Ministrul Justiției cere rediscutarea proiectului avertizorilor de integritate pentru introducerea observaţiilor Comisiei Europene

Marti, 04 Octombrie 2022, ora 14:00
1444 citiri
Ministrul Justiției cere rediscutarea proiectului avertizorilor de integritate pentru introducerea observaţiilor Comisiei Europene
Cătălin Predoiu a trimis Secretariatului General al Guvernului o adresă prin care solicită Parlamentului să întoarcă legea avertizorului FOTO: Facebook Cătălin Predoiu

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a trimis luni, 3 octombrie, Secretariatului General al Guvernului o adresă prin care solicită Parlamentului să întoarcă legea avertizorului de integritate în Comisia Juridică și amendarea ei astfel încât raportarea cazurilor de corupție sau de încălcare a legii să poată fi făcută anonim.

Ministrul Justiției subliniază că observațiile au fost formulate ”în cadrul discuțiilor cu Comisia Europeană în contextul PNRR pe Jalonul 430, ca urmare a analizei de către Comisia Europeană a proiectului de Lege”.

Altfel spus, banii din Planul Național de Redresare și Reziliență sunt condiționați de adoptarea acestei legi, ca o garanție suplimentară că fondurile europene vor fi cheltuite cât mai corect.

"Cu privire la amendamentul privind protecția persoanelor care efectuează raportări anonime, menționăm că reprezentanții Ministerului Justiției au propus admiterea acestuia.

În paralel, în cadrul discuțiilor cu Comisia Europeană în contextul PNRR pe Jalonul 430, ca urmare a analizei de către Comisia Europeană a proiectului de Lege, reprezentanții Comisiei (denumiți în continuare reprezentanți CE) au formulat o serie de observații referitoare la textul proiectului de Lege, observații care au vizat atât soluțiile nou-introduse în cadrul procesului legislativ de reexaminare (raportările anonime), cât și soluții preexistente (cu privire la care Comisia a fost informată în cadrul discuțiilor PNRR).

Menționăm că potrivit susținerilor reprezentanților CE reformulările propuse au în vedere corelarea cât mai fidelă a soluțiilor legislative din proiect cu prevederile Directivei", a declarat Cătălin Predoiu.

Reamintim că senatul a adoptat, joi, legea privind protecţia avertizorilor în interes public, reexaminată ca urmare a cererii formulate de preşedintele Klaus Iohannis, fiind preluate obiecţiile formulate de şeful statului.

Reprezentanții ONG-urilor care monitorizează această lege importantă pentru semnalarea cazurilor de încălcarea legii în administrație au declarat că forma adoptată joi de Senat descurajează raportarea anonimă.

Aceasta ar fi condiționată de furnizarea datelor de contact ale avertizorului în interes public și precum și o serie de informații care descurajează semnalarea cazurilor de corupție sau de încălcări ale legii.

Proiectul de lege mai trebuie adoptat și de Camera Deputaților pentru a intra în vigoare.

Reamintim că legea avertizorilor de integritate este un jalon în PNRR, având ca termen limită acest an.

Citește și:
Polițistul cu foaia roz ”la derută” și indicațiile sale către șoferii în culpă: ”Se vede că sunteți de calitate, da' v-a mâncat piciorul”
Polițistul cu foaia roz ”la derută” și indicațiile sale către șoferii în culpă: ”Se vede că sunteți de calitate, da' v-a mâncat piciorul”
Doi polițiști din Argeș au fost condamnați la trei ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, fiind găsiți vinovați pentru luare de mită. Sentința aparține...
Bani mai mulți pentru părinții aflați în concediul de îngrijire a copilului. Ce modificări a decis Guvernul
Bani mai mulți pentru părinții aflați în concediul de îngrijire a copilului. Ce modificări a decis Guvernul
Guvernul a adus, marţi, o serie de modificări legislaţiei privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Modificările vizează repartizarea echitabilă a...