Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu ii ataca pe liderii USL si spune ca tentativa de suspendare a lui Basescu a aratat cum sunt liderii USL - Victor Ponta, "un om care incalca legile cu o usurinta demna de un criminal in serie" si Crin Antonescu, ce "nu trece de o evaluare psihologica serioasa".
El mai sustine, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca cei care au incercat sa-l demita pe Traian Basescu prin incalcarea regulilor si a Constitutiei ar trebui sa raspunda in fata Justitiei.
Lazaroiu s-a aratat de parere ca vom avea o continuare a razboiului dus de USL impotriva institutiilor statului, mai ales pentru ca economia nu merge si vor incerca sa gaseasca dusmani.
Lazaroiu a acuzat si existenta unor "dimensiuni uriase ale fraudei la referendum", facute de USL.
Referindu-se la o coabitare Basescu-USL, fostul consilier al presedintelui spune ca acesta a demonstrat ca poate colabora cu un guvern ostil, iar liderii actualei Puteri sunt cei incapabili de a face asta.
Sociologul a vorbit si despre manifestarile anti-Basescu din Piata Universitatii, aratandu-se de parere ca o parte din protestatari sunt de buna credinta, dar nu-si dau seama ca il ajuta pe liderul PC Dan Voiculescu sa scape de inchisoare, iar o parte sunt platiti si manipulati de acesta.
Citeste interviul acordat Ziare.com de Sebastian Lazaroiu:
S-a terminat razboiul sau asteptati alte mutari de la USL inainte ca Traian Basescu sa revina in functie, cum ar fi numirea altor procurori-sefi la DNA si Parchet?
M-as mira ca USL sa inceteze razboiul impotriva institutiilor. Ar fi o dovada ca liderii acestei formatiuni au devenit rationali si pot trai in normalitate. Cred ca nu o vor face si din alt motiv - au tot trait de vreo patru luni din promisiuni si vorbe, dar ei stiu ca se apropie parlamentarele si problemele economice cu care se confrunta Romania sunt din nou grave.
Pe langa criza mondiala, au si cei din USL vina lor. Pentru ca au distrus credibilitatea tarii si asta nu poate sa nu se reflecte si in plan economic. A fost si seceta, iar prognoza privind cresterea PIB pentru 2012 nu e deloc optimista.
Asadar, cand esti neputincios in plan economic si social inventezi adversari: Parchetul, presedintele, Justitia, cu care, chipurile, te lupti. Ma tem insa ca romanii asteapta de la USL si putina paine pentru ca circ le-au dat toata vara.
Ce va spun reactiile de marti ale liderilor USL despre viitoarea relatie pe care o vor avea cu presedintele Basescu?
Reactiile arata, in primul rand, niste oameni care nu stiu sa piarda. In al doilea rand, niste oameni care nu pot trai in democratie si nu respecta institutiile statului de drept.
In al treilea rand, niste oameni care nu inteleg ce inseamna coabitarea intre institutii. Bun, poate ca e hilar sa mai judecam asemenea aspecte la niste politicieni care au incercat sa dea o lovitura de stat, intr-un mod primitiv. E adevarat, fara tancuri si fara armata. Dar in dispretul tuturor institutiilor, calcand in picioare reguli si legi.
Asadar, ce relatii ar putea avea acesti oameni cu un sef de stat care a avut in ambele mandate un obiectiv prioritar: acela de a apara Constitutia, legile si institutiile?
Au reinceput protestele in Piata Universitatii - credeti ca vor dura si vor avea acelasi impact precum cele din iarna?
Daca protestele din iarna aveau o justificare, cele de acum mi se par mai degraba canalizate politic. Cei care protesteaza in Piata Universitatii trebuie sa inteleaga ca democratia are reguli si ele trebuie respectate. Sigur, sunt convins ca printre ei sunt oameni care au votat "da" la referendum si sunt nemultumiti ca nu a iesit asa cum si-au dorit.
Dar, repet, asa e in democratie. Votezi intr-un fel si castiga altii pentru ca nu esti majoritar. Pe langa ei sunt si oameni platiti, interesati, instigati de Voiculescu, care se teme groaznic de inchisoare, cata vreme Justitia isi pastreaza independenta. Cred ca cei de buna credinta care protesteaza acolo trebuie sa stie ca fac inconstient jocul unor oameni care, dupa ce au furat, sunt disperati ca ii asteapta inchisoarea.
Ce putere mai are acum Traian Basescu, dat fiind ca are un guvern ostil si peste 7,4 milioane de voturi impotriva?
Va reamintesc ca Traian Basescu a mai fost presedinte cu un guvern ostil. A fost presedinte intre 2007-2008 cu Guvernul Tariceanu sustinut de PSD si lucrurile au functionat. A fost presedinte in 2009 in conditiile in care principalul contracandidat la prezidentiale era la guvernare. Lucrurile au functionat.
Au fost si lunile pana la lovitura de stat din iulie 2012 cand presedintele a evitat orice confruntare cu Guvernul Ponta, in ciuda tuturor provocarilor infantile.
Asadar, Traian Basescu are experienta coabitarii. Ponta si Antonescu par a fi specializati doar in lovituri de stat. In legatura cu cele 7,4 milioane de voturi impotriva e discutabil. In primul rand, dimensiunile fraudei la referendum sunt uriase. In al doilea rand ,sunt 18 milioane de votanti romani in tara si pretutindeni. Nu-i poti cere unui presedinte sa aiba jumatate plus unu din electorat dupa 8 ani de mandat. Dar ramane presedintele legitim pana la sfarsit si trebuie respectat ca atare.
Cum au iesit liderii USL din incercarea de demitere a lui Basescu?
Cred ca au pus in evidenta tot ce nu s-a vazut inainte. Ponta este un om care a trait toata viata in minciuna. Si-a mistificat cariera, identitatea. El nu e nimic din ce spune ca e: nu e nici doctor, nu e nici procuror, nu e nici prim-ministru.
Doctor nu e pentru ca si-a plagiat teza. Nu e nici Master prin Catania sau la Oxford. Procuror nu poate fi un om care incalca legile cu o usurinta demna de un criminal in serie. Iar prim-ministru nu poti fi doar pentru ca ai girofar si coloana. Trebuie sa guvernezi o tara, ai niste responsabilitati.
Crin Antonescu e bolnav de putere. Si cred ca in general e un om extrem de labil psihic. Si isi acopera labilitatea intr-o mare de vorbe, fara sa spuna nimic. E un om care n-a facut absolut nimic in viata lui si care are pretentia sa ajunga presedintele Romaniei. Dupa parerea mea Antonescu nu trece de nici o evaluare psihiatrica serioasa. Asadar, au iesit asa cum sunt. Si-au evidentiat mai bine profilul uman.
A salvat suspendarea dreapta de la o infrangere grea la alegerile parlamentare din noiembrie?
A ajutat-o. De salvat nu te salvezi decat singur. A ajutat-o pentru ca cei dezamagiti de PDL au vazut ca oricat de multe le-ar putea reprosa acestora pentru perioada lor de guvernare diferenta intre ei si cei de la USL este ca de la cer la pamant.
PDL a respectat in mare masura democratia si in totalitate statul de drept. USL a incercat sa schimbe ordinea constitutionala printr-o lovitura de stat. Acum depinde de ei. Daca sunt capabili sa lase la o parte orgoliile, si ma refer la toti cei care se revendica de centru-dreapta, si sa stranga randurile pentru alegerile parlamentare. Pentru ca acum dreapta nu mai apara doar niste valori de dreapta.
Dreapta poate ramane singurul scut pentru democratie si statul de drept.
Noi nu mai avem acum o polarizare stanga-dreapta in Romania. Avem o polarizare intre cei care apara democratia si statul de drept, pe de-o parte, iar, de cealalta parte, o mana de anarhisti care vor sa isi subordoneze statul.
Intr-un interviu anterior prevedeati mari probleme penale pentru unii lideri ai USL, le vedeti si acum?
Pai chiar si pentru un om fara pregatire juridica, asa cum sunt eu, e suficient sa citeasca niste articole de lege si sa vada ca au fost incalcate flagrant. Abuz in functie, rasturnarea ordinii constitutionale, fals si uz de fals, toate aceste incadrari sunt din registrul penal.
Dar e treaba Justitiei sa inceapa ancheta. Si cred ca multi romani de buna credinta asteapta asta. Nu cred ca intr-o tara care se vrea europeana poti sa incerci sa dai o lovitura de stat si sa pleci acasa pe urma sa dormi linistit.