Nu pe presedintele Traian Basescu. Ci pe liderul politic informal al partidului, pe Zeus, cel in fata caruia acum niste ani democratii nici nu indrazneau sa sufle, pe cel care ii irita constant cu tot felul de critici si indemnuri inaccetabile la reforma de toate felurile. Si i le-au trimis pe toate inapoi in plina figura, impachetate in solicitarea de revocare a lui Sebastian Lazaroiu.
Daca ministrul Muncii ar fi demisionat as fi putut crede ca nu l-a mai vrut insusi presedintele sau as fi incercat sa inteleg vreo strategie a gestului, cum a fost in cazul demisiei de la Cotroceni. Dar ministrul Muncii a fost demis, adica dat afara, concediat, o miscare ostila, radicala, ce nu lasa loc pentru ipoteze amiabile.
N-am crezut nicio clipa, si am scris din chiar acel moment, ca demisia fostului consilier prezidential a avut ceva de-a face cu declaratiile referitoare la UDMR, care au premers-o. Dupa o inclazire indelungata, cu analize incitante, inclusiv aceea referitoare la Alba ca Zapada, dl. Lazaroiu a fost trimis de Traian Basescu in teren. El a devenit, in primul rand purtatorul de mesaj prezidental in Executiv, in locul controversatei Elena Udrea, si urma sa devina, probabil, unul dintre liderii care sa constituie Miscarea Populara. N-as exclude ca Traian Basescu sa fi avut chiar planuri mai mari, inclusiv in perspectiva lui 2014, pentru fostul sau consilier.
Declaratiile foarte politice ale lui Sebatian Lazaroiu, suprinzatoare pentru un ministru apolitic, erau completari ale mesajelor prezidentiale si pledoarii pentru cele mai importante proiecte prezidentiale, in frunte cu regionalizarea, adevarat condur al Albei ca Zapada, mosita de fostul minsitru al Muncii. Chiar si declaratiile pentru care a primit cartonasul rosu de la PDL erau tot o continuare a celor facute de presedinte in fata tinerilor PDL cand le-a cerut greilor partidului sa accepte o noua improspatare a conducerii PDL si le-a reprosat ca nu dau atentie proiectelor sale. Si greii PDL i-au rapsuns, cum spuneam, in plina figura.
Baronii ii transmit astfel lui Traian Basescu ca nu-i mai inghit nici criticile, nici oamenii, ca nu intentioneaza sa se mai reformeze si improspateze si ca nu vor accepta in veci printre ei sau, cu atat mai mult, deasupra lor, un alde Lazaroiu, adica un intelectual care sa-i oboseaca cu tot felul de prostii si sa-i puna in situatii delicate. Sigur, si Cristian Preda si Monica Macovei au facut declaratii cu mult mai aspre la adresa baronilor PDL decat Sebastian Lazaroiu. Dar ei nu reprezentau un real pericol, nu aveau veleitati de lideri, nu le era proiectata de la Cotroceni o ascensiune.
Cand Sebastian Lazaroiu a devenit prea vizibil si prea periculos a fost evacuat fara comentarii si fara efort, soarta care i-a fost rezervata din chiar momentul impunerii la ministerul Muncii, pozitie ravnita de multi grei ai PDL. Iar faptul ca Emil Boc nu a avut nevoie decat de o intalnire fulger cu cativa lideri PDL pentru a pleca spre Cotroceni cu hartia de revocare in mana reprezinta arata clar cine il controleaza, de fapt, pe premier si in ce masura mai poate conta pe el presedintele. Demostratia de forta a fost atat de dura incat lui Sebastian Lazaroiu nu i-a fost data, cum spuneam, nici macar sansa unei demisii onorabile si a fost scos dat afara din Executiv, un gest fara precedent, daca-mi amintesc eu bine, in ultimii 20 de ani.
Adica Emil Boc nu l-a dat afara pe Ion Botis, n-a dat-o afara pe Monica Ridzi, acuzati de fapte de coruptie ce au provocat partidului probleme de imagine cu mult mai grave. Ei au avut sansa demisiei de onoare. In schimb l-a concediat fulger pe Sebastian Lazaroiu pentru declaratii politice, nici macar de o gravitate extrema. Pana la urma, n-o fi fost mai grava declaratia din primavara a Elenei Udrea, referitoare la necesitatea demisiei premierului? Dar Elena Udrea, chiar daca provine de la Cotroceni, a ajuns ea insasi o grea a PDL, asimilata deja nucleului dur. Ea nu prelicliteaza ierarhiile si regulile reale din partid, din politica romaneasca in general, nu e un corp strain, nu e o intelectuala enervanta cu idei reformiste.
Sigur ca, teoretic, Traian Basescu putea refuza sa semneze revocarea lui Sebastian Lazaroiu, dar nu vad ce ar fi obtinut. Declansa un razboi pe viata si pe moarte cu baronii PDL impotriva carora nu mai are niciun fel de parghii. Sa scoata partidul de la guvernare? Cum? Caci ma indoiesc sincer ca Emil Boc isi semna demisia. Si daca, totusi, o semna, cu cine ar fi ramas presedintele, cu Victor Ponta si Crin Antonescu? Ba exista riscul sa-i fie impus din Modrogan un, sa zicem, Vasile Blaga pe care sa nu-l poata nici duce, nici refuza.
Si apoi PDL a fost explict in privinta inversunarii antiLazaroiu. Saptamana trecuta, proiectul legii asistentei sociale, esential si care trebuie adoptat luna aceasta, a fost scos de pe ordinea de zi a Senatului din cauza absenteimului senatorilor democrat liberali. Daca s-ar fi ajuns la sabotarea tuturor proiectelor Ministerului Muncii, pretul ar fi fost urias si nu cred ca Traian Basescu era dispus sa-l plateasca.
Este poate cea mai grea si mai explicita lovitura pe care Traian Basescu o primeste din partea propriului partid, o lovitura care marcheaza o ruptura, cred eu, totala. Presedintele a ramas practic fara parghii de control asupra guvernarii si a partidului, fara parghii de realizare a proiectelor sale, prizonierul unei situatii fara iesire in acest moment. Cat despre Alba ca Zapada, PDL nu s-a incurcat cu mere otravite. A rezolvat-o cu un ciomag in moalele capului.
Ba chiar se poate spune ca a fost catastrofal.
Asa ca demiterea lui a... Vezi tot