Numele soțului Laurei Vicol, secretizat înainte de ședința de judecată. Afaceristul Vladimir Ciorbă așteaptă prescripția pentru evaziune fiscală și grup infracțional

Marti, 11 Aprilie 2023, ora 03:16
10576 citiri
Numele soțului Laurei Vicol, secretizat înainte de ședința de judecată. Afaceristul Vladimir Ciorbă așteaptă prescripția pentru evaziune fiscală și grup infracțional
Laura Vicol este șefa PSD a Comisiei Juridice din Parlament, în timp ce soțul ei este inculpat. FOTO: Facebook/Lege5

Vladimir Ciorbă, soțul actualei șefe a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, așteaptă „la secret” din partea Tribunalului București o soluție de încetare a procesului penal ca urmare a intervenției prescripţiei pentru acuzațiile de evaziune fiscală și grup infracțional organizat din care fac parte mai mulți cetățeni din Republica Moldova.

Atât de profundă este tăcerea în jurul dosarului penal al soțului Laurei Vicol încât, pe portalul Ministerului Justiției, Vladimir Ciorbă este singurul inculpat al cărui nume a fost anonimizat din întreaga grupare infracțională.

Accesarea dosarului cu numărul 18266/3/2015* având ca obiect constituirea unui grup infracţional organizat (art.367 NCP) primește ca rezultat pe portalul Ministerului Justiției o cauză având 10 inculpați cu nume și prenume și 10 firme ca părți responsabile civilmente.

Doar al 11-le inculpat este denumit „Anonimizat 1”, cu totul indexplicabil, fiind vorba de un proces judecat în ședință publică. În plus, el figurează la poziția 9 în ordinea listei.

La o primă vedere, oricine ar putea avea impresia că ar fi vorba de un inculpat minor, singura rațiune pentru care numele acuzatului ar putea fi anonimizat într-o asemenea fază procesuală. Dacă ar fi fost vorba de protecția unui colaborator sub acoperire, Parchetul nu l-ar mai fi trimis în judecată în dosarul 18266/3/2015*.

De fapt, al 11-lea inculpat este Ciorbă Vladimir Răzvan, soțul șefei Comisiei Juridice din Camera Deputaților, dovada fiind că acesta apare în dosarul 18266/3/2015* pe o aplicație dezvoltată de o firmă privată, Lege5, cea pe care o folosesc avocații pentru a primi zi de zi notificări cu privire la soluțiile pronunțate sau data termenelor următoare.

Data ultimei actualizări a informațiilor de pe Portal.just.ro este 10.04.2023, cu o zi înainte de termenul de judecată.

Ultima actualizare informațiilor de pe aplicația Lege5 a fost pe 07.04.2023.

Cum a devenit Vladimir Ciorbă inculpatul „Anonimizat 1” pe listele instanței

Nu există informații cu privire la motivele anonimizării lui Vladimir Ciorbă pe listele online ale Tribunalului București, însă acestea pot fi deduse din declarațiile deputatului USR Victor Ilie, făcute pe data de 04.04.2023, după ce majoritatea PSD-PNL-UDMR a votat un amendament la Codul de procedură penală prin care înregistrările să nu mai poată fi folosite ca mijloc de probă în cazurile de infracţiuni de corupţie şi infracţiuni asimilate corupţiei.

„Avem informaţii că soţul unui membru din biroul acestei comisii are un dosar de evaziune fiscală şi grup criminal infracţional, cu termen în 3 iunie, anul acesta, la Tribunalul Bucureşti (…) Deputata PSD Laura Vicol tocmai a votat o modificare care îl favorizează direct pe soţul ei în procesul în care este trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi grup infracţional organizat. Modificarea votată de PSD este exact ca dedicaţia pentru Dragnea din OUG 13/2017, doar că pentru o infracţiune mai gravă şi un prejudiciu mult mai mare. USR avertizează că gravitatea este cu mult peste pragul pentru abuzul în serviciu. Amendamente depuse cu minute înainte de şedinţă, fără să fie comunicate către ceilalţi membri ai comisiei, au fost votate la limită de PSD şi o parte din PNL. Procesul lui Vladimir Ciorbă cu termen în 3 iunie 2023”, a precizat deputatul USR, citat de News.ro.

Dintr-o eroare, Victor Ilie a precizat data de 03.06.2023, în loc de 06.06.2023.

Principalele acuzații pentru Vladimir Cirobă și cetățenii moldoveni

Dosarul lui Vladimir Ciorbă se judecă pe rolul Tribunalului București de pe data de 07.12.2017, iar actul de sesizare a instanței este din 2012 (rechizitoriul nr. 594/D/P/2012 al DIICOT Ploiești, respectiv n.r. 1203/D/P/2015 al DIICOT central).

Potrivit motivării din data de 04.12.2020 consultată de Ziare.com, Vladimir Ciorbă este judecat în acest dosar pentru constituire de grup infracțional organizat alături de alți 10 inculpați, anume:

  • Ionescu Miron
  • Dîmbu Viorel
  • Hariton Ivan
  • Rinja Victor
  • Petrascu Aurel
  • Toma Vladimir Efim
  • Doaga Parascovia Onisim
  • Ionescu Miron
  • Popa Sorin Corneliu
  • Cercel Iulică.

Dosarul 18266/3/2015* este în prezent identificat cu un asterisc la final, deoarece se află în faza de rejudecare, în urma unei decizii din data de 01.11.2017 a Curții de Apel București.

Ca o paranteză trebuie făcută precizarea că informații mai vechi despre dosarul inițial (adică 18266/3/2015) nu mai pot fi accesate pe portalul Ministerului Justiției. În afara dosarelor aflate încă pe rol, cele mai vechi de 5-6 ani sunt șterse automat.

Din informațiile publice disponibile, Ziare.com a aflat că dosarul lui Vladimir Ciorbă și al evazioniștilor moldoveni are un prejudiciu de 11.172.815 lei, adică aproximativ 2,2 milioane de euro:

  • Cu privire la cele 10 firme, instanța de fond notează următoarele: „toate societăţile comerciale conduse de cetăţenii moldoveni nu au funcţionat la sediile sociale declarate şi nu au avut angajaţi, scopul înfiinţării acestora constând în furnizarea de facturi care atestau operaţiuni comerciale nereale pentru ca societăţile comerciale beneficiare ale acestora”.
  • Acuzațiile reținute în sarcina lui Vladimir Ciorbă și a cetățenilor moldoveni se referă la „omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, însă aceste operaţiuni şi venituri trebuie să aibă o existenţă reală, nu să fie rezultatul unor tranzacţii fictive”.
  • La calcularea prejudiciului „a fost analizată activitatea fiecărei societăți în parte, suma de 11.172.785 lei fiind obținută prin însumarea tuturor prejudiciilor reținute în sarcina fiecăreia dintre aceste firme”.

Stufoasa expertiză dispusă de instanța de fond în dosarul lui Ciorbă

În data de 04.12.2020 discuțiile se purtau înjurul obiectivelor unei expertize financiar-contabile anume:

  • 1. În cazul în care se stabilește că operațiunile desfășurate nu s-au realizat în realitate (conform rechizitoriului nr. livrările au fost fictive și drept urmare și cheltuielile înregistrate de cele 9 societăți au fost nereale), care este cuantumul prejudiciului creat bugetului de stat şi din ce se compune acesta. Se va evidenția, separat pentru fiecare dintre societățile menționate și mecanismul concret de producere al eventualului prejudiciului adus bugetului de stat. În cazul în care se stabilește că relaţiile comerciale/o parte dintre acestea s-au realizat în realitate, să se stabilească mecanismul de producere al eventualului prejudiciului adus bugetului de stat, prin omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate (art. 9 lit. b din Legea nr. 241/2005), menționându-se care au fost operaţiunile comerciale reale şi veniturile izvorâte din tranzacţii reale care nu au fost evidenţiate în contabilitatea acestor societăţi. Se va evidenția, separat pentru fiecare dintre societățile menționate și mecanismul concret de producere al eventualului prejudiciului adus bugetului de stat.
  • 2. Să se analizeze circuitul financiar al sumelor transferate din conturile beneficiarilor în conturile celor 9 societăți a cetățenilor moldoveni (n.r. urmează denumirile firmelor) cu identificarea destinației finale a sumelor încasate de cele 9 societăți, respectiv cu identificarea retragerilor în numerar. Cât din această sumă este în corespondență cu TVA și cu impozitul pe profit dedus de firmele beneficiare?
  • 3. Care este natura sumelor scoase din patrimoniul beneficiarilor, respectiv plățile efectuate pe relația beneficiari-societățile cetățenilor moldoveni și transferate către societățile cetățenilor moldoveni și cum au grefat/influențat acestea patrimoniul societăților beneficiare?
  • 4. Să se determine dacă există corespondență între retragerile în numerar și sumele provenite din evaziune fiscală precum și din complicitate la evaziune fiscală și care au fost persoanele care au colectat și în beneficiul cărora au intrat aceste sume (conform actului de sesizare în sensul că livrările și serviciile celor 9 societăți ale cetățenilor moldoveni către societățile beneficiare au fost fictive și respectiv cheltuielile înregistrate de acestea din urmă au fost nereale iar retragerile în numerar sunt ca urmare a plăților, prestărilor de servicii și livrărilor de bunuri ce au fost considerate ca fictive potrivit rechizitoriului).

La fel ca alte aproape 4.000 de dosare penale, și procesul lui Vladimir Ciorbă este supus prescripției.

Andreea Cosma (fiica „baronului” PSD Mircea Cosma), rectorul Mihnea Costoiu (cel care a făcut „din pix” o gaură de 10 milioane de euro) și Mihai Necolaiciuc („Țarul CFR” al wc-urilor supraevaluate) sunt cele mai noi „gulere albe” pe care Înalta Curte și Curtea Constituțională le-a „albit” prin prescripția faptelor.

Lista cu Toate VIP-urile penale ale căror procese s-au închis în ultimul an poate fi consultată aici.

Lista proceselor penale închise ca urmare a stingerii răspunderii penale a ajuns pe data de 07.04.2023 la 3.939, printre acestea numărându-se, însă, și dosare pentru infracțiuni comise cu violență.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Laura Vicol, #sot, #grup infractional organizat, #evaziune fiscala, #secretizare, #Tribunalul Bucuresti, #ministerul justitiei , #justitie