Legea care permite împușcarea urșilor în afara localităților a fost adoptată. "Protejarea oamenilor este prioritatea noastră!"

Miercuri, 22 Iunie 2022, ora 16:06
4582 citiri
Legea care permite împușcarea urșilor în afara localităților a fost adoptată. "Protejarea oamenilor este prioritatea noastră!"
Urs la marginea unei păduri FOTO pexels.com

În urma reexaminării cerute de președintele Klaus Iohannis, Parlamentul a adoptat miercuri, 22 iunie, legea prin care urșii periculoși pot fi împușcați și în afara localităților, nu doar în interiorul acestora, a anunțat ministrul Mediului, Tánczos Barna, într-o postare pe Facebook.

"Asigurăm protecția speciilor, dar protejarea oamenilor și a bunurilor acestora este prioritatea noastră!

Parlamentul a adoptat, astăzi, a doua oară, după reexaminarea cerută de președintele Klaus Iohannis, legea care permite intervenția imediată împotriva urșilor periculoși, nu doar în interiorul, ci și în exteriorul localităților.

Încă de anul trecut este în vigoare Ordonanța de Urgentă, inițiată de mine, ce a permis intervenția în intravilan. Prin completările aduse de Parlament, acum avem o reglementare și pentru situația în care acest pericol apare în extravilan.

Totodată, la inițiativa noastră, cheltuielile administrațiilor locale privind permanența și intervenția imediată vor fi decontate de către Ministerul Mediului.

Împreună cu ordinul de ministru prin care am stabilit cotele de intervenție și prevenție avem, în sfârșit, toate instrumentele pentru a salva vieți, pentru a apăra viața și bunurile oamenilor împotriva urșilor deveniți agresivi.

Sunt soluții imediate, imperios necesare în condițiile înmulțirii atacurilor de urs și a pagubelor provocate de aceste carnivore mari, pe fondul creșterii constante a populației de urs brun din cauza unui management impropriu.

Soluția pe termen lung rămâne gestionarea corectă a populației de urs. Ministerul Mediului derulează un proiect de 10 milioane de euro pentru estimarea populației de urs brun cu ajutorul unor metode științifice moderne, proiect care va avea ca rezultat scăderea numărului conflictelor om-urs, conservarea habitatului natural al ursului, respectiv managementul durabil al speciei", a scris ministrul Mediului.

#lege, #interventie, #ursi, #extravilan, #ministrul Mediului , #urs