Lazaroiu: Nu cred ca PSD si PNL vor merge impreuna in alegeri

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 22:49
1647 citiri
Lazaroiu: Nu cred ca PSD si PNL vor merge impreuna in alegeri
Foto: Arhiva

Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, este convins de faptul ca intre PNL si PSD vor exista conflicte, inainte de alegeri, ceea ce va determina destramarea USL.

"Este o constructie facuta in pripa. Intre PSD si PNL este o colaborare mai veche, dar totusi vin din lumi diferite partidele astea doua si activistii lor si nu cred ca exista o sansa ca ei sa mearga impreuna la alegeri. O alianta preelectorala de genul acesta va fi intotdeauna zdruncinata de conflicte, de neintelegeri. Ei nici macar nu se lupta pentru putere, ci sunt, pur si simplu, o contradictie intre principii si valori in care unii si altii cred", a declarat Lazaroiu, in cadrul unui interviu acordat cotidianului Opinia Timisoarei.

Chiar daca USL ar reusi sa obtina majoritatea in alegerile viitoare, Traian Basescu "nu are obligatia sa nominalizeze un premier din cadrul aliantei", precizeaza fostul consilier prezidential.

"Are obligatia aceasta in cazul in care un partid ar obtine 50 la suta plus 1. Deci articolul 103 din Constitutie e foarte clar in privinta asta. In conditia in care presedintele nu mai organizeaza niciun fel de consultari, in conditia in care un partid nu o alianta ia 50+1% si sigur, in urma discutiei cu acel partid poate nominaliza un premier, dar daca celor de la PSD nu le mai convine articolul 103, au libertatea sa il modifice. Discutam despre revizuirea Constitutiei. Daca PSD si PNL gasesc o majoritate de doua treimi pot modifica multe articole din Constitutie si nu ar fi rau daca ar tine cont de rezultatul votului de la referendum, cu reducerea numarului de parlamentari si Parlament unicameral, daca tot isi pun in gand sa modifice vreun articol din Constitutie", a spus Lazaroiu, pentru sursa citata.

Comasarea alegerilor

In viziunea lui Lazaroiu, comasarea alegerilor este "o idee buna", desi nu ar aduce ca principal argument reducerea cheltuielilor.

"Cred ca principalul argument pentru care ar trebui comasate localele cu parlamentarele e ca trebuie mai mult timp pentru a fi pregatita reorganizarea teritoriala. Daca alegerile ar fi in iunie, iar reorganizarea ar incepe acum, in septembrie-octombrie, probabil ca nu ar fi suficient timp, e o perioada de tranzitie sa muti functionari de colo-colo, sa stabilesti designul institutional al fiecarei regiuni si atunci probabil ca am castiga inca vreo 5 luni importante pentru a definitiva proiectul regionalizarii", afirma Sebastian Lazaroiu.

Motivul pentru care PNL se opune comasarii alegerilor este, in viziunea fostului consilier prezidential, "testarea USL-ului". "In cazul in care alianta nu este viabila, PNL vrea sa vina inspre PDL", sustine Lazaroiu. "Vorbim de alegerile locale si parlamentare. Numai ca daca se vor comasa alegerile nu vor avea sansa sa isi aleaga ei partenerul preelectoral", a adaugat Lazaroiu.

Despre marirea salariilor bugetarilor, ministrul Muncii precizeaza ca "se pot recupera 15% opriti in 2010 cu conditia sa se dovedeasca faptul ca incasarile la buget au crescut si cresterea economica pentru anul acesta este sustenabila. Noul val de criza nu ne mai permite sa fim optimisti, ci, mai degraba ne indeamna sa fim prudenti, ceea ce vom face in anii care vin".

Citește și:
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Oficial al Guvernului despre reacția OMW Petrom privind taxa de solidaritate: ”Legislaţia va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a precizat că nu poate comenta punctul de vedere al companiei private OMV Petrom referitor la faptul că nu va plăti taxa de solidaritate,...
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Cum este pregătită România pentru cutremur: ”Fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane”
Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat miercuri, 8 februarie, că țara noastră este mai pregătită pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor....