Noua lege care scapă de răspundere penală marii evazioniști prevede pedepse cu închisoarea pentru RO e-Factura

Miercuri, 15 Mai 2024, ora 10:55
2284 citiri
Noua lege care scapă de răspundere penală marii evazioniști prevede pedepse cu închisoarea pentru RO e-Factura
Folosirea cu rea-credință în ilegalitate a sistemului național de evidență fiscală se va pedepsi cu închisoarea de la 3 la 10 ani. FOTO: canva.com

Legea nr. 126/2024 care îi scapă de închisoare pe marii evazioniști conține și mențiuni privind unele consecințe grave în urma neconformării la sistemul RO e-Factura. Potrivit legii inițiate de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, folosirea cu rea-credință în ilegalitate a sistemului național de evidență fiscală se va pedepsi cu închisoarea de la 3 la 10 ani sau amendă.

În legea inițiată de liderii Coaliției PSD PNL au fost modificate unele prevederi din Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale (241/2005). Astfel, constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsește cu închisoarea şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, notează HotNews.

Aceeași pedeapsă se aplică și pentru „folosirea de către contribuabil, cu rea-credinţă, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura, în vederea creării aparenţei de legalitate a unor operaţiuni fictive sau disimulării circuitului tranzacţional real al bunurilor/serviciilor. Practic, în acest context, se consideră că faptele au fost săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

Altă definiție pentru „documente legale”

Legea 126 modifică și noțiunea de „documente legale”, unde a fost introdusă, de asemenea, e-Factura. Noua definiție spune că sunt: “documentele emise pe suport hârtie sau electronic prevăzute de Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Codul vamal, Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi de reglementările elaborate pentru punerea în aplicare a acestora, precum şi factura electronică emisă, transmisă şi primită, potrivit legii, utilizând sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura", notează sursa citată.

Anterior, noțiunea era definită astfel: documentele prevăzute de Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Codul vamal, Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, şi de reglementările elaborate pentru punerea în aplicare a acestora.

Care sunt sancțiunile la e-Factura

Pentru netransmiterea în sistem, amenzile la e-Factura sunt următoarele:

  • Firmele mari vor plăti între 5.000 – 10.000 lei
  • Firmele mijlocii vor primi între 2.500 – 5.000 lei
  • Firmele mici și persoanele fizice între 1.000 – 2.500 lei

Amenzile urmează să se aplice de la 1 iunie. De la 1 iulie pe lângă amenzile menționate, dacă o firmă sau o persoană fizică primește o factură în format clasic, adică pe hârtie sau prin alte mijloace electronice, altele decât prin sistemul RO e-Factura, și o înregistrează, atunci amenda este de 15% din valoarea facturii. Este vorba despre facturile primite de la alți operatori din România.

Astfel, de la 1 iulie o să dispară opțiunea de înscriere în Registrul RO e-Factura, deoarece toți contribuabilii vor trebui să folosească doar acel sistem pentru primire și trimitere a facturilor, în condițiile în care acum este opțional.

Parcursul legii care absolvă marii evazioniști de închisoare

Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea inițiată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă prin care evazioniștii care au produs un prejudiciu de până la 1.000.000 de euro scapă de închisoare dacă achită suma, plus o penalizare, iar aceasta se află acum în Monitorul oficial sub denumirea de Legea 126/2024.

Cu câteva luni înainte ca Iohannis să promulge Legea, consultanții fiscali au trimis o scrisoare către acesta în care atrăgeau atenția că unele prevederi nu au logică, există multe contradicții, iar la o simplă eroare de completare a declarațiilor fiscale antreprenorii vor fi considerați evazioniști.

Proiectul a fost înregistrat la Senat fără nicio dezbatere publică și fără ca acesta să treacă în vreun fel prin procesul de transparență decizională, în data de 12 decembrie 2023, fiind adoptat în data de 18 decembrie 2023, când a și fost înregistrat la Camera Deputaților, care l-a aprobat a doua zi, în data de 19 decembrie 2023.

Quarterly Report - Editia 4

Cât va costa o noapte de cazare pe Litoral anul acesta? Turiștii români sunt interesați în continuare
Cât va costa o noapte de cazare pe Litoral anul acesta? Turiștii români sunt interesați în continuare
Anul acesta, o noapte de cazare pe litoralul românesc va costa aproximativ 500 de lei, iar cele mai populare destinaţii de la Marea Neagră ramân Eforie Nord şi Mamaia „Preţurile din...
Reforma rămâne în gară. De ce bate România bate pasul pe loc la cumpărarea de trenuri performante: ”Un fel de tichie de mărgăritar pentru chel”
Reforma rămâne în gară. De ce bate România bate pasul pe loc la cumpărarea de trenuri performante: ”Un fel de tichie de mărgăritar pentru chel”
Autoritățile au anunțat marți, 28 mai, că anulează din nou o licitație pentru cumpărarea a 12 trenuri electrice pe bază de hidrogen, după ce nicio firmă nu a depus o ofertă la...
#lege evaziune fiscala, #e factura, #ANAF evaziune fiscala, #marcel ciolacu, #Marcel Ciolacu PSD, #nicolae ciuca, #sanctiuni, #inchisoare , #e-Factura