Lazaroiu: Miscarea Populara, in 1-2 saptamani. USL cade la locale - Interviu (II)

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 18:52
8077 citiri
Lazaroiu: Miscarea Populara, in 1-2 saptamani. USL cade la locale - Interviu (II)
Foto:Evenimentul Zilei

Sociologul Sebastian Lazaroiu a declarat, in a doua parte a interviului acordat Ziare.com, ca, cel mai probabil, alianta politica Miscarea Populara se va perfecta in urmatoarele una-doua saptamani.

Fostul consilier prezidential considera ca aceasta se va realiza in doi pasi, primul fiind inainte de alegerile locale, iar al doilea, cel mai consistent, dupa acestea.

Lazaroiu a mai spus si ca premierul Mihai Razvan Ungureanu e un posibil conducator al acesteia, dar si ca viitoarea alianta va aduce multe surprize din punct de vedere al numelor.

In acelasi interviu, Lazaroiu considera ca momentul decisiv pentru ruperea USL va fi cel de la alegerile locale, cand aceasta alianta ar putea scadea la 35-37%. El s-a aratat de parere ca acest lucru se va intampla si pentru ca partidele care sustin Puterea au mai multi primari decat USL, iar votul, mai ales in mediul rural, depinde in mod covarsitor de acestia.

Intrebat despre ce masuri ar putea lua actualul guvern intr-un timp asa de scurt, Lazaroiu a enumerat Legea Sanatatii si inceperea procesului de reorganizare administrativ-teritoriala, in prima faza prin descentralizare.

Lazaroiu: Basescu, dispus sa demisioneze. MRU, posibil candidat - Interviu Ziare.com (I)

Citeste mai jos partea a doua si ultima a interviului acordat Ziare.com de fostul ministru al Muncii, Sebastian Lazaroiu:

In cazul demisiei lui Basescu, ar fi Ungureanu un "succesor" in privinta "modernizarii statului?

Nu e succesor, ca nu avem monarhie. Domnul Ungureanu trebuie sa treaca prin alegeri. Nu conteaza ce vrea Traian Basescu, conteaza sa fie sustinut de un partid sau coalitie de partide si sa ia voturile oamenilor. Poate sa-l sustina oricine, dar daca nu iei voturile, nu castigi.

Din ce am vazut pana acum, Ungureanu e pregatit si e dispus sa continue modernizarea statului pe aceleasi linii. Poate s-o faca altfel, cu alte metode, alte instrumente, e si alt tip de personaj decat Traian Basescu. Cred ca va urmari aceleasi obiective.

Doar din punctul asta de vedere, Traian Basescu ar fi multumit ca, daca ar castiga, ar putea sa castige un om care continua aceste proiecte.

Domnul Ungureanu are la dispozitie doar 10 luni de mandat, pana la alegeri, nu e membru al vreunui partid din majoritate, nu e integrat in structurile ei, ce poate sa faca pentru a reusi?

Asta e una din provocarile lui Razvan Ungureanu, sa cupleze foarte bine cu coalitia politica, acolo sunt niste interese politice, niste lideri politici.

Daca te uiti pe programul coalitiei de guvernare, care a fost aprobat in Parlament, n-ar trebui sa fie o problema. Programul continua reformele din urmatoarele luni, continua angajamentele cu FMI, urmareste aceleasi tinte.

Nu cred ca mutarea cu Razvan Ungureanu la Guvern se rasfrange automat asupra partidului. Prea putin. Ce e important pentru partid si intreaga coalitie e ca Razvan Ungureanu sa continue reformele. Mare parte a acestor reforme sunt de centru dreapta. Electoratul de centru dreapta e majoritar.

Daca iei masuri populiste anul asta, n-o sa te voteze pensionarii sau cei asistati si in mod sigur nu te va mai vota electoratul de centru-dreapta.

Ce e important e cum ar putea sa beneficieze PDL sau miscarea care se va crea in jurul PDL in felul asta - sa sustina actualul cabinet pe masurile de reforma, masurile de centru-dreapta.

Dar ce masuri de reforma, concret, ar putea lua sa atraga electoratul asta dezamagit?

De exemplu, ar putea sa inceapa cat mai repede sa termine cat mai repede pachetul legislativ pentru reforma Sanatatii.

E vreun roman multumit de cum merge sistemul sanitar din Romania? Eu nu cred. Nici macar medicii.

Daca stii ca poti sa schimbi lucrurile in bine, dand un alt cadru institutional, de ce sa n-o faci? E timp, pana la sfarsitul anului.

E vreun roman multumit de birocratia din Romania si de faptul ca trebuie sa stea ore intregi la ghisee sau ca trebuie sa mearga din localitatea unde sta sai ia avize la resedinta de judet, cand ar putea sa le ia din localitatea unde sta? De ce sa nu faci reforma administrativ-teritoriala? Chiar anul asta poti s-o pornesti si la anul sa poata fi si implementata.

Cu cine-o faci, daca UDMR nu vrea?

UDMR are o problema cu regiunile, nu cu descentralizarea. Descentralizarea face parte din acelasi plan de reforma administrativ-teritoriala, as zice ca e mai importanta decat construirea regiunilor. UDMR asta spune de 20 de ani - "dati putere comunitatilor locale". Nu cred ca se opun descentralizarii, ar fi absurd. E partidul care a vorbit de autonomie administrativa de la inceputurile sale.

Vorbeati de Miscarea Populara, cine va face parte din ea?

E greu de spus acum, inteleg ca sunt negocieri, chiar zilele acestea, cred ca se va face foarte repede.

Inainte de locale?

Nu numai inainte de locale, cred ca intr-o saptamana-doua deja va fi perfectata. Sunt negocieri cu UNPR, care e partenerul PDL la guvernare, sunt negocieri cu PNTCD. Probabil ca vor incerca sa atraga si o componenta ecologista, mai multe grupuri civice, ONG-uri.

Sunt, slava Domnului, pe zona asta centru, centru dreapta.

UNPR e de stanga

E de centru stanga si, sustinand de la inceputuri actualul Guvern, prin tot ce a facut, e de centru. Si-au dorit, desprinzandu-se de PSD, sa mearga mai mult pe culoarul asta de centru stanga. Si PD se declara de stanga pana in 2005, dar daca te uitai pe ministrii PD-ului din guvernul Ciorbea, au luat masurile cele mai de dreapta. Amintiti-va de Berceanu, a inchis minele, ceea ce stanga n-ar fi putut sa faca niciodata.

Si-au dat seama ca electoratul lor e de centru-dreapta, nu erau liderii atat de dreapta cat era propriul electorat.

Trebuie sa-ti evaluezi actiunea politica in felul asta. Daca actiunile politice sunt de centru dreapta, electoratul pe care il strangi va fi tot de centru-dreapta.

Nu va considera o mare parte a electoratului ca Miscarea Populara va fi doar o "deghizare"?

Ba da, unii vor spune asta, in special Opozitia, ce ne asteptam sa spuna?

Ce poate sa aduca nou Miscarea?

Miscarea nu e suficienta. Probabil ca ea va fi facuta in pasi, un pas inainte de locale si un pas inainte de parlamentare.

Primul pas e sa ii aduni pe toti la aceeasi masa si sa formezi o alianta de tip electoral, mai degraba. Al doilea pas inseamna mai mult, inseamna schimbari in profunzime.

Cine va conduce? Alianta asta va trebui sa se omogenizeze si sa devina o alianta politica.

O va conduce Ungureanu?

Iata, ar fi o varianta. Nu acum, la locale, dar pe viitor. Dar nu stiu, nu poti sa-l fortezi pe Ungureanu sa se inscrie intr-un loc in care nu se simte confortabil. Pana la urma, va fi optiunea lui. E clar ca vor fi reasezari care se vor reflecta si in partidele componente atunci cand alianta va deveni o alianta politica, omogena.

Vor fi multe reasezari. S-ar putea sa vedem multe fete noi, s-ar putea ca multi dintre actualii ministri sa iasa mai mult in fata, daca vor confirma.

Deci viitoarea conducere a Miscarii Populare nu va fi o suma a conducerilor partidelor care o compun?

In momentul in care faci o alianta politica, lucrurile arata altfel. Sigur, curentele trebuie sa-si pastreze o anumita autonomie, dar din punct de vedere politic, conducerea trebuie sa fie unitara, nu bicefala, tricefala.

Deci daca nu va fi Ungureanu, va fi altul

Poate sa fie si altcineva. Tot s-a spus - "nu mai exista resurse in viata publica". Uite, il avem pe Ungureanu, toti l-au descoperit azi noapte. Uite ca exista o resursa. Si din actualii ministri, va spun, pe unii ii stiu, sunt oameni foarte capabili, si din punct de vedere politic, nu numai administrativ. Sunt convins ca unii dintre ei chiar vor confirma.

Avem resurse umane - organizatiile de tineret nu sunt suficient exploatate, de toate partidele. Si acolo sunt oameni valorosi care maine s-ar putea ridica in prim-planul scenei politice.

Dumneavoastra ati tot prognozat ca USL se va destrama anul acesta. Cum se va intampla asta, cand sunt zeci de motive pentru care ar trebui sa ramana impreuna si singurul pentru care s-ar rupe ar fi acela al unei scaderi masive in sondaje. Chiar si cu o scadere mare, tot ar castiga alegerile si ar propune premierul.

Nu e suficient. Ei si-au stabilit obiectivul de 50 plus 1. Eu am fost sceptic de la inceput si m-am exprimat public. Ei credeau ca bag "soparle", dar am spus ca niciun partid sau alianta nu a luat scorul asta din '90 pana acum, cu exceptia FSN, dar era alta epoca.

In Romania de azi, pe actualul sistem electoral, nu poti sa ai partide-mamut, cum a fost in Ungaria. Nu e teren pentru asa ceva. Chiar daca va fi o alianta cu scoruri uriase in sondaje, romanii, in ultimul moment, vor alege alt partid, chiar daca nu principalul lor competitor.

Asa s-a intamplat cu PRM in 2000. PRM a tasnit pe ultima suta de metri. PSD avea 50 si in sondaje. Cat a luat? A luat 37. PRM a crescut, s-a dus la 20 la suta. PP-DD poate fi o asemenea surpriza la alegerile din 2012.

Oamenii nu sunt usor de pacalit, mai ales intr-o perioada cand sunt nemultumiti de intreaga clasa politica, sa crezi tu, venit din Opozitie, si care ai facut multe greseli, ca o sa-si puna lumea toate ouale in cosul tau, chiar te iluzionezi.

Pe de alta parte, cei care si-au stabilit obiectivul fac abstractie de modul in care se colecteaza voturile in Romania.

La locale, in comune mai ales, primarul, daca se inscrie intr-un partid, va atrage toti consilierii din partidul ala. De ce? Pentru ca in rural e familia cutare si familia cutare si se aduna toti, isi pun 3-5 consilieri, pe retele de rudenie.

Degeaba spui "mie imi place Ponta", daca primarul meu e din alt partid si el cu 10 familii castiga si vor conduce comuna.

Avem o problema - daca ar fi ca USL sa se rupa, care din liderii actuali ar face-o? Toti ar avea de pierdut

USL se va rupe. Nu neaparat ar avea de pierdut. Nimeni nu vrea ruperea USL, nu cred ca vrea cineva sa le rupa mariajul. Daca ei nu-si realizeaza obiectivul, iau la locale 35-37%, cum suspectez ca se va intampla, voi mai sta impreuna? Care sunt sansele sa mai stea impreuna?

Pe de alta parte, mai sunt si alte calcule, eu le-am facut, dar sunt convins ca se fac si la ei in partid. PNL evident ca e preferat intr-o coalitie majoritare de Miscarea asta Populara, nu stiu cum se va numi, e primul. Din nefericire, nu au suficiente voturi ca sa construiasca o coalitie majoritara de modificare a Constitutiei.

PDL, desi prefera PNL ca fiind primul partener, s-ar putea sa trebuiasca sa apeleze la o constructie cu PSD, care ii asigura o majoritate de 66% in Parlament, ceea ce inseamna revizuirea Constitutiei. Constitutia nu va fi revizuita cu o majoritate cum avem acum, de 52-53%.

Dar pentru modificari de aliante, iesiri din USL, ai nevoie de oameni care sa mearga impotriva a tot ceea ce au facut in ultimii 4, chiar 7 ani

In 2008 cum s-a intamplat? Care era adversarul cel mai mare al PDL? PSD. Au venit impreuna si n-a murit nimeni pana n-au iesit ei de la guvernare.

Dar asta nu inseamna ca Victor Ponta sau Crin Antonescu sa cada din functiile de conducere?

Depinde. Daca ne uitam la discursurile lui Victor Ponta, incepand cu celebrul discurs din Parlament, pare sa fi inteles jocul. Crin Antonescu nu l-a inteles. Victor Ponta pare ca intelege ca e posibila si o asemenea mare coalitie. De ce sa-ti faci din coalitia asta, din PDL si UNPR, un adversar de moarte?

Dar cum ar putea USL sa scada la 35-37% cand are cei mai multi alesi local, cel putin la presedintii de Consilii Judetene?

Presedintii de Consilii Judetene conteaza si ei, dar cel mai mult conteaza primarii. Faceti calculele, de curiozitate. In momentul asta, daca se aduna PDL cu UNPR si PNTCD, au mai multi primari decat USL.

USL a pierdut primari, multi au trecut la UNPR sau PDL. Amintiti-va ca in 2008 erau cap la cap PDL si PSD, si la voturi, si la numarul de primari. Intre timp, la PSD au plecat multi, PDL s-a mai marit, multi au plecat si la UNPR.

Credeti ca se aplica regula asta cand oamenii au suferit taieri de pensii si salarii sau alte masuri de austeritate?

Votul la locale are si o componenta politica, dar prea mica, se vede si in alegerile anterioare. In general, conteaza omul la primarie. Ponderea era cam 75% omul, 25% partidul. In rural raportul e si mai defavorabil partidului. Daca peste noapte un primar se inscrie intr-un partid mic, care nici nu e in Parlament, ala va lua tot Consiliul Local.

De cand Ungureanu a preluat mandatul, nu l-am mai prea vazut pe domnul Traian Basescu. Face presedintele un pas in spate, lasandu-i locul, ca imagine, noului premier?

Nu stiu daca neaparat e asta. Sigur ca ai un nou premier, si credibil, dupa cum arata sondajele, si e firesc sa-l lasi pe el in fata, neinsemnand ca nu exista o colaborare. Sigur ca, la Emil Boc, era o problema, el se erodase foarte mult si trebuia ajutat, din punct de vedere al comunicarii publice.

Noul premier vine cu alt suflu, cu alt capital de simpatie, el poate fi lasat singur, din punct de vedere al aparitiei publice, nu inseamna ca nu exista colaborare. Nu are cum sa fie altfel, intre cele doua institutii, intre presedinte si Guvern.

Domnul Ungureanu e, judecand dupa ultimele sondaje, popular, in unul chiar e pe primul loc. Poate sa mai creasca semnificativ anul asta, eventual dominand, ca imagine, anul acesta?

Poate face asta, mai ales ca mi se pare, Crin Antonescu a devenit obositor pentru public, nu spune nimic, a devenit obositor. A facut si gafa asta, sa intre sa comenteze in direct, sa comenteze nuduri cu Emil Boc. Cred ca il va costa mai mult decat crede, oamenii nu uita, unii vor avea grija sa reaminteasca asta.

Victor Ponta incearca sa-si recalibreze discursul. Ii va fi foarte greu, a avut un discurs foarte radical, foarte populist, acum incearca sa mearga spre mai multa prudenta, mai mult echilibru. Sigur ca unii se vor considera tradati de genul asta de discurs.

In momentul in care cei doi lideri ai Opozitiei sunt pe un curs descendent, epuizati, Ungureanu s-ar putea sa fie un alegator cu plamanii mult mai buni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Lazaroiu Miscarea Populara, #Lazaroiu USL alegeri locale, #Lazaroiu Mihai Razvan Ungureanu , #stiri Sebastian Lazaroiu