Sebastian Lazaroiu: Presedintele n-ar fi abdicat ca regele

Duminica, 26 Iunie 2011, ora 20:20
2242 citiri
Sebastian Lazaroiu: Presedintele n-ar fi abdicat ca regele

Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a declarat ca, daca Traian Basescu ar fi fost in locul regelui Mihai, nu ar fi abdicat de la putere precum acesta, ci, daca ar fi facut-o, ar fi negociat ceva pentru tara sa.

"Eu cred ca presedintele Traian Basescu n-ar fi abdicat cum a abdicat regele. Va dau un exemplu - presedintele a spus 'dau doi ani din mandatul meu daca se face reforma constitutionala'. Compar cele doua evenimente - cand un sef de stat se retrage, negociaza ceva pentru tara. Sau pentru el - dati-mi avere, dati-mi imunitate (...) Am vrut doar sa atrag atentia ca, atunci cand te retragi, pui niste conditii. Poti sa spui in interesul tau sau in interesul tarii. Din pacate, cand a plecat, tara a incaput pe mana puterii sovietice", a declarat Lazaroiu, invitat la o emisiune Realitatea Tv.

El a spus ca Basescu nu s-a raportat la perioada ca istoric, ci ca om politic, de aceea a avut dreptate sa-si dea cu parerea despre acest lucru.

"Astea sunt speculatii, am mai auzit si la partidele din Opozitie. A exprimat o opinie. Perioada despre care presedintele vorbeste e o perioada foarte controversata, nu exista eroi si ticalosi. Presedintele nu s-a exprimat ca un istoric, ci ca un lider politic, care s-a raportat la un alt lider politic. Poate sa aiba un punct de vedere in ceea ce priveste un eveniment (...) Nu s-a raportat ca istoric, ci ca om politic. Un om politic se raporteaza si la gestul unui om politic. Eu privesc din punct de vedere istoric, nu sunt om politic. Daca as fi, as putea sa gandesc lucrurile la fel", a mai spus Lazaroiu.

Intrebat ce i-ar fi spus lui Traian Basescu in legatura cu acest lucru, Lazaroiu a spus ca ar fi prevazut reactia unor "ipocriti" care au devenit peste noapte monarhisti.

"I-as fi spus 'or sa reactioneze toti ipocritii, toti cei care l-au hulit pe rege'. Cand il auzi pe Victor Ponta care spune ca 'maine, in Parlament, PSD va sta la discursul presedintelui daca isi cere scuze regelui' (...) Discursul presedintelui n-are legatura nici cu monarhia, nici cu regele Mihai(...) pana si PSD a devenit monarhist", a mai spus Lazaroiu.

Fostul consilider prezidential a intrebat retoric si "regele, in calitate de sef al statului, s-a opus programului? (n.red. - de exterminare al evreilor)", dar nu a spus ca ii da neaparat dreptate lui Traian Basescu.

"Nu puteti sa spuneti ca ii dau dreptate. Eu spun ca un om politic isi poate exprima punctul de vedere foarte transant. Singurul lucru care i se poate reprosa atunci cand a abdicat - putea sa negocieze si ceva in interesul tarii. Nu stiu ce a cerut. In interes personal a fost o negociere", a mai spus Lazaroiu.

Sebastian Lazaroiu a mai pretins si ca aceasta a fost o opinie de om politic, contrara celei exprimate ca presedinte in Parlament, cand a condamnat comunismul si a spus ca regele Mihai a fost fortat sa abdice.

"In calitate de presedinte, si-a exprimat opinia oficiala cand a venit in Parlament si a condamnat comunismul. Atunci a venit ca institutie, zilele trecute a exprimat o opinie in legatura cu un eveniment politic (...)daca a fost fortat sa abdice(...) e posibil sa apara documente din arhiva vremii care sa schimbe perceptia. Nu stiu daca exista un asemenea document", a mai spus acesta.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...