Sebastian Lazaroiu: 2019 vine cu un Valentine's Day de groaza

Luni, 14 Februarie 2011, ora 13:38
6006 citiri
Sebastian Lazaroiu: 2019 vine cu un Valentine's Day de groaza
Foto: EVZ

Un scenariu cu rezultate neasteptate pentru Romania se prefigureaza pentru anul

2019. Peste 8 ani, in Romania, vor fi mai multi barbati la varsta casatoriei decat partenere disponibile si, in asemenea perioade, cercetatorii arata ca exista riscul sa se declanseze revolutii, cresteri ale agresivitatii si cresterea numarului de violuri.

Sociologul Sebastian Lazaroiu arata intr-un material intitulat "Demografia iubirii: revolutie sau razboi?", publicat in Q Magazine, ca "in 1989 aveam doua partenere la un barbat si din aceasta cauza s-a ajuns la o revolutie politica. Drept urmare, in 2019 vom avea 1,3 parteneri la fiecare partenera, iar efectele nu sunt inca foarte usor de anticipat, dar putem vorbi despre proteste si revolutii de catifea, chiar si razboi.

Exista insa si o parte buna: femeile care se afla intr-un asemenea context, cu mai multi parteneri la dispozitie, vor avea de unde sa aleaga. Cercetatorii arata ca, in perioadele de aglomeratie de miri, rata divorturilor este mai mica, iar barbatii sunt mai fideli.

Ceea ce se va intampla in Romania anului 2019 este un fenomen demografic care se numeste "aglomeratie de miri sau de mirese (marriage squeeze)".

Sebastian Lazaroiu explica ca "e posibil ca, la un moment dat, pe piata matrimoniala (exista o piata matrimoniala, in limbajul economistilor, asa cum exista o piata a petrolului sau a carbunelui) sa fie mai multi barbati la varsta casatoriei decat femei la varsta casatoriei, sau invers. Adica sa fie o cerere mai mare decat oferta".

Exista si situatii cand avem o "aglomeratie de mirese" (female marriage squeeze), iar in acest context infloreste libertinajul.

"Ceea ce s-a si intamplat in anii '60 in Statele Unite, dupa cum ne amintim, perioada cunoscuta si sub numele de flower-power, caracterizata printr-o liberalizare a drogurilor si a sexului. A fost o adevarata revolutie sexuala", scrie sociologul.

Prea multe mirese in 1989 l-au dat jos pe Ceausescu

Cu un asemenea fenomen romanii s-au intalnit in anii '80, cauzat de politicile nataliste date de Nicolae Ceausescu.

"Obsedat de cresterea rapida a populatiei, Ceausescu a interzis avorturile, iar mijloacele contraceptive erau greu de gasit pe piata... Astfel, natalitatea a crescut brusc. Se creasera premisele unei revolutii sexuale, dar restrictiile erau mari... Astfel ca, in 1989, frustrarea era de ambele parti.

Un asemenea potential de frustrare a contribuit, cu siguranta, la revoltele de la sfarsitul lunii decembrie... Asadar, impiedicarea unei revolutii sexuale a dus la o revolutie politica. Nu vreau sa spun ca doar acest fenomen al aglomeratiei de mirese a produs rasturnarea regimului din 1989, dar sigur a fost un factor favorizant. Pe langa frustrarile alimentare si cele privind libertatea de exprimare, s-au adaugat frustrarile unei revolutii sexuale neimplinite", mai scrie Lazaroiu.

Prea multi parteneri singuri inseamna razboi

Anul 2019 este un punct de reper, deoarece vor fi mai multi miri decat mirese,

ceea ce va provoca o crestere a agresivitatii si o crestere a violentei sexuale.

"Acest fenomen poate sa insemne o crestere a numarului de violuri, de cazuri de violenta domestica initiata de barbati sau chiar crime care au la baza motivatii si impulsuri sexuale. E clar insa ca procesul de cautare a perechii incepe mai devreme, daca nu cumva a inceput deja pentru o parte dintre acesti tineri. Fenomenul de aglomeratie de miri, desi mai rar, este controlat in tari precum China, India, sau, unele tari arabe, in care se practica poligamia. Intr-un articol din Washington Post din 2004, Hudson&Den Boer atrageau atentia asupra numarului mare de barbati care nu isi gasesc partenere de viata, numiti "spite sterpe" (bare branches) in China si India.

Din cauza politicilor de scadere a natalitatii, dar si a preferintei parintilor pentru baieti, China si India se confruntau la mijlocul anilor 2000 cu o aglomeratie de miri, deoarece in anii "80 tehnologiile de identificare a sexului fetusului erau larg raspandite, iar avorturile devenisera selective, in functie de sexul copilului....Desi nu este o conditie esentiala pentru cresterea agresivitatii si a violentei, numarul mare de barbati fara partenere este, fara indoiala, un factor favorizant pentru instabilitate sociala, pentru formarea gastilor de cartier si cresterea crimelor cu violenta", mai sustine sociologul.

Legalizarea prostitutiei - obligatorie

Sebastian Lazaroiu sustine ca "in mod normal, nu exista metode la dispozitia guvernelor pentru a corecta asemenea deficite pe piata matrimoniala, iar autoreglajul e si mai putin probabil".

"Singurul mod in care poate fi corectat dezechilibrul este ca barbatii care nu isi gasesc pereche in tara sa o caute peste hotare, in societati in care exista dezechilibre inverse (adica aglomeratie de mirese. Asemenea solutii sunt mai putin la indemana. In orice caz, in asemenea perioade ne putem astepta la o inflorire a industriilor sexuale, in special a prostitutiei.

De altfel, statul trebuie sa ia in calcul legalizarea prostitutiei pentru a rezolva macar o parte din problema. Chiar daca multi dintre acesti barbati nu isi vor gasi o pereche stabila, va trebui ca sa isi satisfaca pulsiunile sexuale", mai scrie acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Sebastian Lazaroi revolutie sexuala, #demografia iubirii revolutie razboi , #stiri Sebastian Lazaroiu