WikiLeaks - Lazaroiu in 2009: Pentru Basescu, Oprescu este pericolul

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 14:16
1464 citiri
WikiLeaks - Lazaroiu in 2009: Pentru Basescu, Oprescu este pericolul
Foto: Arhiva

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a afirmat, in 2009, in fata consilierului politic al ambasadei SUA la Bucuresti, ca pentru Traian Basescu Mircea Geoana nu este un pericol electoral. Potrivit unei noi cablograme WikiLeaks, Lazaroiu ar fi afirmat, in februarie 2009, ca "Oprescu este pericolul, nu Geoana".

Lazaroiu i-ar fi spus consilierului politic al ambasadei americane ca presedintele Basescu avea 51% in sondaje, in timp ce primarul general al Bucurestiului Oprescu avea 48%.

Tot el a observat, pe un ton sarcastic, ca decizia de a-i oferi lui Geoana un loc in CSAT a fost din punct de vedere constitutional nejustificata si ca "ceea ce noi i-am dat, Curtea Constitutionala poate usor sa ia inapoi", se arata in noi cablograme WikiLeaks, publicate de Jurnalul National.

Intr-o intalnire cu consilierul politic din 1 februarie, Sebastain Lazaroiu i-ar fi spus oficialului ca Basescu ramane favorit in sondaje cu 51% , dar ca surpriza a venit din cei 48% ai primarului Bucurestiului, Oprescu, considerat astfel principalul rival al lui Basescu.

WikiLeaks - Oficial SUA: Nu dam drumul la vize, pana nu permiteti adoptiile

El a admis ca alianta cu PSD a fost primita negativ de unii sustinatori frenetici ai PD-L. Lazaroiu a opinat despre competetia dintre Basescu si Oprescu ca va fi pana la urma un concurs de popularitate unu la unu. Alegatorii ar prefera fie un "Capitan de Vapor" decisiv si puternic in timpul crizei economice, fie un candidat - Oprescu - care este vazut de alegatori ca fiind "solidar, sincer si aproape de oameni".

Intrebat daca liderul PSD Mircea Geoana este un potential rival al lui Basescu, Lazaroiu a confirmat ca Geoana incearca sa se pozitionize el insusi ca un "co-prim-ministru", ceea ce include si avantajul acestuia din CSAT.

Lazaroiu a insistat asupra faptului ca sondajul arata ca Geoana face fata unei batalii grele de a deveni un candidat credibil la prezidentiale.

Chiar daca va reusi, a spus Lazaroiu, "decizia de a-i da un loc in CSAT lui Geoana a fost intotdeauna subreda din punct de vedere constitutional; ceea ce noi i-am dat, Curtea Constitutionala poate usor sa ia inapoi".

O dezvaluire cutremuratoare din Wikileaks (Opinii)

El a mai spus ca Geoana si-a consolidat pozitia in partid tragand pe linie moarta unii dintre "baronii" puternici.

"Apocalipsa", a glumit Lazaroiu usturator "este buna pentru noi". Lazaroiu a mai adaugat ca Nastase se lupta sa supravietuiasca politic si ca trage orice sfori pentru a-i opri pe procurori.

Totusi, a comentat Lazaroiu, "dovezile impotriva lui Nastase sunt convingatoare si - ceea ce este mai important - PD-L controleaza pe seful comisiei juridice" care va avea grija de agenda de lucru in acesta chestiune. "Va fi o batalie dura", a concluzionat el, "dar noi o vom castiga".

Citește și:
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate primeşte spor de până la 25% pentru suprasolicitare...
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
#Lazaroiu Wikileaks, #Wikileaks Romania, #Basescu pericol Oprescu , #consilier prezidential