Lazaroiu: Romania e aici si din cauza suspendarii lui Basescu

Joi, 12 August 2010, ora 23:57
10348 citiri
Lazaroiu: Romania e aici si din cauza suspendarii lui Basescu
Foto: Ziare.com

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu afirma ca una dintre cauzele principale ale situatiei extrem de dificile in care se afla Romania astazi a fost suspendarea presedintelui Traian Basescu, in 2007, actiune politica soldata cu un esec, dar care a avut consecinte negative enorme, greu de anticipat atunci.

Invitat la Televizunea Ziare.com, Sebastian Lazaroiu a dezvaluit de ce a continuat sa ramana consilier prezidential si in al doilea mandat al lui Traian Basescu, a estimat cat de mari sunt riscurile ca PD-L sa nu mai intre in Parlament la viitoarele alegeri, i-a creionat un portret premierului Emil Boc si a explicat de ce Partidul Poporului, condus de Dan Diaconescu, are sanse foarte mari de a deveni un actor important pe scena politica.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Sebastian Lazaroiu

Au fost atat de speriati de prostia facuta, incat au inceput sa arunce cu banii

Intrebat de cititorii Ziare.com daca Opozitia va profita de scaderea dramatica a presedintelui in sondaje pentru a incerca o noua suspendare a sa, odata cu daramarea Guvernului prin motiune de cenzura, Sebastian Lazaroiu a admis ca exista un plan in acest sens al PSD si PNL, anuntat public de altfel.

"Nu stiu cand se va intampla, dar cele doua actiuni politice nu se vor intampla decat impreuna, cand Opozitia va avea o majoritate care sa dea jos guvernul si cand, probabil, se va actiona si in vederea suspendarii presedintelui(...), Dar nu stiu daca cineva s-a gandit pana acum ca noi suntem in situatia in care suntem, dificila din punct de vedere economic, mai ales in structura bugetului, si din cauza suspendarii presedintelui din 2007. Sa ne reamintim ca suspendarea a avut loc in mai 2007. O actiune nepregatita de Opozitie, ei se asteptau sa aiba succes pana la urma.

Efectele pentru partidele care au initiat acest demers au fost dramatice, au fost sondaje care aratau ca PSD avea 15%, PNL 7%, iar PD-L la 50%! Efectul a fost dramatic intr-o luna sau doua, din cauza suspendarii, pentru ca oamenii au considerat actiunea nelegitima. Speriati, si PSD si PNL, chiar si UDMR, au inceput sa arunce cu banii. Amintiti-va cand s-a marit punctul de pensie: in iulie sau august 2007, cand speriati de consecintele electorale au inceput sa arunce cu bani(...) Iar acum constatam ca trebuie sa ne imprumutam ca sa dam acele pensii majorate foarte mult. (...)

Mi-e teama ca genul asta de evenimente cu mare incarcatura politica au consecinte pe care nici macar nu le putem anticipa pe termen mediu si lung. Sigur, e si criza la mijloc, dar noi suntem unde suntem pentru ca unii au fost atat de speriati de prostia pe care au facut-o in mai 2007 incat, pur si simplu au spulberat bugetul", a explicat consilierul prezidential.

Partidul Poporului are sanse sa intre in Parlament, e cotat cu 13%

Acesta a mai afirmat ca scaderea inregistrata de presedinte in sondaje, care ar putea sa stimuleze Opozitia in a initia o noua inlaturare a sa de la Cotroceni, este fireasca din cauza masurilor impopulare luate, dar nu trebuie uitat ca toti liderii politici, si de la putere si din opozitie, sunt intr-o scadere dramatica de popularitate.

"Nu reusesc sa depaseasca 25-26%. E foarte putin. Incerc sa imi amintesc daca vreodata in istoria post-decembrista au mai fost cote atat de scazute, dar cred ca nu. De fapt, oamenii au devenit foarte reticenti fata de clasa politica. E un semnal de alarma si s-ar putea sa anunte un nou inceput", a atras atentia Sebastian Lazaroiu, indemnand alegatorii sa nu isi puna deocamdata intrebarea "eu cu cine votez", pentru ca e prea devreme.

In acest context, Sebastian Lazaroiu a dat un pronostic electoral surprinzator. "Partidul Poporului are sanse sa intre in Parlament! E mai degraba un simptom la care politicienii ar trebui sa fie atenti. In ultimul sondaj pe care l-am vazut, Partidul Poporului avea 13% ceea ce e enorm pentru un partid abia infiintat. Asta arata ca oamenii sunt dezamagiti de cele patru partide principale care se bat intr-o 'cutiuta', dar in afara cutiei se afla majoritatea covarsitoare a electoratului. Practic, un partid nou aparut poate sa coaguleze foarte multe voturi din afara acestei cutiute in care se bat 'patru furnici', care au impresia ca ala e universul lor. De fapt, universul electoral este mult mai mare", a atentionat acesta.

Daca PD-L sta prea mult cu ochii pe sondaje, nu mai face reforma

In ceea ce priveste soarta PD-L, consilierul lui Traian Basescu i-a avertizat pe democrat-liberali ca aceasta depinde nu numai de efectele produse in mod obiectiv de criza economica, dar si de ei insisi.

"Cred ca PD-L poate fi impiedicat sa duca la capat reformele doar de calculele electorale individuale. Oamenii acestia din Executiv sunt si oameni politici, care se aleg. Masurile sunt impopulare si creeaza o anumita depresie a partidului, a celor care vor sa isi innoiasca mandatul. Daca stau prea mult cu ochii pe sondaje, care arata prost, atunci probabil ca reforma va esua. Nu imi dau seama daca actualul premier poate duce la capat reformele, nu ca nu ar avea vointa, stie ce are de facut si ca nu exista o alta directie in care sa mergem, dar daca nu le duce la capat e pentru ca isi poate pierde sprijinul politic in Parlament si in partid", a declarat consilierul prezidential.

In opinia sa, criticile presedintelui la adresa lui Sever Voinescu sau Cristian Preda au fost indreptatite si se refereau la un fenomen mai general, acela de a ataca partidul din interiorul sau. "In perioada asta un partid aflat la guvernare are nevoie de foarte multa solidaritate. Aceasta hartuire permanenta a Executivului si premierului s-ar putea sa demobilizeze si sa duca la disolutia autoritatii in partid", a atras atentia Lazaroiu.

La sediul central al PD-L bate vantul

Intrebat de un cititor Ziare.com in ce masura PD-L a pierdut contactul cu alegatorii si risca sa nu mai intre in Parlament in 2012, consilierul prezidential a recunoscut: "Am fost de cateva ori la sediul central al PD-L si impresia e ca bate vantul.(...) Stiu ca multi sunt ocupati de actul guvernamental, dar ar trebui sa ii lase pe altii sa se ocupe de partid. Orice partid poate sa dispara de pe scena politica(...). Eu nu cred ca va fi chiar asa, dar as spune ca depinde in foarte mare masura de PD-L, nu de altii".

In ceea ce priveste inlocuirea lui Emil Boc din functia de sef al Executivului, Sebastian Lazaroiu spune ca acest lucru ar putea sa nu tina neaparat de calitatile sau defectele acestuia, ci de anumite calcule electorale.

"Il stiu pe premierul Emil Boc. E un om onest, care are foarte multe bune intentii, asta e sigur. Pe deasupra este si un bun negociator, asta il face sa mentina coalitia aflata la guvernare. S-ar putea insa sa nu isi mentina sprijinul politic, si nu as pune asta pe seama calitatilor sau defectelor pe care le are. Masurile pe care le ia sunt extrem de neconvenabile pentru parlamentarii care il sustin si care, daca isi fac calculele si spun nu il mai vrem pe Emil Boc, asta e. Nu e o drama, (...) important e ca oricine ar veni, daca Emil Boc va fi schimbat, sa inteleaga ca nu putem sa deviem de la cursul pe care am plecat, pentru ca s-ar putea sa impingem Romania in prapastie", a comentat el.

La insistentele participantilor la emisiune dornici sa afle macar un nume de potential inlocuitor al lui Emil Boc in fruntea Guvernului, Sebastian Lazaroiu a ocolit cu diplomatie un raspuns direct.

"Mi-e greu sa spun, sunt multe persoane care pot sa ocupe functia de premier. Dar intr-o asemenea perioada dificila, referindu-ne strict la contextul actual, probabil ca numarul acestor persoane s-ar restrange foarte mult. Putem sa avem oameni care sa fie excelenti specialisti sau sa fie politicieni redutabili, dar care sa nu faca fata presiunii sociale si politice din aceasta perioada. In plus, eu pot sa vad 3-4 persoane in functia de premier, dar s-ar putea ca ei sa nu se vada in aceasta pozitie. Sunt unii care au toate calitatile, dar nu au suficient curaj intr-o asemenea perioada dificila", a precizat el.

Lazaroiu: Modificarea Constitutiei pentru trecerea la unicameral, in 2012

PSD e la 40%. De ce ar intra acum la guvernare?

In ceea ce priveste partidele de Opozitie, consilierul presedintelui a remarcat in primul rand dezacordul dintre ele in privinta intrarii la guvernare, inainte sau dupa alegeri, dar si lipsa oricarui interes de a ocupa prea curand Palatul Victoria.

"In realitate cred ca niciunul dintre cele doua partide nu doreste sa isi asume guvernarea pentru ca si ei vad aceleasi sondaje. PD-L a avut 35% si cand a inceput sa ia masurile impopulare a ajuns la 13-15%. Acum PSD e la 40%, iar PNL are 27% in sondaje, de ce ar intra la guvernare, avand experienta PD-L care si-a injumatatit scorul?", a spus consilierul prezidential.

Acesta a admis insa ca daca PSD si PNL vin cu un program de guvernare care sa continue masurile de reforma si restructurare necesare echilibrarii bugetului atunci presedintele nu ar avea niciun fel de problema sa numeasca un premier din partea lor.

"Dar daca ei vin cu program populist, cum ca micsoreaza taxele si maresc pensiile, atunci ar fi o iresponsabilitate din partea presedintelui, si ei cam asta spun(...) Orice om informat poate sa vada demagogia din declaratiile lor, asa ca nu poti sa aduci la guvernare un premier care sa spuna ca face unica de 5%", a explicat Lazaroiu.

In opinia sa, o readucere in atentie a lui Klaus Iohannis "ar fi o ciorba reincalzita". "Dar pot veni si cu el, daca atunci cand vin si isi asuma guvernarea inteleg si sunt dispusi sa continue programul de austeritate. Daca nu inteleg, nu are importanta cu cine vin", a subliniat el.

Va aparea o societate civila puternica, presa nu reuseste sa isi revina

Sebastian Lazaroiu pare convins ca societatea civila se va intari in perioada urmatoare, dar sub o alta forma.

"Eu nu inteleg prin societate civila ceea ce s-a inteles in ultimii 20 de ani, ea inseamna mai mult decat niste ONG-uri care au luat renta de la stat. Daca va aparea una puternica, si cred ca va aparea, va avea o influenta mult mai mare decat cea care a adus CDR la putere in 1996. (...) In mod natural se va coagula, nu in jurul unei persoane. Oamenii vor intelege din ce in ce mai repede in contexul crizei ca e nevoie de solidaritate, 'murim toti sau supravietuim toti'. Cand vor intelege, va exista tentatia de apropiere si asociere pentru atingerea unor obiective. Asta inseamna societate civila", a argumentat Lazaroiu.

In ceea ce priveste presa, aceasta "nu reuseste sa isi revina, din pacate", dupa "cinci ani in care multi jurnalisti au abdicat de la principii".

Cu toate acestea, consilierul prezidential afirma ca "meciul democratie - presa", despre care vorbea in 2009, nu mai continua. "A fost o inclestare la alegerile din 2009, cand presa ajunsese sa falsifice jocul democratic. Acum nu mai conteaza acest joc".

Crin Antonescu a intrat intr-o betie a vorbelor

Sebastian Lazaroiu a marturisit ca nu a dorit sa ramana consilier prezidential si in al doilea mandat al lui Traian Basescu, dar "lucrurile au luat o anumita intorsatura, in special in zona economica si sociala, si am considerat ca situatia e suficient de dificila pentru a nu parasi echipa prezidentiala, asa ca nu am vrut sa dau bir cu fugitii cand era mai greu".

Intrebat in ce masura s-a schimbat Traian Basescu de cand este la Palatul Cotroceni, consilierul presedintelui a spus ca principala schimbare a fost ca a inteles "cat de complicata este misiunea pe care si-a asumat-o".

"Era ceva mai optimist la inceputul primului mandat, intre timp a realizat cat de puternica e rezistenta sistemului la schimbare. A devenit mai realist, fata de timpul necesar si posibilitatea de a schimba lucrurile".

Lazaroiu recunoaste ca nu se astepta ca Traian Basescu sa castige un al doilea mandat, dar si ca este foarte dificil de spus cum va ramane actualul presedinte in istorie.

"E foarte dificil de spus pentru ca nimeni nu se va raporta la primul mandat, iar acesta este extrem de dificil. Peste 100 de ani lumea va trata toti cei 10 ani compact, daca in ultimii 5 esueaza, nimeni nu va spune 'stai, a facut multe lucruri bune in primii 5'. Este o miza importanta pentru orice om care ajunge intr-o functie atat de importanta in stat, sa nu ii fie rusine de ce vor spune urmasii. De aceea nu sunt de acord cu cei care spun ca presedintele nu mai are miza. Chiar ii pasa", a spus Lazaroiu.

Intrebat cum isi explica faptul ca Traian Basescu a intrat in "folclorul politic" prin expresii de genul "iarna nu-i ca vara" sau "un fleac i-am ciuruit", in timp ce Crin Antonescu, apreciat ca excelent orator, nu a rostit inca nicio fraza memorabila, Sebastian Lazaroiu a raspuns: "Presedintele are un discurs mai plastic si exprima intr-un mod extrem de condensat ideile sale. Crin Antonescu, mai ales in ultima perioada, a intrat intr-o betie a vorbelor, spune foarte multe dar nu mai transmite niciun mesaj".

Care este in opinia sa profilul ideal al presedintelui Romaniei? "Mai sunt cativa ani pana la alegeri,pana atunci am convingerea ca Romania se va schimba semnificativ. S-ar putea ca in 2014 sa vedeti alta Romanie si chiar un alt tip de alegator si atunci e mai greu sa faci presupuneri acum. S-ar putea sa fie un necunoscut, un om pe care acum nu il cunoastem. Sa aiba un profil si anumite calitati care sa il recomande pentru aceasta functie si chiar sa fie ales", a raspuns Sebastian Lazaroiu cu diplomatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sebastian Lazaroiu, #Lazaroiu suspendare Basescu, #Lazaroiu Partidul Poporului , #consilier prezidential
Comentarii
Poza DomnitaRaluca
DomnitaRaluca
rank 3
Emil Boc e un om onest, care are foarte multe bune intentii, asta e sigur. Pe deasupra este si un bun negociator, asta il face sa mentina coalitia aflata la guvernare