Se pregateste cea mai mare reevaluare? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 13:35
9120 citiri
Se pregateste cea mai mare reevaluare? (Opinii)

Cu interviul acordat Ziare.com, Sebastian Lazaroiu nu reuseste decat sa invarta adanc cutitul in rana celor care mai credeau in principii si anticoruptie. Fostul consilier prezidential vesteste "o ampla coalitie intre stanga si dreapta cu maximum trei componente care va avea ca principal obiectiv pentru primul an de guvernare revizuirea Constitutiei cu tot ce presupune asta".

O ampla coalitie intre stanga si dreapta, majoritatea de vis a presedintelui Traian Basescu, tot cu un obiectiv maret, si anume anticriza, am mai vazut si in 2008. A fost foarte eficienta in drenarea banului public, in blocarea reformelor si chiar in restauratii precum ordonanta de repolitizare a functionarilor publici. A ratat doar anticriza, caci in 2009 guvernul a reusit contraperformanta de a nu lua practic nicio masura de acest fel, iresponsabilitate decontata cu varf indesat anul urmator.

Sigur, in alte tari astfel de coalitii cu obiective foarte stricte sunt posibile. Chiar Angela Merkel a condus una. Nu e cazul Romanei, unde politicianul are un singur dor - banul public. Si cu cat coalitiile sunt mai ample, cu atat gurile de saturat sunt mai multe, iar jaful este mai mare. E drept ca partidele din Romania, neavand practic doctrina si principii, sunt usor de armonizat in orice bulion.

Cat despre povestea cu maximum trei componente, ea nu prea sta in picioare in fata unui calcul politic simplu. Actuala putere are deja trei componente si o structura stanga-dreapta. Asadar Sebastian Lazaroiu se asteapta ca actuala majoritate sa se umfle pana la procentul necesar modificarii Constitutiei. Ma indoiesc ca asa ceva ar fi posibil. Chiar daca sub umbrela USP se reunesc, alaturi de UNPR, si PPDD, si eventualul viitor partid al lui Mircea Geoana, si Marian Vanghelie, de-abia daca se incheaga de o majoritate simpla.

Pentru o constituanta, actuala putere mai are nevoie de un aliat. Iar daca ne uitam ca Sebastian Lazaroiu ia in calcul premieri din zona stangii, daca ne aducem aminte ca in urma cu cateva luni lansa ipoteza unei noi alieri PDL-PSD, este foarte probabil ca Sebastian Lazaroiu sa-i vizeze pe social democrati. Sigur ca acum nu am auzi din directia lor decat refuzuri ofuscate, insa la o adica ma indoiesc ca PSD ar declina tafnos oferta si ar alege inca 4 ani de opozitie. Pana la urma, in coalitia cu PDL nu i-a mers deloc, dar deloc rau si probabil ca ar fi fost si acum impreuna daca nu ar fi intervenit alegerile prezidentiale.

Pe de alta parte, Sebatian Lazroiu vobeste "despre o scena fragmentata cu mai multi actori si centri de influenta", ceea ce nu rimeaza deloc cu doar trei componente guvernamentale. Mai degraba aceasta estimare poate fi un avertisment voalat adresat celui mai naravas partener din actuala coalitie, UDMR. Avertismentul ca in viitoarea mare coalite ar putea deveni din nou, ca in 2008, dispenabil. N-ar fi o premiera. Chiar inainte de a pleca de la Cotroceni. Sebastian Lazaroiu spunea ca UDMR mai exista pe scena politica doar pentru ca nu s-a gasit pana acum cineva care sa-l conteste la tribunal.

Dar cine sa fie nucleul acestei constructii politice? Ne spune tot Sebastian Lazaroiu: "Nu vad un premier tehnocrat decat daca contextul international se va degrada extrem de tare. Altfel nume precum Tanasescu, chiar un Adrian Nastase reabilitat pot fi plauzibile. Din pacate oferta din zona de dreapta pentru functia de premier e mult mai saraca in acest moment". Adrian Nastase, ultimul reevaluat? O ipoteza credibila, ma tem. Orice a devenit posibil dupa atacul lui Traian Basescu la DNA. Sebastian Lazaroiu anunta "schimbari in mod sigur. Nu stiu cat pe scena politica, cat in societate. (...) Vom vedea multe pozitionari si re-pozitionari."

Sigur, exista posibilitatea teoretica, speranta as spune, ca Sebastian Lazaroiu sa fi facut aprecieri pe cont propriu, independent de planurile presedintelui. Raman insa faptele care concorda periculos cu predictiile fostului consilier prezdential. Presedintele are nevoie de aceasta mare majoritate ca sa modifice Constitutia si ca sa se asigure ca nu va fi suspendat. PSD e satul de opozitie, dar social democratii au nevoie de garantii ca un premier PDL nu va face cu ei ce a facut Calin Popescu Tariceanu cu PD. Adrian Nastase are nevoie de o revenire in forta si de un trofeu remarcabil pentru a-l detrona pe Victor Ponta. Traian Basescu a fost mereu laudativ cu performanta premierului Adrian Nastase. Iar singurul obstacol cert in calea revenirii lui Adrian Nastase este DNA. Si daca n-ar mai fi?

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#coalitie stanga dreapta alegeri, #Sebastian Lazaroiu alegeri, #coalitie PDL PSD , #consilier prezidential