Consultanta politica din Romania: lupi singuratici sau firme de succes?

Duminica, 22 Mai 2011, ora 10:34
11878 citiri
Consultanta politica din Romania: lupi singuratici sau firme de succes?
Foto: Montaj Dragos Asaftei

Munca de consultanta politica in Romania presupune multa creativitate, dar si multe dezamagiri. Consultantii se lovesc cateodata de prejudecatile unor persoane. Consultanta politica presupune in primul rand inteligenta. In al doilea rand e vorba de o meserie extrem de cronofaga. In al treilea rand, este vorba de o meserie si atat timp cat o privesti ca pe o profesie, nu ca pe o misiune, inseamna ca te-ai incadrat corect in standard, sustin consultantii politici din Romania.

Adesea se vehiculeaza in spatiul public ca romanii se pricep in mod deosebit la fotbal, muzica si politica. Insa, pentru un lucru bine facut este nevoie de experienta, inclinatie, talent si multa munca. Dupa o perioada indelungata in care Romania a fost sub "zodia" comunismului, de 21 de ani este democratie.

Politicienii au incercat si ei sa se adapteze noilor realitati si, dupa modelul occidental, au realizat ca nu se face totul dupa "inspiratie". Asa au aparut consultantii politici. Pentru a vedea cum merg lucrurile in acest domeniu Sebastian Lazaroiu, Dan Andronic, Catalin Dumitru si Razvan Sandulescu, consultanti politici, au acceptat sa raspunda la cateva intrebari pentru Ziare.com.

Ce presupune munca de consultanta politica in Romania?

Sebastian Lazaroiu: Multa creativitate. Dar si multe dezamagiri. Asta pentru ca cele doua parti pleaca la drum cu asteptari diferite. Uneori si consultantul crede ca el ia deciziile. Sau crede ca ceea ce spune el e cea mai buna solutie si nu cauta alternative. Se indragosteste de propriile idei si nu stie sa le ajusteze. Alteori consultantul incepe sa se creada Dumnezeu si crede ca poate schimba lucruri care in mod realist nu pot fi schimbate. Exista reguli si puncte fixe in consultanta politica. Dar cei care aplica doar retete fara sa inoveze cred ca sunt niste consultanti slabi.

Mai ales in Romania unde lucrurile se schimba mult mai repede si regulile chiar in timpul jocului. Adaptarea este esentiala. Si asta presupune o mare doza de creativitate. Mai ales ca partidele noastre sunt foarte sarace in aceasta resursa de creativitate. Din pacate se investeste enorm in organizare. E ultima gaselnita in materie de campanie electorala: galeata, pixul, punga cu alimente. E comod, e adevarat. Pana la urma nici nu trebuie acuzati alegatorii. Politicienii ii obisnuiesc asa. Galeata este solutia cea mai simpla la lipsa de creativitate.

Dan Andronic: In primul rand presupune inteligenta, altfel nu ai cum. In al doilea rand e vorba de o meserie extrem de cronofaga. In al treilea rand, nu este o misiune, este vorba de o meserie si atat timp cat o privesti ca pe o profesie, nu ca pe o misiune, inseamna ca te-ai incadrat corect in standard. Dar e foarte multa munca. Cand vorbim de consultanti nu va ganditi la o singura persoana care face treaba. Eu de exemplu am langa mine sapte opt colegi care zilnic produc materiale, de ani de zile. Cel mai mult am avut in jur de 25 de oameni angajati.

Catalin Dumitru: E mult de povestit aici daca ma gandesc la modul in care se intampla lucrurile in Kensington Communication. Noi incercam sa implementam in relatia noastra cu clientii toti pasii cunoscuti si aplicati in tarile dezvoltate. Nu inventam apa calda, dar ne lovim uneori, rar, de prejudecatile unora care cred ca o pot inventa. Indiferent de atitutinea acestora ne incapatanam sa respectam modelele de comunicare si marketing politic intalnite, atat in literatura de specialitate, cat si in practica occidentala si facem diferenta prin creativitate strategica si prin echipa de specialisti pe care am creat-o. Pe scurt, reteta ar fi cam asa: Cercetare-documentare, respectiv fundamentarea pe baze stiintifice a strategiei de comunicare, indentificarea publicului tinta, constructia mesajului si profilului clientului, structurarea/realizarea planului de actiuni si urmarirea atenta a implementarii, respectiv actualizarea tuturor campurilor amintite mai devreme.

Cum se face o campanie interna pentru politicieni?

Sebastian Lazaroiu: Campaniile politice sunt mult diferite de cele comerciale. Exista si asemanari. La partea de structura si la partea de strategie. Indeobste creatia are nevoie de aceleasi resurse ca si in cazul campaniilor comerciale. La partea de strategie lupta pentru o pozitie dominanta pe piata se duce in alt fel. Alegatorul ofera un vot pentru ceva ce va primi in viitor si nu poate sa isi exprime nemultumirea fata de ce primeste in schimb decat dupa patru ani. La partea de comunicare nici cel mai bun consultant nu poate face dintr-un politician slab un politician de succes. E nevoie de cooperare. Dar, sigur, obiectivele difera de la un client la altul. Unii nu vor decat sa existe si sa acumuleze, altii vor sa castige, etc. Campaniile trebuie sa porneasca obligatoriu de la datele de intrare: obiective, resurse, context. O campanie buna nu e neaparat o campanie care aduce succesul, ci o campanie care scoate cel mai bun rezultat posibil pe datele de intrare. Dar, desigur, clientii nu judeca intotdeauna asa. Ei nu se raporteaza la optimum, ci la succes. Cel mai mare bine pe care il poate face consultantul politicianului este sa nu il aduca in punctul in care se imbata cu apa rece. Nu foloseste nimanui.

Dan Andronic: Este cea mai grea campanie pentru ca depinzi de un numar foarte mic. Eu am o vorba: cea mai grea campanie e intr-un sat, dintr-un oras sau dintr-o tara, pentru ca intotdeuna cand vorbim de numere mici si de oameni care se cunosc si interesele sunt foarte clare campania conteaza mai putin si foarte mult relatiile personale. Deci o campanie interna se face in primul rand prin cultivarea si prin initierea unor contacte personale. Cand vorbim de 1.400 de oameni nu vorbim decat de dialogul de la om la om.

Razvan Sandulescu: E mult diferita de o campanie normala pentru ca se adreseaza in general reprezentantilor cetatenilor in diferite foruri de conducere (Parlament, Primarii, Consilii Judetene, locale) sau/si celor care sunt numiti in functii de conducere in structuri administrative centrale si locale. O campanie electorala interna se realizeaza in functie de mai multi parametri: partid aflat la guvernare, partid aflat in Opozitie, partid in ascensiune electorala, partid in recesiune electorala, raportul intre momentul Congresului fata de alegeri si inca alte variabile, cum ar fi de exemplu pozitionarea in sondajele de opinie a candidatilor, dar si altele. Este interesant ca, indiferent daca partidul se afla in opozitie sau la putere, situatia social-economica a tarii nu este un element determinant pentru castigarea unei competitii interne. Pentru fiecare tip de partid mentionat, exista mai multe tipuri de candidati, cei aflati la conducerea formatiunilor politice, cei aflati in opozitie fata de conducerea partidului ar fi doua tipologii principale.

Exista si situatii cum a fost cea a PNL in 2002 cand Stolojan nu se incadra in niciuna dintre aceste situatii. In functie de aceste caracteristici, se profileaza tot atatea tipuri de campanie. Spre deosebire de alegerile destinate publicului larg, alegerile interne de partid, indiferent de specificitatea lor si de tipurile descrise mai devreme, au o constanta, in ceea ce priveste modul in care sunt targetati electorii. Daca in alegerile normale, trebuie sa luam in calcul si mesajele social-politice, dezbaterile, programele si promisiunile, in cazul celor interne factorul determinant il constituie abilitatea de a creea in jurul unui candidat perceptia ca acesta va fi castigator. In alegerile interne nu exista absenteism, nu exista demobilizare. Delegatul este prezent obligatoriu si acesta vrea sa se afle in tabara castigatoare. Aceasta este cea mai puternica, nu singura evident, sursa de formare a optiunii de vot. Ca sa inselegem de ce acesta e un resort electoral fundamental trebuie sa ne imaginam ca, in mod paradoxal, alegerile interne se castiga nu cu jumatate plus unu din numarul delegatiilor, ci cu majoritatea sefilor delegatiilor.

Au devenit politicienii romani constienti ca au nevoie de oameni care sa ii consilieze??

Sebastian Lazaroiu: Da, din ce in ce mai mult. Dar multi nu inteleg inca ce poate oferi un consultant. Consultantul nu ia decizii politice. Ofera solutii, ofera alternative sau ceea ce i se pare cea mai buna cale. Consultantul nu comunica in locul politicianului. Consultantul poate interveni destul de putin asupra unui anumit tip de context institutional, care e mai rigid. Consultantul ofera algoritmi, idei, ambalaje pentru idei, etc. Din pacate sunt si politicieni care isi iau consultanti doar ca sa isi confirme ceea ce cred ei ca e bine.

Dan Andronic: Da, dar mai de mult, de pe vremea premierului Nastase. Aici vorbim de constructia unei strategii si in momentul in care o accepta si tactica se poate discuta. Ce spune un consultant nu e litera de lege. Pana la urma consultantul propune, omul politic dispune. Pentru ca nu intotdeuna in calitate de consultant ai toate elementele care sa te faca sa propui o decizie corecta. Consultantii in general vad doar partea de imagine. E greu sa ai si cunostinte economice si de politica externa. Asta e rolul consilierului aparatului intern sau al presedintelui, deoarece au acces la alt tip de informatii.

Catalin Dumitru: Consultanta politica in Romania inca nu a depasit dilema fundamentala si anume aceea daca are un caracter sezonier sau permanent. Dar sunt semne bune totusi. Cred ca cel mai important pas facut in comunicarea politica din Romania ultimilor ani, preponderent intalnit in cazul politicienilor care vor sa joace pe prima scena, este faptul ca incep sa accepte ideea de a se pregati din punct de vedere al comunicarii si in extra-campanie. Incep sa recunoasca rolul stiintelor comunicarii in activitatea lor zilnica si din ce in ce mai multi resimt nevoia ajutorului specialistului in comunicare si marketing politic.

Putini stiu inca sa faca diferenta intre markentingul politic permanent, cu cele trei ramificatii - marketingul politic institutional (de impachetare a politicilor publice), marketingul de organizatie politica si markentingul destinat branding-ului personal. De aici si inconstanta si uneori inconsistenta mesajelor politice intre campanii - stridente inutile in perioadele dintre campanii, actiuni politice excesiv marketizate, aparitii la televizor doar pentru a bifa prezenta, fara a avea un mesaj coerent pentru publicurile tinta. E imbucurator faptul ca unii politicieni au inteles ca a invata sa comunici bine, a structura bine mesajul, a-ti pregati inclusiv limbajul mimico-gestual sau dictia, ori prezenta scenica, nu constituie un act ipocrit, ci o datorie de bun simt fata de alegatori. Un ministru, care, desi poate face treaba, nu e in stare sa tina o argumentatie coerenta sau nu isi structureaza mesajele corespunzator va sfarsi prin a pierde increderea publicului, desi poate promoveaza politici publice bune pentru tara. Tot asa se va intampla si cu un primar harnic si cu un parlamentar eficient. Sa stii cum sa spui ce vei face, sau ce faci concret pentru oameni e fundamental in politica.

Ce inseamna consultanta politica pe o scena dominata de declaratii haotice si scandaluri necontrolate?

Sebastian Lazaroiu: Imprevizibilul din politica il ajuta si pe consultant sa se raporteze creativ la mediul in care lucreaza. Eu unul prefer sa lucrez in asemenea contexte. Altii prefera zonele cuminti, previzibile, fara adrenalina. Depinde de tipul de personalitate. E addevarat ca e si foarte mult balast si zgomot si de multe ori consultantii se pierd si ei in zgomot. Pierd din vedere lucrurile mari, cele care conteaza. Inca se supraevalueaza impactul unor suete televizate asupra alegatorului sau chiar se evalueaza gresit. Comunicate care curg pe banda rulanta si care sunt indeobste ignorate de marele public sau lucruri mici care au impact mai mare decat pare initial asupra unor categorii active si influente. Intr-o mare de vorbe sunt doar cateva lucruri care conteaza. Cine nu poate reduce acest haos la esential nu poate avea succes in consultanta.

Dan Andronic: Nu intotdeuna sunt necontrolate sau haotice, dar important ce ramane la sfarsitul zilei, deoarece totul se cerne. Si raman doar lucrurile care conteaza.

Razvan Sandulescu: Un mod de a ordona si organiza politica, in functie de publicul tinta vizat si de obiective, dar nu neaparat de a o face mai putin lipsita de spectaculozitate. Peste tot in lume, politica inseamna si pozitionari antagonice acute, nu trebuie sa fim foarte refractari la acest tip de comunicare, pana la urma are si un rol pozitiv. Politicienilor le creste notorietatea sau ii fixeaza foarte solid pe anumite teme, iar cetatenilor li se atrage atentia asupra unor teme, uneori, importante pentru societate. Tot ce e necontrolat sau haotic nu face insa bine politicianului si de aceea exista specialisti in a imbunatati calitatea comunicarii si pozitionarii pe termn lung a actorului politic. Consultanta e ca un gps, iti spune pe unde s-o iei, dar pana la urma soferul alege drumul si conduce masina.

La ce nivel se situeaza politica romaneasca in comparatie cu cea internationala?

Sebastian Lazaroiu: Evident ca noi nu avem decat 20 de ani de democratie si vreo douazeci de campanii electorale. Institutiile democratiei nu sunt inca stabilizate. Cum spuneam, regulile se schimba in timpul jocului. Media reprezinta un actor politic in sine. Sunt mari diferente. Nemaipunand la socoteala influenta mediului de afaceri asupra politicului, care la noi este nepermis de mare. Dar asta e un teren bun pentru consultanta. Pentru ca permite multa inovare. In contexte institutionale foarte rigide nu prea exista surprize. Sau daca sunt, fac parte din regulile jocului.

Dan Andronic: Este foarte dinamica. Este mult mai dinamica decat cea internationala, este mult mai plina de neprevazut si din punctul asta de vedere te incita mult mai mult. Din punct de vedere al dinamicii suntem peste democratiile clasice pe care le cunoastem din Occident si extrem de sofisticata. Nu este o politica simpla, are ceva bizantin in ea, nu in sensul negativ. E plina de nuanta.

Catalin Dumitru: Din perspectiva comunicarii politice, am sentimentul ca suntem pe drumul cel bun. Dar numai daca ne uitam la politica centrala. In teritoriu suntem mult in urma. Mai e mult pana la campaniile de tip american sau britanic de exemplu. Poate e o distanta pe care nu o vom consuma niciodata in Romania pentru ca sunt diferente ce tin nu numai de mentalitatea politicienilor romani, ci si de cea a alegatorilor. Sunt instrumente de comunicare politica noi pe care politica romaneasca si electoratul pur si simplu nu sunt pregatite sa le asimileze. Si cred ca de acest lucru s-au lovit constant in Romania consultantii straini. Sunt multe variabile care ne despart inca de ceea ce trebuie sa fie comunicarea politica occidentala: sistemul mass media, finantarea partidelor, mentalitatea populatiei, nivelul de trai etc.

Fisa de prezentare

Sebastian Lazaroiu: Am lucrat cu multi oameni si companii. Sunt unii consacrati, altii care vin din urma. Eu sunt un lup singuratic in consultanta. Lucrez mai mult pe proiect decat cu o anumita echipa. Partea favorita e partea de analiza si strategie. Am lucrat bine cu Adi Tibu de la Profile, cu Razvan Sandulescu si Catalin Dumitru de la Kensigton. Am lucrat in multe campanii cu Cristi Hrituc si Raluca Boboc. Am avut ocazia sa colaborez si cu Dan Andronic. Am lucrat foarte bine si cu Felix Tataru si echipa de la GMP Eu am invatat ceva de la ei si imi place sa sper ca si ei de la mine.

Dan Andronic: A intrat in "jocul" strategiei de imagine alaturandu-se firmei lui Bogdan Teodorescu. Din anul 2002, el este presedinte executiv al companiei de comunicare politica si strategica, Multimedia Political Communication, din 2005 fiind managing partner al acestei companii. Din anul 2006, One Communication, compania condusa de Dan Andronic, a semnat un parteneriat cu agentiile de PR si lobby GCS Issue Management (Israel) si RSLB Partners (SUA) constituind o noua entitate: First One Communication. In perioada 2004-2007 a detinut pozitia de manager al campaniilor electorale si de imagine pentru doi dintre premierii Romaniei: Adrian Nastase (in 2004, alaturi de PSD) si Calin Popescu Tariceanu(in 2007, alaturi de PNL). In prezent, Dan Andronic este consilierul politic al PD-L.

Razvan Sandulescu: A infiintat in 2007 Kensington Communication si este de 10 ani in consultanta politica si are peste 50 de clienti si campanii locale si nationale coordonate. A fost consilierul lui Valeriu Stoica 2000- 2002, seful Departamentului de PR si Imagine al PNL si consilier Theodor Stolojan -2002-2004 si membru in echipa de campanie prezidentiala a Aliantei D.A. 2004, din partea PNL, dupa retragerea lui Theodor Stolojan.

Catalin Dumitru: A infiintat in 2007 si acum este Senior Partner la Kensigton Communication. Pana atunci a ocupat functia de consilier de stat la Departamentul de Comunicare Publica al Administratiei Prezidentiale, in primul mandat al presedintelui Basescu. Este si profesor asociat al Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea Bucuresti. De asemenea, a ocupat diferite functii de coordonare in mass-media specializata in jurnalismul politic.

Citește și:
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Deputatul PSD Daniel Ghiță promovează o nouă teorie a conspirației după ce a dat de înțeles că pesta porcină ar fi apărut în România înaintea sărbătorilor pentru a-i determina pe...
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut luni, 28 noiembrie, precizări în legătură cu majorarea alocațiilor. Recent, Guvernul a anunțat că, la începutul lui 2023, alocațiile vor fi...
Comentarii
Poza ioana1
ioana1
rank 5
IN JOCURILE LOR MURDARE (CONSULTANTA POLITICA ) AM PIERDUT NOI, POPULATIA.