Lazaroiu: Pentru regionalizare merita sa cada Guvernul - Interviu

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 12:42
8327 citiri
Lazaroiu: Pentru regionalizare merita sa cada Guvernul - Interviu
Foto: Arhiva

Fostul ministru al Muncii si consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu, a spus, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca Victor Ponta si Crin Antonescu sunt vazuti drept escroci sau visatori in USL, ca ar merita sa cada Guvernul pentru a se face regionalizarea si ca, inainte de a fi suspendat Traian Basescu, se va desfiinta USL si PSD "il va suspenda" pe Ponta.

Lazaroiu mai crede ca USL este "extrem de slab" si ca a ales sa joace pe cartea "totul sau nimic", iar daca nu ia 50% plus unu in 2012, va ajunge in Opozitie.

Referindu-se la Victor Ponta, fostul consilier prezidential a declarat ca inteligenta acestuia e "camuflata".

Lazaroiu considera ca PDL trebuie sa faca mai mult decat "trucuri logistice", altfel "lehamitea si gustul amar vor fi atat de pregnante dupa 2012 incat cred ca PSD si PNL pot sa castige prezidentialele din 2014 chiar si cu Corina Cretu".

Tot referitor la PDL, Lazaroiu a spus ca cei care au pierdut la Congresul din mai "fac rezistenta pasiva" si se opun crearii Miscarii Populare.

Vezi mai jos interviul acordat Ziare.com de Sebastian Lazaroiu:

Sociolog, consilier prezidential, ministru al Muncii. Ce urmeaza? Sub ce forma veti reveni in politica?

Ca om liber. Am o experienta din toate si cred ca asta imi foloseste. Cred ca nu mai trebuie sa ne amagim ca politica o fac doar politicienii din partide. Politica fac toti cetatenii, chiar daca nu isi dau seama uneori ca asta e ceea ce fac.

Ati spus in repetate randuri ca USL nu va aparea pe buletinul de vot din 2012. Care considerati, in cazul asta, ca sunt semnele care anunta dezintegrarea USL?

Sunt multe semnale. Plecarea primarilor este un semn. Uite ca, avand 50% in sondaje, USL pierde multi alesi locali si va mai pierde. Pierde si parlamentari si va mai pierde. Ar trebui totusi ca liderii USL sa isi puna intrebari mai de profunzime, decat sa se tanguie ca adversarii cumpara si santajeaza oameni. Realitatea e ca, dincolo de bani sau orice alta recompensa, oamenii stau alaturi de un proiect in care cred.

De ce nu mai cred liberalii si social-democratii in USL? De ce acum cateva luni credeau si acum nu mai cred? Hai sa spunem lucrurilor pe nume: in primul rand, obiectivul fixat de 50 plus unu este nerealist - oamenilor le place sa creada in tinte care pot fi atinse. Ponta si Antonescu sunt priviti acum in cele doua partide fie ca doi visatori, fie ca doi escroci. Nici una din ipostaze nu-i face lideri demni de urmat.

In al doilea rand, criza economica mondiala arata ca nu mai e de joaca. Fie ca esti de stanga, fie ca esti de dreapta, nu mai poti minti oamenii ca le maresti pensiile si salariile. Ponta si Antonescu continua sa propovaduiasca o ordine perimata. Proiectul lor de societate inseamna - ii dam jos pe Basescu si Boc si marim salariile si pensiile. Cam cati fraieri poti aduna in jurul tau cu acest proiect?

Dar UNPR este mai credibil, daca reuseste sa atraga acesti dezamagiti?

UNPR se contureaza deja ca un proiect responsabil de centru-stanga. In vreme ce Ponta si Antonescu strangeau protestatarii in strada sa ceara pensii si salarii mai mari, cei de la UNPR au inteles ca, daca nu sprijina masurile de austeritate ale Guvernului, tara se prabuseste. Viata le-a dat dreptate celor de la UNPR, nu celor de la USL, daca e sa comparam cele doua proiecte de pe partea stanga. "Tradatorii", asa cum ii numesc USL, au tradat partidele lor, dar nu au tradat tara.

Ponta zice ca au plecat toti ofiterii acoperiti din PSD in UNPR...

Hahaha. Si totusi au mai ramas unii loiali si lui Ponta. Inteligenta lui Ponta e permanent sub acoperire. Ca si neputinta sa - permanent camuflata.

Care e asul din maneca PDL, pentru a castiga alegerile din 2012? O Miscare Populara cu propuneri foarte reformiste, care sa atraga electoratul dezamagit de PDL? Refacerea peisajului electoral? (numar de parlamentari, redesenarea colegiilor, sistem de vot care sa avantajeze PDL etc?) Mai sunt si alte posibilitati?

Sigur, sunt multe trucuri pe care partidele aflate la putere le folosesc pentru a castiga alegerile. Pentru ca USL este un adversar extrem de slab, aceste trucuri sunt suficiente pentru ca PDL sa se mentina la guvernare si dupa 2012. USL a ales sa joace ruleta ruseasca. Totul sau nimic.

Daca nu iau 50 plus unu, opozitie scrie pe ei in 2012. Cum probabilitatea ca orice partid sau alianta sa ia 50 plus unu e foarte mica, s-ar putea zice ca glontul a plecat deja pe teava. Dar, fara un proiect pentru o noua societate care sa adune macar energiile de centru dreapta, PDL va pierde foarte probabil alegerile din 2014 si, ulterior, majoritatea, deci, guvernarea.

Daca PDL alege doar trucurile logistice sa se mentina la putere in 2012, lehamitea si gustul amar vor fi atat de pregnante dupa 2012 incat cred ca PSD si PNL pot sa castige prezidentialele din 2014 chiar si cu Corina Cretu.

Proiectul de societate trebuie sa plece de la realitatea actuala - vechea lume se prabuseste, trebuie pus ceva in loc. Se construieste o lume noua, cu oameni noi. Pana la Miscarea Populara sau orice alt vehicul politic trebuie sa apara proiectul. Va dati seama ce avantaj pentru cei care inteleg asta? Si cat de rupti de realitate sunt cei care ne spun ca proiectul unei noi ordini este trecutul?

Alba ca Zapada a prins viata in sfarsit? Noua Republica e asa cum ati prezis ca o sa fie Alba ca Zapada sau mai are de atins niste obiective ca sa se transforme in forma pe care ati gandit-o initial?

Ar putea Noua Republica sa revitalizeze dreapta? De ce ar fi altfel decat miscarile si/sau partidele aparute dupa 1989? Care va fi rolul ei intr-o Miscare Populara?

Noua Republica arata ca segmentul de centru-dreapta se trezeste din amortire. Eu ma bucur ca acolo exista entuziasm, dar si asteptari realiste. Ma bucur ca se contureaza un set de idei noi care pot anima spiritul dreptei. Bine, sunt multi sceptici si cinici care iau in ras asemenea initiative. Ii deplang. In general, sunt demni de mila cei care nu mai cred in nimic.

Cei care nu pricep ca o idee simpla poate sadi samanta schimbarii si nu vreo mare conspiratie in spatele scenei. Stiu, in lumea de azi nimeni nu mai crede in spontaneitate. E ceva ocult care manevreaza lucrurile. Asta e ce cred multi. E fals. Cred, dimpotriva, ca esecul actualelor institutii va fi compensat de foarte multa spontaneitate. Si tentative de a pune ceva in locurile in care nu mai functioneaza lucrurile. Fara entuziasm si incredere nu se poate cladi nimic durabil. Or, entuziasmul si increderea nu vin la comanda. Sunt sau nu sunt.

Sunteti ideologul Noii Republici?

Sunt un simpatizant. Si ii voi ajuta cu ce pot sa ii ajut. Stiu foarte bine ca, intr-un fel, demiterea mea a fost factorul declansator pentru aceasta miscare. Pe de alta parte daca nu era asta, era altceva. Intotdeauna se gasesc factori declansatori. Important e sa existe energia si dorinta de schimbare.

Poate reusi Noua Republica sa impuna vreo idee sau initiativa, fara PDL? E destinata sa impulsioneze PDL sau viitoarea Miscare Populara, sa fie aripa ei noua, reformista?

Noua Republica se poate constitui intr-o voce autentica de centru-dreapta. Cred ca PDL nu poate ramane insensibil la asta. Sigur, pentru unii de acolo s-ar putea sa para doar o amenintare ca vin unii noi si isi pierd ei scaunele. Pana la urma pentru un PDL care si-a cam pierdut auzul, Noua Republica ar putea sa fie acel cantecel care sa le aminteasca ce au fost si ce trebuie sa fie.

Ati discutat cu presedintele Basescu despre Miscarea Populara? Daca da, cum o vede dansul?

Nu am avut o asemenea discutie. Si, in general, sa stiti ca pe mine ma intriga modul in care a pornit povestea cu Miscarea Populara. Pana la urma Miscarea Populara e o forma, o marca. Asa a si aparut. O marca inregistrata. Toata lumea s-a repezit pe urma sa o faca partid, nou partid si asa mai departe. Nu cred ca poate exista Miscarea Populara fara miscare. Deocamdata vad un fel de inertie. Dar e bine. Ca inertia e premisa miscarii.

Referitor la Alba ca Zapada, cine e mama vitrega? Si care e marul otravit?

Mama vitrega e liota de sceptici care nu inceteaza sa desconsidere tot ce e nou in politica. Iar marul otravit e sprijinul interesat.

Cine se teme in PDL de Miscarea Populara?

Cei care au pierdut la congres. Dar si cei care au castigat sprijiniti de cei care au pierdut. Ei acum sunt in PDL in linia doi. Fac rezistenta pasiva. Sansa lor de a se reintoarce este esecul partidului. Un nou proiect de dreapta i-ar impinge in linia a treia.

S.O. Vintu spunea ca ar fi fost infinit mai rau cu Adrian Nastase presedinte? Cum va fi cu Ponta premier?

Din fericire pentru Romania nu vom trai aceasta experienta tragica. Dumnezeu ii iubeste pe romani.

Am putea asista la o suspendare a presedintelui daca nu il va numi pe Ponta premier, in cazul in care USL ar avea 50% plus unu?

Mai intai se va suspenda putin USL. Pe urma cred ca PSD il va suspenda pe Ponta. Deci pana la suspendarea presedintelui vor mai fi alte suspendari.

Ce reforme de substanta a facut actuala putere, care au transformat Romania si care sunt lucrurile esentiale care i-au scapat si care vor trebui facute?

Legea educatiei, Codurile in justitie, Codul muncii, legea salarizarii bugetarilor, legea pensiilor, mica reforma in justitie. S-au facut. Si e un pas inainte. Mari realizari. Restante - regionalizare/descentralizare, vot uninominal, vot prin corespondenta, Constitutia, reforma Parlamentului. Toate aceste mi se par importante. Dar dintre toate parca regionalizarea mi se pare de cea mai mare importanta. Si urgenta.

UDMR nu vrea. Cum se poate debloca?

Asa e. Si e pacat. Dar e atat de important acest proiect pentru Romania incat o amanare ar fi un dezastru. Inseamna patru ani pierduti. De deblocat se poate debloca doar prin asumarea raspunderii. Pana la urma regionalizarea e atat de importanta incat merita sa cada un guvern pentru ea.

O intrebare de final, Victor Ponta merge la Madrid sa discute cu Zapatero in legatura cu restrictiile de circulatie impuse romanilor. Ati fost si dvs. acolo, ati avut discutii oficiale. Ce sanse ii dati lui Ponta sa obtina ceva?

E semn bun. Inseamna ca Ponta s-a intors din vacanta. Nu stiu unde era asta vara cand s-a intamplat povestea cu restrictiile. Probabil pe plaja sub palmieri. Pe urma am vazut ca el si ai lui s-au intors proaspeti din concedii si erau foarte vocali ca guvernul n-a facut nimic pentru romanii din Spania.

Le-am atras atentia atunci ca era bine sa mearga si ei pe la fratii lor socialisti sa discute despre asta. Au replicat ca nu e treaba lor. Pana la urma vad ca s-au urnit si si-au trimis emisarul. E bine ca nu l-au trimis in 2014. Sa-i dau o veste proasta lui Ponta - e cam tarziu! Nu va obtine nimic. Nici n-ar putea. Socialistii lui de la Madrid se pregatesc sa isi faca bagajele peste o luna, asa ca, si daca i-ar promite ceva, nu s-ar mai putea tine de promisiune.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#interviu Sebastian Lazaroiu, #Victor Ponta inteligenta sub acoperire, #regionalizare asumare Guvern , #consilier prezidential