Lazaroiu: Cum ar putea ajunge Antonescu presedinte si Ponta premier

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 08:22
4277 citiri
Lazaroiu: Cum ar putea ajunge Antonescu presedinte si Ponta premier
Foto: Facebook/Sebastian Lazaroiu

Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu propune un scenariu prin care liderul PNL Crin Antonescu ar putea ajunge presedinte, iar colegul sau din USL, Victor Ponta, sa fie desemnat premier.

"Daca Ponta si Antonescu ar accepta deal-ul propus de Traian Basescu: 'alegeri prezidentiale si parlamentare in acelasi timp contra modificarea Constitutiei', atunci sansele lor de a-si atinge obiectivele ar creste considerabil. Si mai e nevoie de ceva: Sa puna conditia ca prezidentialele sa aiba loc intr-un singur tur", scrie Lazaroiu pe contul sau de Facebook.

"Ponta vrea sa ajunga premier, Antonescu presedinte, cu sprijinul USL. In conditiile actuale cele doua dorinte sunt departe de realizare", a continuat fostul ministru al Muncii, explicand ca "Traian Basescu nu il va numi pe Ponta premier, chiar daca USL va lua 50% plus unu".

Pentru a-si sustine ideea, Lazaroiu aduce doua argumente: "Constitutia spune ca daca un partid ia 50% plus unu, nu o alianta, atunci presedintele trebuie sa nominalizeze premierul de la acel partid (USL e o alianta), iar Ponta a mai refuzat o data functia asa ca ar fi justificat sa nu i-o mai ofere".

Totodata, daca "USL vrea sa il suspende/demita pe presedinte, avand majoritatea, nu va reusi", mai scrie fostul consilier.

"CCR se va pronunta nu doar pe cererea Parlamentului de suspendare, ci si pe hotararea Parlamentului de suspendare. Daca CCR va considera ca nu sunt incalcari ale Constitutiei si Parlamentul va vota suspendarea, atunci foarte probabil CCR va declara neconstitutionala hotararea Parlamentului de suspendare.

Chiar daca va trece suspendarea, nu va fi validata demiterea prin referendum (9 milioane trebuie sa voteze pentru)", argumenteaza Lazaroiu.

Asadar, continua fostul ministru al Muncii, "singura sansa pentru Ponta de a fi premier este sa aiba un presedinte favorabil. Adica, de exemplu, pe Antonescu".

"Chiar si daca Ponta ar avea o sansa cat de mica sa ajunga premier, Antonescu ar urma sa fie ales presedinte abia in 2014. Nu are nicio garantie ca PSD il va sustine in 2014. Daca Ponta va fi mai popular atunci PSD va intra in cursa cu Ponta. Daca Antonescu ar fi intrat in al doilea tur de scrutin in 2009 probabil ar fi castigat prezidentialele, cu ajutorul masinariei electorale a PSD. Pe care nu stie daca o va avea la dispozitie in 2014, dar cu siguranta o va avea in 2012 daca parlamentarele si prezidentialele ar fi in acelasi timp. Adica, daca PNL sustine pe Ponta la functia de premier, atunci si PSD trebuie sa il sustina pe Crin la functia de presedinte", adauga Lazaroiu.

Deci daca "Ponta si Antonescu ar accepta deal-ul propus de Traian Basescu: 'alegeri prezidentiale si parlamentare in acelasi timp contra modificarea Constitutiei', atunci sansele lor de a-si atinge obiectivele ar creste considerabil. Si mai e nevoie de ceva: Sa puna conditia ca prezidentialele sa aiba loc intr-un singur tur. Asa cum toti alesii direct-parlamentari, primari, presedinti de consilii judetene-sunt alesi dintr-un tur, asa si presedintele Romaniei sa fie ales dintr-un singur tur", conchide fostul consilier prezidential.

D.R.

Citește și:
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Politicienii români par că încă nu au găsit calea comunicării cu statele Schengen pentru a le convinge să ne primească în comunitate. Unii spun că există căi juridice care să rezolve...