
Pentru mulți oameni, cititul este un obicei și un act de simplă plăcere. Poate că nu știu că beneficiile lecturii și impactul acesteia asupra dezvoltării vieții lor sunt surprinzătoare și susținute de știință.
Important este să citim cărți despre ceea ce ne place. Prin urmare, pentru a stimula dragostea copiilor pentru cărți, este recomandat să le oferim texte care să corespundă intereselor lor.
Deși este posibil să începeți să citiți în orice etapă a vieții, este important să vă amintiți că este esențial să începeți în copilărie. Cercetările arată că cei care dobândesc acest obicei de la o vârstă fragedă dezvoltă o autonomie cognitivă care îi pregătește să învețe pentru totdeauna. Cititul este ca și cum ți-ai duce creierul la sală. De fapt, știința a dovedit prin diferite tipuri de studii beneficiile acestui antrenament mental.
Crește inteligența
Cercetările publicate în revista Child Development au arătat că cititul crește inteligența. Pentru a testa această teorie, 890 de gemeni identici au fost studiați la vârstele de 7, 9, 12 și 16 ani, descoperindu-se că cei care au citit cărți mai mult au avut un câștig mai mare la învățătură.
Conducătorul acestui studiu a subliniat, de asemenea, că aceste diferențe între abilitățile de lectură ale copiilor sunt evidente și în modul non-verbal în care se exprimă și în utilizarea gândirii abstracte. Identificând astfel că inteligența dezvoltată depășește simpla alfabetizare.
Stimulează creativitatea
Un studiu realizat de Universitatea din Toronto a arătat că lectura stimulează creativitatea cititorilor. Acesta este un lucru care nu este nou pentru cei care se bucură de procesul de a imagina situațiile despre care se vorbește în cărți.
După ce și-a imaginat chipuri, locuri și situații din litere, este normal ca, prin lectură constantă, această capacitate să fie stimulată din ce în ce mai mult. Nu degeaba mari scriitori, cineaști și creatori s-au născut din experiențele lor cu cărțile.
Acest studiu a abordat, de asemenea, impactul specific al lecturii de povestiri scurte și povestiri de ficțiune, constatând că există un stimulent creativ mai mare cu acest tip de carte.
Exercițiu de memorie
Eșecul stimulării memoriei poate duce la apariția bolilor neurodegenerative și a demenței. Cu toate acestea, deși cititul nu vindecă aceste boli, antrenarea creierului prin lectură poate întârzia apariția lor.
Cercetările publicate în Neurology arată că cititul, scrisul și jocurile sunt activități care contribuie la întârzierea demenței. Pentru a dovedi acest lucru, ei au evaluat obiceiurile de lectură a 294 de pacienți timp de 6 ani și au arătat că cei care au rămas activi din punct de vedere mental, citind și scriind mereu, au redus timpul până la apariția tulburării.
Activați empatia
Una dintre abilitățile transversale care le permite oamenilor să performeze mai bine este empatia. Aceasta este capacitatea de a percepe și de a înțelege situațiile și stările mentale ale altor persoane. Un articol publicat în revista Science a arătat că, prin lectură, este posibil să percepem mai ușor sentimentele celorlalți.
Acest lucru se întâmplă prin intermediul cărților de ficțiune, care includ adesea o reprezentare profundă a sentimentelor și gândurilor prin intermediul personajelor și situațiilor lor. Acestea sunt legate de teoria minții, adică de capacitatea ființelor umane de a înțelege credințele și dorințele altora.
Reduce stresul
Potrivit cercetărilor efectuate de neurologul Davis Lewis, cititul reduce stresul la oameni cu 68%, iar acest lucru durează doar 6 minute pe zi. Potrivit descoperirilor sale, cititul reduce ritmul cardiac într-o asemenea măsură încât permite unei persoane să se relaxeze și să se odihnească mai bine.
Efectul său este atât de mare încât unii profesioniști în domeniul sănătății mintale recomandă lectura ca metodă adjuvantă pentru a controla anxietatea.
Stimulează alte abilități
Cititul nu numai că îi face pe oameni mai inteligenți și mai creativi. De asemenea, dezvoltă și alte abilități, cum ar fi rezolvarea problemelor matematice. Acest lucru a fost indicat de un studiu de cercetare care a avut ca eșantion copii din clasele a treia și a patra din școala primară.
Acest studiu a arătat că dezvoltarea înțelegerii lecturii ajută la înțelegerea altor tipuri de texte, cum ar fi textele școlare care prezintă diferite provocări matematice. De aici și importanța pentru instituțiile de învățământ de a stabili strategii care să promoveze înțelegerea lecturii la clasă.