Paradoxul lui Sebastian Lazaroiu (Opinii)

Miercuri, 17 August 2011, ora 13:22
5329 citiri
Paradoxul lui Sebastian Lazaroiu (Opinii)

Teoretic, Sebastian Lazaroiu este un ministru tehnocrat, apolitic. Prin urmare, domnia sa ar trebui sa aiba un mesaj prin excelenta tehnic, mai ales in cazul unui portofoliu care se preteaza de minune la o atitudine neutra. Ei bine, in mod paradoxal, un ministru apolitic are cel mai politizat mesaj din intreg cabinetul.

Sa luam, spre exemplu, anuntul facut marti de domnia sa, referitor la fraudele comise de primari la impartirea ajutoarelor sociale. Adica un subiect cat se poate de serios si grav. Statistica arata ca valoarea totala a ajutoarelor acordate ilegal se ridica la aproximativ doua miliarde de lei, adica peste 14% din sumele cheltuite anual cu asistenta sociala. Aceasta suma este egala cu deficitul estimat anul acesta la fondul de somaj. Este relevant ca, potrivit statisticii, 63% din ajutoarele nelegale au fost date de USL si 28% de catre PDL.

Dar dl. Lazaroiu nu s-a limitat, ca un tehnocrat care se respecta, la anuntarea cifrelor care vorbesc de la sine si care ii justifica ulterioare actiuni dure. Domnia sa si-a dinamitat propriul mesaj, a aruncat in derizoriu intreaga tema prin felul in care a abordat comunicarea: "Am o veste buna pentru USL: au 63% in sondaj. Dar am si o veste proasta: au 63% din totalul fraudelor". Caci aceasta este o abordare fundamental politica. O abordare de membru PD-L. Ceea ce, desigur, nu este nicidecum o vina, ci o optiune, dar una neasumata oficial.

Atunci cand Sebastian Lazaroiu a parasit Palatul Cotroceni n-am facut parte din majoritatea convinsa ca decizia este o consecinta a unei rupturi de Traian Basescu din cauza unor declaratii despre UDMR. Mi s-a parut mai degraba ca dl. Lazaroiu a fost scos la incalzire pentru un proiect politic in care sa joace un rol foarte important, daca nu central. Ei bine, toate evolutiile de pana acum par sa confirme aceasta ipoteza.

Sebastian Lazaroiu face in continuare ce a facut si la Palatul Cotroceni, adica spune ceea ce presedintele nu vrea sa spuna direct sau inca. Doar ca atunci era vocea unui consilier analist, acum e vocea unui ministru. Atunci declaratiile erau de pe marginea terenului, acum sunt din mijlocul lui. Sebastian Lazaroiu a devenit asadar nici mai mult nici mai putin decat purtatorul de mesaj al presedintelui din guvernul Boc. A preluat acest rol de la Elena Udrea, dupa ce, probabil, presedintele s-a convins ca esenta mesajelor transmise de d-na Udrea era grav bruiata de antipatia pe care o starneste ministrul Dezvoltarii.

Si iata-l pe ministrul apolitic al Muncii cum vesteste supermajoritati cu PSD inclus, cum prezinta condurii Albei ca Zapada, adica regionalizarea care, este convins, se va face cat de curand, desi Sulfina Barbu a anuntat ca nu se intampla inainte de algerile din 2012. Iata-l vorbind de majorari salariale, dand vesti USL si analizandu-i sansele electorale.

Paradoxal, niciun interviu luat d-lui Lazaroiu nu este axat pe problemele acestui domeniu. Toate, dar absolut toate, abordeaza in principal, daca nu exclusiv, teme politice si fiecare este o ocazie pentru dl. Lazaroiu sa faca predictii si analize politice ce exced cu mult cadrul ministerului sau. Cand spune ceva, toata lumea cauta subtextul si ecoul vocii presedintelui. Dar nu sunt convins ca Sebastian Lazaroiu se va limita la acest rol.

Pare ca domnia sa este intr-o perioada de acumulare care sa-i permita la un moment dat saltul politic calitativ. Spre ce, ramane de vazut. Alba ca Zapada trebuie sa aiba mai mult decat conduri.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...