Sebastian Lazaroiu: Reorganizarea se va face. UDMR isi va flexibiliza pozitia

Luni, 20 Iunie 2011, ora 14:08
2717 citiri
Sebastian Lazaroiu: Reorganizarea se va face. UDMR isi va flexibiliza pozitia
Foto: Arhiva

Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a dezvaluit ca premierul Emil Boc a fost cel care l-a sunat pentru a-i transmite propunerea de a ocupa functia de ministru si nu a avut la dispozitie decat o jumatate de ora pentru a lua o decizie. In plus, acesta este increzator ca UDMR isi va flexibiliza pozitia in privinta reorganizarii teritoriale.

"Nu ascund ca, de cand cu Alba ca Zapada, asupra mea a fost o presiune, nu din partea unor oameni din partid, ci din partea unor cunostinte, prieteni, chiar din partea unor oameni care nu ma cunosteau si cu care ma intalneam pe strada, iar ei m-au indemnat tot timpul sa fac ceva. Adica toata lumea a observat ca Lazaroiu vorbeste, face analize, dar nu trece la actiune. M-au pus pe ganduri si m-am gandit de multe ori daca sunt potrivit, daca as putea sa ma implic pe palierul politic.

Probabil ca asta a contat mult atunci cand am luat deciziile si sa stiti ca nu am avut mult timp sa iau decizia respectiva. Am avut o jumatate de ora sa ma gandesc. In acea jumatate de ora asta a contat cel mai mult. Mi s-a parut ca pot sa vorbesc mult, pot sa fac analize destepte, dar care nu au neaparat un impact asupra vietii de zi cu zi a oamenilor. Cred ca din pozitia asta pot sa fac mult mai mult", a explicat Sebastian Lazaroiu, intr-un amplu interviu acordat pentru Mediafax, adaugand ca premierul Emil Boc a fost cel care l-a sunat si i-a transmis propunerea.

In 2007-2008 s-a construit o solidaritate sociala bazata pe nemunca

In ceea ce priveste MMFPS, Sebastian Lazaroiu a spus ca ministrul Mihai Seitan s-a ocupat in special de partea de salarizare si pensii, ministrul Ioan Botis de salarizare, iar lui ii revine partea de asistenta sociala.

"In primul rand, urmarim sa scadem gradul de dependenta al beneficiarilor de asistenta sociala de ajutorul statului. Orice tara isi construieste propria solidaritate sociala. Si noi am facut asta, dar din pacate in ultimii ani, in special 2007-2008, am construit o solidaritate sociala bazata pe nemunca, si noi asta trebuie sa schimbam. Trebuie sa construim o solidaritate bazata pe munca.

Al doilea lucru foarte important care tine de mandatul meu este sa eliminam fraudele si erorile din sistem, care sunt, slava Domnului. Am vazut rezultatele inspectiilor realizate chiar in anul acesta, eu nu eram ministru in vremea respectiva, care ne arata ca sunt multi oameni in acest moment care nu merita sa beneficieze de diferite tipuri de ajutoare.

Pe de alta parte, sunt constient ca exista un numar mai mic de oameni care sunt exclusi, care au dreptul sa beneficieze, dar dintr-un motiv sau altul nu sunt inclusi in aceste programe sociale. (...)Aici am un proiect foarte ambitios ca pana la sfarsitul lui 2012 sa avem un sistem informatizat integrat prin care sa putem sa verificam incrucisat toate persoanele care intra intr-un program sau altul de asistenta sociala", a declarat Lazaroiu in interviul citat.

Noul ministru al Muncii a mai afirmat ca ii asteapta la dialog pe liderii sindicali, mai ales ca trebuie implementat Codul Social recent adoptat. De asemenea, el a spus ca nu s-a inscris si nici nu isi propune sa se inscrie in PDL, chiar daca este de multa vreme un sustinator al acestui partid.

"Nu m-am gandit la asta si nu am in momentul asta un plan. Legatura mea cu PDL e veche si nici macar nu am ascuns. Eu sunt, dintr-un anumit punct de vedere, un ministru tehnocrat, pentru ca sunt orientat pe obiective si indicatori de performanta si am mai putin sensibilitati politice. Pe de alta parte, trebuie sa spun ca sunt un ministru mai politic decat multi ministri politici din actualul cabinet, din punct de vedere al convigerilor pe care le am, nici nu am ascuns-o niciodata, convingeri de centru-dreapta", a explicat fostul consilier prezidential.

Reorganizarea am incredere ca se va face

Lazaroiu pare sceptic ca va exista vointa politica necesara pentru revizuirea Constitutiei, dar este mult mai optimist in privinta reorganizarii teritoriale.

"Reorganizarea am incredere ca se va face.(...) De ce cred eu ca UDMR isi va flexibiliza pozitia? Proiectul PDL cu cele opt judete in esenta este despre descentralizare, nu neaparat despre reorganizare. Sigur, cele opt judete garanteaza dezvoltarea Romaniei in urmatorii 10-20-30 de ani. Dezvoltarea nu se mai poate face in cutiute mici. Trebuie sa o faci pe spatii mari. Dincolo de asta, proiectul promoveaza descentralizarea, asa cum si-o doresc liderii UDMR de 20 de ani.

De 20 de ani ei spun, pe buna dreptate, mai dati din putere primarilor. Nu numai putere, ci si competente si bani. Asta va face proiectul propus de PDL. Cred ca asta ar trebuie sa intereseze foarte mult pe primarii UDMR, mai ales din zonele in care ei au un consiliu judetean la mila caruia stau. Ca si primarii romani. Sunt interesati sa-si dezolte comunitatea lor, in care sunt 20-30% maghiari si sa nu mai stea la mana si la mila unui baron judetean", a explicat Sebastian Lazaroiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Sebastian Lazaroiu ministrul Muncii, #Lazaroiu UDMR reorganizare teritoriala , #ministrul Muncii