Lazaroiu: BNR a inceput sa faca politica

Marti, 15 Martie 2011, ora 20:32
3415 citiri
Lazaroiu: BNR a inceput sa faca politica
Foto: Arhiva

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu considera ca interventia principalelor voci din BNR pe scena politica a depasit acea linie ce delimita cele doua domenii.

"Ce mi se pare interesant in actuala criza economica este ca linia de demarcatie intre politicieni si tehnocrati a devenit din ce in ce mai fina. Banca Nationala a Romaniei a fost mult timp o institutie care si-a pastrat neutralitatea. De multe ori, din umbra, BNR 'a tinut spatele politicienilor', cum se zice. A mai jonglat din curs, s-a mai jucat cu instrumentele monetare pentru a mentine un anumit echilibru.

In fapt, a cam suplinit de multe ori lipsa de viziune a politicienilor si mai ales lipsa de vointa politica pentru reformele structurale. In ultima vreme, BNR a inceput sa joace mai activ pe scena politica. Adica mesajele sale au devenit mai orientate evaluativ spre actiunea oamenilor politici cei care, de altfel, au parghiile executive reale - bugetul, fiind de departe cea mai importanta. Teama de reversibil cred ca ii face sa calce linia dintre politica si tehnocratie", scrie Sebastian Lazaroiu pe blog.

El avertizeaza, insa, ca tot ceea ce s-a incercat sa se construiasca si sa se reformeze prin masurile de austeritate va fi distrus in anul electoral 2012.

"Toate eforturile actualei coalitii de a reface echilibrele macro s-ar putea spulbera intr-o clipita in anul electoral 2012. Stati, ca n-ati vazut nimic inca! Mai e pana in 2012. O sa vedeti initiative populiste in Parlament inainte de locale si generale si o sa va luati cu mainile de cap. E suficient sa vina un grup de doi-trei parlamentari cu o initiativa, dupa care teama de sanctiuni electorale sa ii faca pe toti ceilalti sa voteze orbeste in favoarea ei.

Am mai vazut filmul acesta cand a fost vorba de cresterea punctului de pensie si marirea salariilor profesorilor cu 50%. A fost de ajuns o scanteie si toate grupurile politice din Parlament s-au aliniat dupa flacara. Din acest motiv, BNR nu mai e neutra si cred ca nici nu mai poate fi neutra. A devenit un jucator nu doar in arena cursului de schimb, ci si in arena politica", mai scrie Lazaroiu.

Consilierul presedintelui Basescu ii avertizeaza pe tehnocratii de la BNR ca, odata ce au coborat in arena politicii, trebuie sa fie pregatiti sa incaseze loviturile specifice jocurilor din aceasta zona.

"Cand au avut nevoie de tehnocrati pentru a schimba imaginea guvernarii intotdeauna politicienii au apelat la rezervorul BNR. Nici nu cred ca au gresit. Cel putin ca imagine au reusit sa dea un plus de credibilitate Executivului. Posibil ca, odata intrati in arena, tehnocratii de la BNR sa mai si incaseze. Pentru ca acolo, in arena, se joaca mai putin tenis si mai mult kick-boxing.

Sa vedem daca vor fi si buni incasatori. Pentru ca in arena pumnii se dau la gramada. Odata ce ai coborat acolo nu mai esti considerat spectator. In plus, daca BNR devine un fel de partid al inteleptilor, nici nu o sa ma stim daca Isarescu sau Croitoru ar putea fi numiti 'premieri tehnocrati' sau 'premieri politici' (asa cum isi doresc unii din PD-L)", conchide Lazaroiu.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Sebastian Lazaroiu BNR politica, #Lazaroiu PDL tehnocrat premier , #stiri Sebastian Lazaroiu