Avocata interlopilor și a fugarilor Laura Vicol – actuala șefă a Comisiei juridice din Camera Deputaților – este autoarea unui proiect de lege prin care aproape 4.000 de noi revoluționari „cu rol determinant” la evenimentele din Decembrie 1989 vor beneficia de indemnizații lunare de câte 2.000 de lei fiecare. Astfel, impactul bugetar al indemnizațiilor revoluționarilor crește de la 4,2 milioane de lei lunar, la peste 12 milioane de lei lunar.
Unul dintre cei 3.899 de beneficiari acestui demers juridic al social-democratei Laurei Vicol este chiar șeful PSD Marcel Ciolacu, a cărui „fapte de vitejie” s-au consumat la Buzău în perioada 22-26 decembrie 1989. Alți beneficiari ar fi, potrivit unor surse Ziare.com, Nicolae Roman, Ion Iliescu, Eugen sau Vasile Blaga.
Dacă legea se va aplica retroactiv, cei vizați de ultima modificare ar putea cere beneficiile din urmă, iar atunci impactul bugetar ar crește la miliarde de lei, spun surse din Secretariatul de stat pentru problemele revoluționarilor (SSPR).
OUG nr. 95/2014 pentru modificarea Legii 341/2004 avea menirea de a recunoaște meritele adevăraților revoluționari și de a elimina din rândurile lor impostorii.
Cei din urmă, adică revoluționarii de ocazie sau cei din interes, dobândiseră în mod fraudulos acest statut în primele mandate ale lui Ion Iliescu, de multe ori ca o recompensă politică.
Tocmai de aceea, OUG nr. 95/2014 restrângea perioada Revoluției autentice la perioada 14-22 decembrie 1989 ora 12.10, moment în care a fugit Nicolae Ceaușescu, iar în locul lui a venit Ion Iliescu.
Proiectul de lege inițiat de deputata Laura Vicol alături de senatorul Ion Rotaru (ambii de la PSD) conține un amendament de natură a-i include pe lista revoluționarilor și pe cei care au ieșit în stradă după fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu (22.12.1989), respectiv până la data judecării acestuia, adică 25.12.1989.
Propunerea fusese justificată prin faptul că și după fuga dictatorului „au avut loc evenimente care au condus la răniri și ucideri de persoane”.
Secratariatul de stat precizează faptul că nu i s-a cerut punctul de vedere cu privire la acest amendament, încălcându-se procedura legală. SSPR precizează că susține OUG 95/2014 așa cum a fost publicată în Monitorul Oficial.
Pentru a ne face o idee în legătură cu oportunitatea proiectului de lege propus și trecut prin Legislativ de Laura Vicol, un exercițiu de imaginație l-ar da pe Marcel Ciolacu, liderul PSD, ca unul dintre beneficiarii „de soi” al acestui demers.
Pe Marcel Ciolacu Revoluția l-a prins la Buzău fiind văzut de trei martori în intervalul 22-26 decembrie 1989, inițial la serviciu, apoi ocupând „Palatul Comunal”.
Calitatea lui Marcel Ciolacu de „luptător cu rol determinant” la Revoluția din Decembrie 1989 a rămas în „coadă de pește”, după ce Direcția Națională Anticorupție a clasat dosarul penal legat de modul în care liderul PSD a obținut titlul în 2019, alături de alte 11 persoane. Procurorii DNA au reținut în Ordonanța de clasare că președintele Klaus Iohannis nu a semnat pentru titlul lui Ciolacu astfel că, din punct de vedere juridic, procedura nu s-a finalizat. Pe de altă parte însă, nici SSPR nu i-a retras titlul de revoluționar lui Marcel Ciolacu și nici nu o va face, după amendamentul Laurei Vicol.
Laura Vicol este fosta avocată a fugarei Alina Bica, fina de cununie a urmăritului internațional Daniel Dragomir, precum și apărătoarea mai multor interlopi din Capitală, printre care cei mai de seamă sunt Nuțu și Sile Cămătaru.
Din toamna anului 2021, Laura Vicol este șefa Comisiei Juridice a Camerei Deputaților.
În 2017, Laura Vicol a scăpat doar cu un avertisment la Curtea de Apel București în dosarul penal în care fusese trimisă în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (33 de acte materiale) și complicitate la exercitarea fără drept a unei profesii.
Un an mai târziu, Înalta Curte a achitat-o cu privire la toate capetele de acuzare.
Laura Vicol fusese acuzată că l-a ajutat pe un individ să se dea drept avocat, căruia i-a dat cele 33 de împuterniciri pentru a participa, deși nu avea dreptul, la acte de urmărire penală într-un dosar al DIICOT.
Redăm în continuare integral reacția avocatei Doina Vicol în urma publicării articolului:
Pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastra va solicit sa publicati prezentul drept la replica prin care indrept neadevarurile publicate de domnia voastra in articolul din data de 30.03.2023 ora 3 dimineata.
NU sunt autoarea proiectului de lege pe care il mentionati in cadrul articolului. Acest lucru se poate lesne verifica prin accesarea https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=14778. Este vorba despre un proiect de act normativ emis in martie 2015 de catre guvernul condus de premierul de la vremea respectiva, dnul Victor Ponta.
Din multele amendamente depuse au fost adoptate in data de 21.03.2023 doar 4 dintre acestea, cele ale domnului senator Ion Rotaru, depuse in anul 2015 pe care mi le-am insusit si eu in anul 2023 dupa discutiile telefonice pe care le-am avut cu acesta si in care mi-a explicat ratiunea pentru care le-a depus.
Proiectul a fost adoptat de Senat in anul 2015 si ulterior a primit 2 avize favorabile din partea Guvernului in anii 2017 si 2020.
In cadrul sedintei Comisiei Juridice din data de 21.03.2023 a fost votat cu majoritate un raport de adoptare.
In urma discutiilor atat telefonice (cu domnul Ion Ciochina) cat si individuale in biroul Comisiei Juridice cu reprezentanti ai Federatiei nationale pentru demnitatea revolutionarilor din decembrie 1989, am solicitat personal retrimiterea initiativei la Comisia Juridica pentru o noua analiza, lucru care s-a si intamplat, in data de 29.03.2023.
Asadar, intreg articolul dumneavoastra este construit pe un fundament fals, promovati o minciuna desi deontologia profesionala VA OBLIGA sa publicati informatii corecte!
Cat despre apelativele folosite “avocata infractorilor si a fugarilor” reiterez ceea ce spun de cand am intrat in politica: 20 de ani mi-am exercitat cu demnitate, mandrie si onoare profesia de avocat. Alaturi de maestrul Cerveni am mers pe drumul avocaturii in dreptul penal, iar avocatii penalisti nu apara intotdeauna heruvimi. Atata vreme cat dreptul la aparare este prevazut de Constitutia tarii, nu sunteti in masura sa emiteti “judecati de valoare” cu privire la ceea ce fac avocatii penalisti.
Fac mentiunea ca voi publica dreptul la replica inclusiv pe pagina mea de facebook daca nu reparati minciunile publicate. E pacat sa puneti intr-o lumina proasta intreaga tagma a jurnalistilor care chiar se documenteaza si spun adevarul atunci cand informeaza cititorii.
Sanatate!
#credindreptate
Avocat Laura Vicol