Cum a ajuns Barbierul din Sevilla la Ministerul Muncii (Opinii)

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 11:00
5460 citiri
Cum a ajuns Barbierul din Sevilla la Ministerul Muncii (Opinii)
Foto: ZF

Cand a plecat domnul Sebastian Lazaroiu de la Cotroceni, unii au crezut ca-i vorba de un abandon, altii ca la mijloc e dizgratia.

N-a fost nici una, nici alta. Pur si simplu, presedintele a simtit ca Guvernul e subred, ca oricand se poate crea o gaura, ca ea trebuie astupata rapid si ca, in orice caz, este periculos sa pleci la drum lung fara piese de schimb.

Omul bun la toate

Piesa de schimb a presedintelui, la drumul lung al domnului Boc, s-a dovedit a fi domnul Lazaroiu, care, ca si hopa-Mitica, se potriveste in orice gaura creata si sare in picioare, oriunde l-ai pune.

Intamplarea a facut ca Ministerul Muncii sa fie deja gaurit. Daca era nevoie, domnul Lazaroiu s-ar fi potrivit la fel de bine si la Externe, Interne, Sanatate, Invatamant si oriunde se cere un om de nadejde, care sa astupe orificiul.

Nu conteaza ministerul, conteaza nadejdea si, mai ales, omul de incredere pe care sa pui baza, atunci cand astupi gauroiul. De randul acesta, omul bun la toate se numeste Lazaroiu.

Nu-i o inventie a presedintelui nostru, iar procedeul omului bun la toate se cunoaste de cand lumea. Faimosul Figaro, din piesa "Barbierul din Sevilla", scrisa de Beaumarchais si repusa inca odata in valoare de Rossini, in opera cu acelasi nume, este prototipul clasic al omului bun la toate.

Pe vremea aceea, barbierii se pricepeau la orice. Ei tundeau, barbiereau, extrageau masele, operau furuncule, puneau prisnite sau clisme si intermediau legaturile matrimoniale. Mai ales la acest ultim capitol, Figaro era as.

In ce priveste titlurile, jos palaria!

Pe scurt, cu Figaro, rezolvai orice. Domnul Basescu rezolva orice cu Lazaroiu. Sa fim intelesi, n-am nimic cu persoana, dimpotriva, citindu-i meritele din CV, ma cuprinde sentimentul de respect. Domnul Lazaroiu este licentiat in sociologie, are masteratul si doctoratul in acelasi profil si este incarcat cu titluri si functii care l-au consacrat.

A fost director de cercetare la GISO, expert la Senatul Romaniei, cercetator CURS, director de cercetare la CSOP-TNS, director la Centrul de Sociologie Urbana si Regionala, lector universitar, profesor asociat la Programul de Master in comunicarea politica la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice, profesor asociat la programul de master in marketing si sondaje de opinie de la facultatea de Sociologie, membru al Asociatiei Romane de Sociologie si inca multe altele.

Domnul Sebastian Lazaroiu a elaborat, sub semnatura proprie sau in colaborare, 14 lucrari de cercetare si de analiza, care au fost publicate la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Bratislava si, nu in ultimul rand, la Bucuresti.

Omul potrivit, unde s-a nimerit

Merite, berechet. Foarte multe din ele se refereau la sondarea opiniei publice, la emigrari, la traficul de carne vie, la problemele comunitare, dar n-am observat vreuna sa trateze manageriatul muncii.

Daca-l vedeam pe Sebastian Lazaroiu pus la Ministerul Sondajelor, Ministerul Emigrarilor sau Ministerul Traficului de Carne Vie, mai intelegeam ceva. Dar, vazandu-l la Ministerul Muncii, gandul ma duce deodata inapoi la Figaro, cel neintrecut la tuns si barbierit, dar desigur folosit, ca toti barbierii, si la furuncule, prisnite, clisme sau intermedieri matrimoniale.

Oricat de neintrecut ai fi la sociologie, unde ti-ai dat doctoratul, nu stii cum e sa tii piept la sindicatele revoltate, la patronatele nemultumite, la pensionarii exasperati, la hanicapati, asistati, someri si orfani, intr-un moment cand tema e sa tai de la buget, nu sa adaugi.

Fara sampanie

Uns cu toate alifiile e numai presedintele, care se prefacea ca inca n-a aflat de la Boc secretul lui Polichinelle: "numele vi-l va spune premierul; el stabileste". Nici domnul Boc nu spunea mai mult: "in orice caz, ministrul va fi membru al PDL, conform algoritmului".

Dar Lazaroiu nu e membru PDL, de unde rezulta ca, ori premierul nu-si cunoaste membrii, ori n-a invatat algoritmul, ori presedintele nu i-l propusese inca pe Lazaroiu, ca sa-l poate propune pemierul si sa-l numeasca presedintele.

Una peste alta, ministrul a fost instalat, dar felicitarile, masa si dansul n-au mai avut loc, pentru ca sa vada contribuabilii in direct ca, pe timp de criza, imaginea presedintelui este fara pic de sampanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sebastian Lazaroiu ministrul Muncii, #Lazaroiu Munca, #Lazaroiu Basescu , #ministrul Muncii