia e rusinoasa

Mai multi membri ai CNA au fost chemati, in luna iulie, la audieri de catre procurorii DNA, dupa ce cativa parlamentari PP-DD au depus o plangere pe numele Laurei Georgescu, presedintele Consiliului, pentru luare de mita si trafic de influenta.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Laura Georgescu urmarita penal, #Laura Georgescu DNA , #CNA