De ce a plecat Sebastian Lazaroiu? (Opinii)

Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 18:41
5103 citiri
De ce a plecat Sebastian Lazaroiu? (Opinii)
Foto: TVR (Arhiva)

Intrebarea aceasta merita intoarsa pe toate fetele, daca nunta regala nu ar fi eclipsat absolut orice alt subiect. N-as exclude, de altfel, ca alegerea momentului in care a fost facut anuntul sa fi tinut cont de concurenta strivitoare a momentului.

Sigur ca cea mai simpla explicatie a parasirii Palatului Cotroceni de catre consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu tine de analizele sale politice, care au facut de multe ori prima pagina. Toate aceste analize, foarte corecte de altfel, dar adesea incomode, daca nu chiar incendiare i-au fost atribuite lui Traian Basescu.

S-a considerat cel mai adesea ca Sebastian Lazaroiu spunea ceea ce presedintele nu putea sau nu dorea sa spuna direct. Traian Basescu a tinut sa se disocieze, recent, de afirmatiile consilierului sau, precizand ca ele sunt strict analizele sociologului Sebanstian Lazaroiu si nu-l implica cu absolut nimic.

Si poate niciuna dintre declaratiile lui Sebastian Lazaroiu nu a creat atatea valuri ca aceea referitoare la UDMR, calificata drept formatiune tolerata pe scena politica romaneasca, care mai exista doar pentru ca nimeni nu s-a gandit sa o conteste la tribunal, caci, potrivit statutului sau, Uniunea nu este partid politic. Foarte adevarat de altfel.

Dar adevarul e vechi si a fost pus destul de brutal pe tava tocmai atunci cand problema statutului minoritatilor, din nou pus la conservare desi ar trebui adoptat in aceasta sesiune legislativa, ameninta sa tulbure apele Coalitiei.

Liderii maghiari au reactionat imediat si si-au exprimat speranta ca nu este vorba despre o amenintare. Demisia lui Sebastian Lazaroiu poate fi asadar interpretata drept o disociere clara a presedintelui de aceste declaratii, chiar o sanctiune. Iar explicatiile viitorului fost consilier, care spune ca vrea sa se dedice analizei politice fara ca aceasta sa implice pe altcineva decat pe el insusi, par a confirma ipoteza.

Pe de alta parte, insa, e greu de crezut ca pe o corabie precum Palatul Cotroceni, condusa de un capitan autoritar si cu foarte multa personalitate, exista un ofiter care sa-si permita in mod repetat asemenea acte de independenta. La primul ar fi fost aruncat peste bord.

De aceea, n-as paria pe o reala ruptura intre presedinte si consilierul sau. La fel de posibil este asadar ca Sebastian Lazaroiu sa paraseasca Palatul Cotroceni doar pentru a intra intr-un alt proiect, pe care declaratiile sale nu fac decat sa-l pregateasca. Sa nu uitam ca si Cristian Preda a urmat o asemenea traiectorie, trecand din postura de consilier prezidential in aceea de europalamentar PD-L si promotor al reformelor interne absolut necesare in partid, reforme in care candva credea cu tarie si Traian Basescu.

Asadar, sa nu ne miram prea tare daca peste un timp il vom vedea pe Sebastian Lazaroiu implicat intr-un nou proiect politic sau, de ce nu, intr-un proiect media gandit in laboratoarele de la Cotroceni. Alba ca Zapada inca nu a aparut, Miscarea Populara e rezervata, PD-L pare sa fi fost securizat prin probabila reconfirmare a lui Emil Boc, dar are nevoie de un partener pentru formarea unei coalitii contrapondere la USL.

Daca toate acestea se leaga si una dintre chei este Sebastian Lazaroiu ne vom convinge cat de curand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Lazaroiu demisie Basescu, #Lazaroiu demisie Cotroceni , #consilier prezidential
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
De ce a plecat Lazaroiu ? uite de-aia !
I
I.E.Feher
rank 1
Domnule Racaru, este dreptul unui jurnalist, chiar obligatia lui "sa sape", dar...