Ziare.com
Lavinia Sandru

Despre Lavinia Sandru

Lavinia Marcela Sandru este om politic si de profesie actrita. A fost deputat PD si apoi independent in perioada 2004 – 2008.

Nascuta pe 6 februarie 1975, in Dej, Lavinia Sandru este casatorita cu Darius Valcov, primarul orasului Slatina. Impreuna au o fata, Sara Gabriela.

Extrem de vocala, Lavinia Sandru a starnit de-a lungul timpului mai multe scandaluri si l-a determinat pe presedintele Traian Basescu s-o trimita mai mult sau mai putin voalat “pe centura politicii”.

In 2007, a candidat pe lista PIN pentru Parlamentul European, dar partidul nu a trecut pragul electoral.

In 2008, a candidat la un post de deputat independent de Bucuresti, dar nu a intrat in Legislativ.

Studii

In 2003 a urmat un stagiu la Parlamentul European, Comisia pentru cultura, tineret, mijloace de informare in masa si sport

In perioada 2004-2006 a urmat un master la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Universitatii din Bucuresti

In 1997 a absolvit Academia de Arta Teatrala din Targu Mures

Activitate politica

In noiembrie 2008 a candidat fara success la un post de deputat independent

In 2007 a candidat fara success la un loc in Parlamentul European din partea PIN

Pana in 2008 a fost vicepresedinte al PIN

In 2005 si-a dat demisia din PD si a infiintat Partidul Initiativa Nationala, impreuna cu Cozmin Gusa.

In perioada 2004-2008 a fost deputat de Mures, aleasa pe listele PD, ulterior independent

In perioada 2004-2005 a fost presedinte al filialei Tg. Mures a PD

Intre 2002 si 2005 a fost secretar executive la Departamentul de relatii international al PD

Intre 2001 si 2002 a fost secretar executiv la Departamentul de imagine al PD

Legea mamelor

Lavinia Sandru este initiatoarea legii mamelor, adoptata de Parlament in toamna lui 2008. Acest act normativ prevede ca in cei doi ani de concediu post-natal, mamele sa primeasca de la stat o indemnizatie de crestere a copilului de 85% din media veniturilor mamei pe ultimele 12 luni, dar nu mai putin de 600 de lei, cat prevedea legea veche.

Posibilitatea de a opta pentru cuantumul de 85% favorizeaza mamele care realizeaza venituri salariale mari si care pot obtine astfel o indemnizatie mai mare decat plafonul de 600 de lei.

Basescu o trimite “pe centura”

In februarie 2005, presedintele Traian Basescu a folosit un limbaj dur la adresa Laviniei Sandru, pe atunci deputat si sustinatoare a lui Cozmin Gusa. El a declarat ca „e foarte usor sa ajungi pe centura politicii”, referindu-se la Sandru.

  „Tanara deputata a incercat, intr-o aparitie televizata, sa acrediteze ideea ca singurul urmas al meu in partid este cel pe care-l simpatizeaza Lavinia Sandru (n.r. Cozmin Gusa), ca si cum eu as fi lasat mostenire cuiva Partidul Democrat. Atrag atentia ca PD nu poate fi lasat mostenire nimanui si le amintesc ca, personal, la despartirea de partid, eu mi-am exprimat optiunea pentru Emil Boc”, a declarat Traian Basescu.

  In momentul in care numele sau a fost utilizat in luptele interne pentru sefia PD, presedintele a taxat-o pe Lavinia Sandru, atentionand-o ca in competitia interna de la Targu-Mures pentru candiatura la Parlament a obtinut doar 300 de voturi.

  "In competitia interna de la Targu Mures pentru candidatura la Parlament, vorbareata doamna a obtinut doar 300 de voturi si eu am fost cel care a insistat sa fie prima pe lista. Credeam ca vrea sa faca o cariera politica, nu jocuri politice. Ii atrag atentia ca, in politica, e foarte usor sa ajungi pe centura politicii, acolo unde te poti intalni cu politicieni care sar din partid in partid", a adaugat Basescu.

Demisia din PIN

In octombrie 2008, Lavinia Sandru si-a dat demisia din PIN pentru a putea candida ca independent pentru un nou mandat la Camera Deputatilor.

“Candidez ca independent pentru ca asta e singura sansa de a ajunge in Parlament. PIN nu-si poate imagina ca ar putea obtine sase mandate de deputat si trei de senator pentru a intra in Parlament. Nu are cum sa obtina voturile necesare pentru a intra in Legislativ”, a declarat atunci Lavinia Sandru.

Candidatura cu bucluc

Lavinia Sandru a vrut sa intre in cursa pentru deputatie la Bucuresti. Insa Biroul Electoral Municipal i-a respins candidatura, pentru ca nu a depus in original cele patru liste cu semnaturile candidatilor. Sandru nu a renuntat si s-a adresat justitiei. Magistratii Tribunalului Bucuresti au respins contestatia ei impotriva deciziei BEM.

Lavinia Sandru a formulat un recurs, admis de Curtea de Apel Bucuresti. Astfel a fost desfiintata decizia Biroului Electoral Municipal, care ii respinsese candidatura la Camera Deputatilor.

"Mi-au respins candidatura pe motiv ca ei mi-au cerut patru exemplare originale ale listelor de semnaturi, iar eu am depus exemplarul original si celelalte trei erau copii legalizate la notar foaie cu foaie", a explicat Sandru.

Potrivit unei Ordonante de Guvern referitoare la alegeri (OUG 97/2008), candidaturile trebuie insotite de patru dosare continand fiecare, printre altele, cate o lista in original a sustinatarilor.

Asadar, pana la urma a fost lasata sa candideze, insa a reusit sa obtina mai putin de 1% din voturi in colegiul sau si nu a mai intrat in Parlament.

Europarlamentar de nota 10, fara mandat

In septembrie 2007, Lavinia Sandru a obtinut punctajul maxim la testul organizat de PIN pentru cei care vor candida la alegerile europarlamentare. Partidul a organizat examenul pentru a stabili ordinii candidatilor pe lista.   Lavinia Sandru a obtinut 100 de puncte din 100 posibile, dintre care 40 de puncte la "grila UE", 20 de puncte la proba de limba straina si 40 de puncte la C.V.

Acest lucru nu a contat in ochii alegatorilor, care nu au votat in numar mare cu PIN, iar partidul nu a intrat in Legislativul European.

Demascarea Monei Musca

Lavinia Sandru a fost prima care a afirmat in august 2006 ca Mona Musca ar fi colaborat cu Securitatea.

Sandru a spus atunci ca are aceste informatii din surse apropiate CNSAS, care i-au confirmat ca dosarul Monei Musca ar fi ajuns pe masa Colegiului.

Lavinia Sandru si-a manifestat parerea de rau fata de situatia Monei Musca, "pe care multi au vazut-o ca pe un simbol in politica romaneasca". "Mi-am manifestat parerea de rau. Era un model in politica romaneasca, un adevarat simbol al femeii in politica, imi pare rau, dar nimeni nu-i perfect", a spus Lavinia Sandru.

Desi Mona Musca a negat vehement aceste acuzatii, ele s-au dovedit ulterior a fi adevarate. CNSAS a dezvaluit ca Mona Musca avea angajament si daduse note informative la Securitate in anii 70.

Emil Boc, luat in vizor

Lavinia Sandru a dat publicitatii, in mai 2007, un raport in care Emil Boc si apropiati ai Partidului Democrat sunt acuzati de afaceri dubioase cu diferite firme si persoane din Cluj.   "Emil Boc a ajuns un submultiplu al hrebenciugului, stiut fiind ca hrebenciugul este unitatea de masura a coruptiei din Romania. Din cele aflate de noi, din surse si documente oficiale, am ajuns la concluzia ca pe modelul PSD din mandatul 2001-2004 si al administratiei Funar, Emil Boc patroneaza o caracatita de interese financiare care spoliaza bugetul public al primariei Cluj-Napoca", a declarat atunci Lavinia Sandru.

  In documentul prezentat, Emil Boc este acuzat ca ar avea o amanta, pe Liliana Calin. In raport se vorbeste si de relatiile liderului democrat cu firma King Industrial Enterprises SRL, patronata de doi cetateni turci, despre care Sandru afirma ca au primit contracte pentru lucrari in Cluj-Napoca, dar si in alte orase unde primarii sunt membri ai PD.

Atac la Columbeni

Lavinia Sandru i-a sesizat in iunie 2006 pe ministrul Educatiei de la acea data, Mihail Hardau, si pe presedintele CNA de atunci, Ralu Filip, in legatura cu „mediatizarea excesiva a povestii de dragoste dintre omul de afaceri Irinel Columbeanu si eleva Monica Gabor”, sustinand ca aceasta este de natura de a influenta negativ procesul de invatamant.

  Potrivit Laviniei Sandru, difuzarea emisiunii „No comment” de Monica Gabor la B1 TV ar fi „nociva pentru spiritul si mentalitatea colectiva a liceenilor”, intrucat prezinta ipostaza unei eleve aflata in ultimul an de liecu, care ar trebui sa invete si sa mearga la scoala, nu sa fie ocupata cu filmarea unor amanunte ce tin de viata intima cu Irinel Columbeanu.

  Lavinia Sandru cerea atunci ministrului Educatiei sa verifice in ce masura realizarea emisiunii televizate perturba activitatea scolara a elevei Monica Gabor si presedintelui CNA sa intervina pentru ca emisiunea „No comment” sa nu mai fie difuzata.

  Lavinia Sandru a primit un raspuns oficial in urma sesizarii facute: Monica Gabor este o eleva exemplara, care a terminat liceul cu rezultate foarte bune, chiar daca a lipsit la 112 ore in timpul clasei a XII-a. Eleva a prezentat scutiri medicale pentru a motiva 102 din cele 112 absente acumulate in timpul anului scolar.

Lavinia Sandru
Lavinia Sandru

Data nasterii:  6 februarie 1975

Cariera:  actrita, parlamentar

Evenimente importante:  - deputat 2004-2008

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Lavinia Sandru, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor