Volodimir Zelenski a promulgat noua lege privind minoritățile naționale din Ucraina. Guvernul României s-a grăbit să critice proiectul de act normativ

Vineri, 30 Decembrie 2022, ora 17:19
14835 citiri
Volodimir Zelenski a promulgat noua lege privind minoritățile naționale din Ucraina. Guvernul României s-a grăbit să critice proiectul de act normativ
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Facebook

Președintele Volodimir Zelenski a promulgat legea privind minoritățile naționale din Ucraina, transmite Interfax.

Jurnaliștii notează că, potrivit informațiilor notate în fișa proiectului de lege (nr. 8224) de pe site-ul Radei Supreme, documentul a ajuns înapoi în parlamentul ucrainean cu semnătura lui Zelenski joi, 29 decembrie.

Legea va intra în vigoare după 6 luni de la publicarea în ziarul ”Vocea Ucrainei”.

Principalele prevederi ale noii legi

Potrivit textului proiectului de lege, reprezentanții minorităților naționale din Ucraina au dreptul la autoidentificare, libertatea de asociere publică și întrunire pașnică, libertatea de exprimare a opiniilor și credințelor, de gândire, de vorbire, de conștiință și religie, participare la viața politică, economică și socială, precum și la păstrarea identității culturale.

Documentul garantează dreptul la folosirea liberă a limbii minorităților naționale în viața privată și publică, în forme orale și scrise ”în măsura în care nu contravine legii”.

Potrivit agenției ruse de știri TASS, legea precizează în mod explicit o interdicție a ”popularizării și propagandei” Rusiei, a acțiunilor oamenilor de stat ruși și ale organismelor statului rus care creează o imagine pozitivă asupra acestora.

De asemenea, legea impune guvernului să ia măsuri în termen de șase luni pentru a aduce întregul cadru de reglementare în conformitate cu acest document, asigurând intrarea lui în vigoare.

Conform celui mai recent recensământ, efectuat în Ucraina în 2001, ponderea minorităților etnice din țară se ridica la 22,18%, rușii fiind cel mai mare grup etnic (17,3%), transmite TASS.

Noua lege, criticată de autoritățile de la București

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a transmis că dezaprobă forma actuală a Legii privind minoritățile naționale din Ucraina și semnalează necesitatea revizuirii acestui text de lege, care, în forma adoptată de către legislativul acestei țări, ar cuprinde neclarități care ar afecta grav drepturile românilor aparținând comunității române din Ucraina.

Critici privind noua lege au fost transmise și de MAE, pe 22 decembrie, care a subliniat, printre altele, că nu s-ar fi ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția și că reprezentanții comunității române nu au fost consultați. Una dintre nemulțumirile principale vizează problema accesului la învățământul în limba maternă.

Radu Hossu, unul dintre românii implicați în acțiuni umanitare destinate soldaților ucraineni, desființează, într-o postare pe Facebook, principalele teorii false care circulă în România referitoare la presupusa discriminare a românilor din Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

MAE, despre siguranța românilor din Israel, după atacul Iranului: ”Monitorizăm situaţia”
MAE, despre siguranța românilor din Israel, după atacul Iranului: ”Monitorizăm situaţia”
Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip, a declarat luni, 15 aprilie, pentru News.ro, că până în prezent misiunile diplomatice şi oficiile consulare române nu au recepţionat...
Zelenski, un nou apel către Occident: ”Stopați complicitatea la toate formele de teroare rusească”
Zelenski, un nou apel către Occident: ”Stopați complicitatea la toate formele de teroare rusească”
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un apel ţărilor occidentale să aplice mai eficient sancţiunile instituite împotriva Rusiei pentru a împiedica "terorismul rusesc" în...
#lege minoritati nationale ucraina, #lege promulgata, #Volodimir Zelenski presedinte Ucraina, #critici, #MAE , #stiri Volodimir Zelenski