Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Muhammad Yunus a fost numit marţi consilier principal al guvernului interimar din Bangladesh, unde parlamentul a fost dizolvat de preşedintele Mohammed Shahabuddin după demisia premierului Sheikh Hasina în urma unei revolte populare, relatează Reuters.
Numirea lui Yunus a fost anunţată după discuţii cu liderii protestelor studenţeşti şi comandanţii armatei, a relatat presa locală, citând reprezentanţi ai biroului lui Mohammed Shahabuddin.
Mohammad Yunus, în vârstă de 84 de ani, care se află în prezent la Paris pentru tratament medical, este aşteptat să se întoarcă în curând la Dhaka.
Numele său a fost avansat de liderii protestelor studenţeşti, care îi cereau să conducă guvernul interimar. Un purtător de cuvânt al lui Mohammad Yunus a declarat că acesta a fost de acord.
Mohammad Yunus nu a făcut niciun comentariu după anunţarea oficială a numirii sale.
Nu este clar când va intra în funcţie guvernul interimar.
Mai devreme în cursul zilei, preşedintele Mohammed Shahabuddin a decis să dizolve parlamentul, deschizând calea pentru instalarea unui guvern interimar şi pentru noi alegeri. Biroul preşedintelui a anunţat, de asemenea, că liderul opoziţiei, Khaleda Zia, preşedinta Partidului Naţionalist din Bangladesh, a fost eliberată din arestul la domiciliu. Aceasta fusese în conflict cu fosta şefă a guvernului, Sheikh Hasina, timp de decenii.
Comandantul suprem al armatei, generalul Waker-Uz-Zaman, a anunţat personal luni demisia lui Sheikh Hasina şi a promis formarea unui guvern interimar.
Marţi, liderii protestelor studenţeşti au exclus orice guvern condus de armată şi au cerut ca Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, să fie numit în calitate de consilier.
Economistul Muhammad Yunus a fondat prima bancă de microcredite, Grameen Bank, în 1976, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2006 pentru că a contribuit la scoaterea din sărăcie a milioane de oameni.
În iunie, el fusese condamnat de un tribunal pentru deturnare de fonduri, acuzaţie pe care a negat-o.
În capitala Dhaka, traficul s-a desfăşurat mai uşor decât de obicei, iar şcolile s-au redeschis după ce au fost închise la jumătatea lunii iulie, în timpul manifestaţiilor reprimate violent. Oamenii au ieşit în stradă pentru a se împotrivi cotelor de angajare în serviciul public. Aproximativ 300 de persoane au fost ucise şi mii au fost rănite în urma violenţelor.
Fabricile de confecţii, care furnizează îmbrăcăminte unora dintre cele mai mari mărci din lume, au rămas închise marţi, acestea fiind pilonul principal al economiei ţării. Un calendar pentru redeschidere va fi anunţat ulterior, a declarat principala asociaţie a producătorilor de îmbrăcăminte din ţară.