Sebastian Lazaroiu: Va veni la putere o mare coalitie intre stanga si dreapta - Interviu

Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 18:07
10304 citiri
Sebastian Lazaroiu: Va veni la putere o mare coalitie intre stanga si dreapta - Interviu
Foto: Arhiva

Fostul ministru al Muncii Sebastian Lazaroiu a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com despre esecurile politice din 2011, despre provocarile pe care le aduce 2012 si despre cheia campaniei electorale de anul viitor.

Fostul consilier prezidential sustine ca in anul 2011 guvernul a lucrat la foc mic pentru ca nu a reusit sa promoveze legile si reformele de care are nevoie Romania.

Sebastian Lazaroiu ne-a mai spus ca in 2012 vor fi multe repozitionari, nu neaparat in politica, ci in societate.

Potrivit acestuia, sfarsitul anului 2012 va aduce la putere o mare coalitie intre stanga si dreapta cu maximum trei componente care va avea ca principal obiectiv pentru primul an de guvernare revizuirea Constitutiei cu tot ce presupune asta.

In ceea ce priveste noul premier al Romaniei, Lazaroiu spune ca sigur acesta nu va fi Victor Ponta dar, afirma el, pot fi multe surprize.

"Nu vad insa un premier tehnocrat decat daca contextul international se va degrada extrem de tare. Altfel nume precum Tanasescu, chiar un Adrian Nastase reabilitat pot fi plauzibile", a precizat Sebastian Lazaroiu pentru Ziare.com.

Privind retrospectiv cum ati caracteriza, politic vorbind, anul 2011? Ce realizari ale clasei politice au fost? Dar esecuri?

Un an interesant care a debutat in forta prin coagularea opozitiei. PSD si PNL au semnat un contract, hai sa ii zicem "prenuptial", in vederea castigarii alegerilor din 2012. Raman la parerea ca obiectivul pe care si l-au stabilit, adica 50% plus unu submineaza constructia in sine. Orice coborare in sondaje sub cota de 50% practic vulnerabilizeaza alianta.

Nu mai vorbesc de diferenta intre sondaje, care masoara sustinerea populara, si alegerile efective, care vor avea si componenta uninominala si cea de mobilizare la vot neconventionala, sa zicem.

Guvernul a lucrat la foc mic. In sensul ca in afara de Codul Muncii promovat in luna mai nu au mai fost reforme spectaculoase. Legea asistentei sociale a trecut tarziu si e doar legea cadru, adica nu avem inca tot pachetul de legi care decurg din ea.

Din fericire guvernul si-a respectat in mare obiectivele din acordul cu FMI mentinand o stabilitate tot mai pretioasa in contextul european extrem de involburat in care ne aflam cu totii.

Care va fi marea surpriza politica a anului 2012, in opinia dumneavoastra?

Cred ca sfarsitul anului 2012, adica dupa alegeri, va aduce la putere o mare coalitie intre stanga si dreapta cu maximum trei componente care va avea ca principal obiectiv pentru primul an de guvernare revizuirea Constitutiei cu tot ce presupune asta.

Surprize sunt insa posibile si pe parcursul anului 2012 in functie de evolutiile pe plan international, in acest moment deloc optimiste.

Cum se va schimba scena politica dupa alegerile din 2012? Il vom avea pe Ponta premier? Vom avea un prim ministru pe care nu il banuim inca?>

Vor interveni schimbari in mod sigur. Nu stiu cat pe scena politica, cat in societate. Cert e ca vom avea o scena fragmentata cu mai multi actori si centri de influenta. Si peisajul media va arata mult schimbat cu o mai mare diversitate si cu o influenta covarsitoare a mediului online. Vom vedea multe pozitionari si re-pozitionari.

As risca sa spun ca sigur Ponta nu va fi premier dupa urmatoarele alegeri. Pot fi multe surprize. Nu vad insa un premier tehnocrat decat daca contextul international se va degrada extrem de tare. Altfel nume precum Tanasescu, chiar un Adrian Nastase reabilitat pot fi plauzibile.

Din pacate oferta din zona de dreapta pentru functia de premier e mult mai saraca in acest moment.

Ce partide noi vor aparea pe buletinele de vot din 2012? Credeti ca PDL va candida pe liste proprii sau intr-o miscare mai larga, de dreapta?

Avem deja partide care sunt noi. PP-DD de exemplu, partidul lui Tokes, UNPR. Dar evident ca ma astept si la coagulari. Eu nu as paria nici acum pe un USL care sa fie pe buletinele de vot.

In ce priveste PDL cred ca nici lor nu le e foarte clar in ce formula vor candida. Depinde de capacitatea lor de a se deschide spre exterior si a se reinoi, fara sa abandoneze drapelul reformei la care s-au inhamat in ultimii ani.

Cand credeti ca se vor pune de acord politicienii in ceea ce priveste modificarea Constitutiei?

In 2013 vor fi nevoiti sa o faca. Si nu doar prinderea prevederilor din acordul de guvernanta economica.

Sunt multe alte lucruri care trebuie schimbate in actuala Constitutie si care ne-ar da o sansa uriasa in urmatorii ani sa "tasnim" din plutonul codas al Europei, pe fondul crizei care afecteaza marile tari occidentale. Singura posibilitate este o mare coalitie la guvernare pe care, data fiind aritmetica, nu o pot asigura decat PSD si PDL si, probabil, inca un partid, UNPR.

Va fi un fel de oferta de nerefuzat dupa parlamentare. Adica extrem de tentanta pentru toate partile.

Ce ar trebui sa se schimbe in Romania lui 2012? Care este, in opinia dvs, omul politic care ar putea impune astfel de schimbari?

Ar trebui sa se schimbe multe inca, dar mi-e teama ca o parte din marile reforme vor fi amanate pentru 2013.

Era ideal sa avem reorganizare administrativ teritoriala inainte de alegerile din 2012, ca sa prindem noul buget european. Sigur, exista posibilitatea sa fie prinsa in Constitutie in 2013. Dar asta va insemna alegeri probabil in 2013 sau 2014 la nivel regional.

Mai e reducerea cheltuielilor din regii care trebuie facuta repede cu un management performant. Aplicare noii legi a asistentei sociale e iarasi urgenta. Legea sanatatii nu mai poate fi nici ea amanata. Aparatul bugetar mai trebuie restructurat. Inca e stufos si ineficient. In sectorul energetic e nevoie de o reforma majora. Sunt multe de facut inclusiv in plan politic si electoral - votul uninominal, reducerea numarului de parlamentari.

Probabil unele nu se vor face in anul viitor. Pentru ca deja vointa politica s-a epuizat, urmeaza anul electoral, se schimba mizele si se urmareste consolidarea status-quo-ului.

Se anunta mari probleme economice in UE - cum va fi influentata Romania si cum vom sta dupa implementarea acordului de guvernanta economica?

Depinde de evolutiile viitoare, care in acest moment nu sunt prea optimiste. Prima parte a anului va fi critica pentru multe tari, cum e Italia, care are un varf de sarcina in plata datoriilor chiar in ianuarie. Neincrederea inca exista, e instalata in toate fibrele institutiilor. 2012 e an electoral nu doar in Romania, ci in multe din tarile puternice. Toti acesti factori vor juca un rol in ceea ce se va intampla.

La ultimul summit s-a facut un pas important, dar asa cum s-a vazut desi a tinut inca o vreme lucrurile calme, nici pe departe nu a linistit apele si nu a spulberat neincrederea.

E nevoie de reforme grele in arhitectura institutionala europeana. Nu sunt convins ca politicienii au capacitatea si vointa sa le implementeze. Nu sunt convins nici ca actuala elita politica de pretutindeni mai are legitimitatea necesara pentru a promova solutiile la criza actuala. Totul sta sub semnul incertitudinii. Eu cred ca Romania, macar la nivelul elitelor intelege nevoia de prudenta si faptul ca ne indreptam spre o lunga perioada de austeritate si cumpatare.

La nivelul omului de rand sigur ca nu au ajuns toate informatiile si explicatiile. Efortul de comunicare va fi lung si dureros. Nu stiu daca actuala clasa politica mai are capacitatea sa il faca. Sau legitimitatea. Ceea ce desigur reprezinta o problema. Revirimentul extremismului sau populismului e intotdeauna posibil intr-un asemenea context. Putem sa il avem pe Dan Diaconescu (vorbesc generic desigur)ca "noua elita" sau pe Mihai Neamtu. Nu stiu cum vor alege romanii.

Revenim la Alba ca Zapada. Ce noutati mai aveti?

Alba ca Zapada e pe drumul ei. Incet-incet se trezeste. Poate ca mai are nevoie de un soc pentru a se trezi definitiv.

Cum vedeti campania electorala de anul viitor? Murdara? Normala?

Intotdeauna campaniile electorale au si partile irelevante - murdarie, acuze reciproce, minciuna. Dar cred ca va conta cel mai mult viitorul. Cine se va identifica pana la urma cu viitorul? Asta e intrebarea cheie a campaniei electorale. Si e o intrebare de continut, nu de forma.

Pregatiti un nou proiect. Ne dati mai multe detalii?

Inca nu. E despre viitor, in orice caz.

Lazaroiu: Isarescu a inceput sa faca politica interesanta - Interviu Ziare.com

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#interviu ziarecom Sebastian Lazaroiu, #campanie electorala 2012 , #ministrul Muncii
Comentarii