PDL, un nou fiasco (Opinii)

Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 14:51
6896 citiri
PDL, un nou fiasco (Opinii)
Foto: www.pdl.org.ro

Faptul ca sistemul politic romanesc, determinat de cel economic, functioneaza peticit, ezitant, expus unor directii dificil de intrevazut reiese si din mazilirea lui Sebastian Lazaroiu. Cauzele excomunicarii din salopeta oranj de trudnic la un minister sunt deja stiute. Cel care s-a vrut un nonconformist in aparatul partidului de guvernamant a pierit pre limba lui.

Multifurcata in metafore, comparatii, figuri de stil infantil-enigmatice, cu trimiteri de nonsense la personaje din beletristica. Fostul demnitar, care n-a dansat decat o vara, nu a reusit sa se ridice, ca anvergura de narator inchipuit, nici macar la glezna celor pe care si-a propus sa-i copieze.

Daca basmele lui Hauff si cele ale fratilor Grimm au leganat prin valoarea lor multe generatii, elucubratiile jalnicului Calif-Barza autohton i-au iritat pana si pe camarazii sai pedelisti. Una din ultimele sale "subtilitati" se referea la pensii. Spunea omul nostru, intr-un recent interviu, ca singura lui speranta intru acordarea acestor venituri este "sa nu se faca prostii."

De un asa deziderat a ajuns sa depinda viitorul a milioane de romani. In aceasta logica, se face echilibristica in sistemul alocarii banilor. Totul e sa nu bata vantul prea tare dintr-o parte. Faptul ca junele din prepeleacul Puterii a dat cu buzduganul in balta din fata portilor partidului de suflet nu deranjeaza pe nimeni din popor.

Suparatoare pentru sefii lui s-a dovedit ideea de a trage cu alice in tara minunilor vazuta doar de ei. Fat Frumos cu parul geluit si pus pe ganduri a demonstrat ca e greuceanu sa fii crai in padurea adormita de promisiuni desarte.

Normal ar fi ca pentru "imensele servicii" aduse Muncii romanesti, in mandatul sau de croitoras viteaz de drumuri infundate, domnul Lazaroiu sa fie somat cu o nota de plata. Cea aferenta unui trimestru in care a fost declarat exmatriculat.

Adica, sa restituie banii pentru performantele nule inregistrate. Neindeplinirea sarcinilor de serviciu se penalizeaza. In orice cod al muncii. Suma n-ar fi un capat de tara, cam 15.000 de lei. Transfomati, aproape 19 salarii de "om bogat". Ala ce incaseaza celebrii 800 de RONi brevetati la OSIM-ul stupiditatii de catre ex-detinatorul portofoliului robotei nationale.

Aproximativ un an si jumatate s-ar lafai (lefui) un profesor navetist cu retributia pe trei luni a ministrului de curand demis, iar un pensionar ar duce-o, cu aceeasi suma, intr-un desfrau banesc, circa trei ani.

Lasand astfel de calcule in seama celor de la Finante, un adevar devenit teorema blestemata este verificat din nou. Recompensele acordate unor activisti pentru sustinutul efort de slugarire a partidului caruia i se dedica pot conduce la esecuri lamentabile.

De la aceste zeloase albine altoite, ce nu mai prididesc de treburi pentru cauza reginei, te poti astepta ca macar sa nu aduca pagube intregii prisaci. Din nefericire, exista mii de asemenea numiri in functii importante pe criteriul cainelui credincios gruparii politice.

Aspectul valorii, al competentei in sine este ignorant cu o lipsa de bun simt devenita endemic romaneasca. Experimente ratate din vina carora toata lumea pierde. De aceea, ne aflam intr-o vesnica neasezare. Iesirea din acest tipar infiintat de social- democratia iliesciana in zorii pseudoschimbarilor de dupa '89 poate fi o sansa.

Numai ca paienjenisul formelor fara fond este vast si bine ancorat. Simpla constatare ca cineva e prost intr-o directie nu constituie o dovada de inteligenta. In cazul PDL-Lazaroiu, mai degraba o masura luata ca forta majora pentru ofensa adusa autoritatilor de partid.

Ducem si acceptam o politica mult sub posibilitatile pe care le detine aceasta tara. Vina e multipla. Competitorii inscrisi la electorale sunt intr-o prea mare masura infami. Singurul imbold care-i mana in lupta este cupiditatea.

Ambitia de a fi pe cai mari le adapa vanitatea. Neo-ciocoimea isi proiecteaza viitorul efemer pe o singura componenta: acumularea. Colectarea avantajelor de tot felul in timp util si pe o perioada cat mai indelungata. Restul nu face doua parale. Ce interes national, altruism, onoare! Notiuni ingopate, ba chiar devenite definitii ale prostiei.

Acesta e politicianul comun(itar). Intre el si turma partinica tovaraseasca nu exista absolut nicio diferenta. Omul cirezii contrazice datul fundamental al creatiei, ce este particularitatea binefacatoare, calitatea, excelenta, geniul.

Oscar Wilde scria ca nemultumirea este primul pas catre progres al omului sau al unei natiuni. Perfect adevarat. Inaintarea spre succes presupune demolarea unor regului dovedit nefaste si anacronice. In Romania de astazi, nici nu se vrea, nici nu se (mai) poate, deocamdata recurge la amputarea cangrenei.

Ar echivala cu anihilarea unei retele cu vechi state de servicii. Ori, asa ceva nu se face. Recunostinta duce la indatorare. Cea din urma inseamna achitarea debitului moral si material. Urias in multe cazuri. Nu am scris cele de fata "ca sa am dreptate, ci ca sa ne lamurim", vorba lui Mircea Vulcanescu.

De cate exemple "Lazaroiu" mai avem nevoie pentru inchiderea robinetului cu oameni de serie? Raspunsul se afla in corespondenta dintre Palatele Cotroceni si Victoria. Cel din urna de vot are de ani buni efectul pe care-l vedem. Si, nu ne-a fost bine deloc.

Esecul PDL in cazul bloggerului-metafora nu este primul si, cu siguranta, nu va fi nici cel din urma. Este acel "n+1". Adica puterea la care se ridica Puterea.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Lazaroiu demitere ministru, #Lazaroiu demis , #demis