Vladimir Ciorbă, soțul actualei șefe a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, așteaptă „la secret” din partea Tribunalului București o soluție de încetare a procesului penal ca urmare a intervenției prescripţiei pentru acuzațiile de evaziune fiscală și grup infracțional organizat din care fac parte mai mulți cetățeni din Republica Moldova.
Atât de profundă este tăcerea în jurul dosarului penal al soțului Laurei Vicol încât, pe portalul Ministerului Justiției, Vladimir Ciorbă este singurul inculpat al cărui nume a fost anonimizat din întreaga grupare infracțională.
Accesarea dosarului cu numărul 18266/3/2015* având ca obiect constituirea unui grup infracţional organizat (art.367 NCP) primește ca rezultat pe portalul Ministerului Justiției o cauză având 10 inculpați cu nume și prenume și 10 firme ca părți responsabile civilmente.
Doar al 11-le inculpat este denumit „Anonimizat 1”, cu totul indexplicabil, fiind vorba de un proces judecat în ședință publică. În plus, el figurează la poziția 9 în ordinea listei.
La o primă vedere, oricine ar putea avea impresia că ar fi vorba de un inculpat minor, singura rațiune pentru care numele acuzatului ar putea fi anonimizat într-o asemenea fază procesuală. Dacă ar fi fost vorba de protecția unui colaborator sub acoperire, Parchetul nu l-ar mai fi trimis în judecată în dosarul 18266/3/2015*.
De fapt, al 11-lea inculpat este Ciorbă Vladimir Răzvan, soțul șefei Comisiei Juridice din Camera Deputaților, dovada fiind că acesta apare în dosarul 18266/3/2015* pe o aplicație dezvoltată de o firmă privată, Lege5, cea pe care o folosesc avocații pentru a primi zi de zi notificări cu privire la soluțiile pronunțate sau data termenelor următoare.
Data ultimei actualizări a informațiilor de pe Portal.just.ro este 10.04.2023, cu o zi înainte de termenul de judecată.
Ultima actualizare informațiilor de pe aplicația Lege5 a fost pe 07.04.2023.
Nu există informații cu privire la motivele anonimizării lui Vladimir Ciorbă pe listele online ale Tribunalului București, însă acestea pot fi deduse din declarațiile deputatului USR Victor Ilie, făcute pe data de 04.04.2023, după ce majoritatea PSD-PNL-UDMR a votat un amendament la Codul de procedură penală prin care înregistrările să nu mai poată fi folosite ca mijloc de probă în cazurile de infracţiuni de corupţie şi infracţiuni asimilate corupţiei.
„Avem informaţii că soţul unui membru din biroul acestei comisii are un dosar de evaziune fiscală şi grup criminal infracţional, cu termen în 3 iunie, anul acesta, la Tribunalul Bucureşti (…) Deputata PSD Laura Vicol tocmai a votat o modificare care îl favorizează direct pe soţul ei în procesul în care este trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi grup infracţional organizat. Modificarea votată de PSD este exact ca dedicaţia pentru Dragnea din OUG 13/2017, doar că pentru o infracţiune mai gravă şi un prejudiciu mult mai mare. USR avertizează că gravitatea este cu mult peste pragul pentru abuzul în serviciu. Amendamente depuse cu minute înainte de şedinţă, fără să fie comunicate către ceilalţi membri ai comisiei, au fost votate la limită de PSD şi o parte din PNL. Procesul lui Vladimir Ciorbă cu termen în 3 iunie 2023”, a precizat deputatul USR, citat de News.ro.
Dintr-o eroare, Victor Ilie a precizat data de 03.06.2023, în loc de 06.06.2023.
Dosarul lui Vladimir Ciorbă se judecă pe rolul Tribunalului București de pe data de 07.12.2017, iar actul de sesizare a instanței este din 2012 (rechizitoriul nr. 594/D/P/2012 al DIICOT Ploiești, respectiv n.r. 1203/D/P/2015 al DIICOT central).
Potrivit motivării din data de 04.12.2020 consultată de Ziare.com, Vladimir Ciorbă este judecat în acest dosar pentru constituire de grup infracțional organizat alături de alți 10 inculpați, anume:
Dosarul 18266/3/2015* este în prezent identificat cu un asterisc la final, deoarece se află în faza de rejudecare, în urma unei decizii din data de 01.11.2017 a Curții de Apel București.
Ca o paranteză trebuie făcută precizarea că informații mai vechi despre dosarul inițial (adică 18266/3/2015) nu mai pot fi accesate pe portalul Ministerului Justiției. În afara dosarelor aflate încă pe rol, cele mai vechi de 5-6 ani sunt șterse automat.
Din informațiile publice disponibile, Ziare.com a aflat că dosarul lui Vladimir Ciorbă și al evazioniștilor moldoveni are un prejudiciu de 11.172.815 lei, adică aproximativ 2,2 milioane de euro:
În data de 04.12.2020 discuțiile se purtau înjurul obiectivelor unei expertize financiar-contabile anume:
La fel ca alte aproape 4.000 de dosare penale, și procesul lui Vladimir Ciorbă este supus prescripției.
Andreea Cosma (fiica „baronului” PSD Mircea Cosma), rectorul Mihnea Costoiu (cel care a făcut „din pix” o gaură de 10 milioane de euro) și Mihai Necolaiciuc („Țarul CFR” al wc-urilor supraevaluate) sunt cele mai noi „gulere albe” pe care Înalta Curte și Curtea Constituțională le-a „albit” prin prescripția faptelor.
Lista proceselor penale închise ca urmare a stingerii răspunderii penale a ajuns pe data de 07.04.2023 la 3.939, printre acestea numărându-se, însă, și dosare pentru infracțiuni comise cu violență.
A dat mana cu infractorii din parlament, guvern si Ccr
... Vezi tot