Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi

Miercuri, 06 Iulie 2022, ora 14:30
4138 citiri
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Se va permite intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi FOTO Pixabay

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, informează Administraţia Prezidenţială. Actul normativ permite intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor.

Actul normativ promulgat miercuri de către şeful statului are ca obiect de reglementare aprobarea modalităţilor de intervenţie imediată, pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos) asupra persoanelor şi bunurilor acestora, prin alungare, capturare, tranchilizare şi relocare sau extragerea prin eutanasiere/împuşcare, în vederea creării unui cadru unitar de acţiune imediată a instituţiilor cu atribuţii în domeniu, astfel încât să se prevină producerea unor evenimente grave la adresa siguranţei şi securităţii populaţie.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 22 iunie, pentru a doua oară proiectul de lege, după o cerere de reexaminare formulată de către preşedintele Klaus Iohannis. „Asigurăm protecţia speciilor, dar protejarea oamenilor şi a bunurilor acestora este prioritatea noastră”, a transmis ministrul Mediului, Tanczos Barna, după votul din plen.

Tanczos Barna a precizat atunci că „încă de anul trecut este în vigoare Ordonanţa de Urgentă, iniţiată de el, ce a permis intervenţia în intravilan”.

„”Prin completările aduse de Parlament, acum avem o reglementare şi pentru situaţia în care acest pericol apare în extravilan. Totodată, la iniţiativa noastră, cheltuielile administraţiilor locale privind permanenţa şi intervenţia imediată vor fi decontate de către Ministerul Mediului. Împreună cu ordinul de ministru prin care am stabilit cotele de intervenţie şi prevenţie avem, în sfârşit, toate instrumentele pentru a salva vieţi, pentru a apăra viaţa şi bunurile oamenilor împotriva urşilor deveniţi agresivi”,a completat ministrul Mediului.

Barna a arătat că „sunt soluţii imediate, imperios necesare în condiţiile înmulţirii atacurilor de urs şi a pagubelor provocate de aceste carnivore mari, pe fondul creşterii constante a populaţiei de urs brun din cauza unui management impropriu”.

”Soluţia pe termen lung rămâne gestionarea corectă a populaţiei de urs. Ministerul Mediului derulează un proiect de 10 milioane de euro pentru estimarea populaţiei de urs brun cu ajutorul unor metode ştiinţifice moderne, proiect care va avea ca rezultat scăderea numărului conflictelor om-urs, conservarea habitatului natural al ursului, respectiv managementul durabil al speciei”, mai spune ministrul.

Preşedintele Iohannis a mai semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea legiipentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice

Actul normativ are ca obiect de reglementare asigurarea transpunerii în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2018/1972 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 decembrie 2018 de instituire a Codului european al comunicaţiilor electronice, act legislativ prin care au fost reţinute într-un singur document, toate directivele din domeniul comunicaţiilor electronice. Prin proiect se propun o serie de modificări şi/sau completări ce urmăresc atingerea unei mai bune conectivităţi pentru utilizatori, documentul fiind parte a unor măsuri de politică necesare pentru a sprijini dezvoltarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice.

Eveniment Quarterly Report

Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luni, 2 octombrie, că modul în care arată Gara de Nord din Capitală este ”o rușine națională”. El a precizat că le-a cerut...
Cine este Dragoș Benea, urmașul lui Buzatu de la PSD Vaslui. Europarlamentar cu activitate modestă dar cu avere uriașă
Cine este Dragoș Benea, urmașul lui Buzatu de la PSD Vaslui. Europarlamentar cu activitate modestă dar cu avere uriașă
Europarlamentarul și președintele PSD Bacău Dragoș Benea a fost numit noul coordonator al organizației județene a PSD Vaslui după ce fostul lider al filialei, Dumitru Buzatu, a fost arestat...
#lege ursi, #ursi periculosi, #impuscare ursi, #Klaus Iohannis, #promulgare lege , #legislatie