Avertismentul BCR: Clientii isi vor lua mai greu credite din cauza Legii darii in plata

Joi, 11 August 2016, ora 14:15
2802 citiri
Avertismentul BCR: Clientii isi vor lua mai greu credite din cauza Legii darii in plata
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa doua luni de aplicare, Legea darii in plata a facut creditul ipotecar mai riscant pentru banci si mai greu accesibil pentru clienti, spun reprezentantii BCR.

Acestia amintesc de bilantul prezentat de Banca Centrala, care a anuntat recent ca 3.400 de clienti au depus catre banci aproape 4.000 de notificari pentru darea in plata a imobilelor, dar doua treimi dintre cereri au fost contestate de banci in instanta.

In acest moment, arata BCR intr-un comunicat remis Ziare.com, se impun trei categorii de concluzii privitoare la efectele Legii darii in plata, consecintele legii si premisele create pentru evolutia viitoare a intermedierii financiare in Romania.

Reprezentantii BCR puncteaza ca cele aproximativ 4.000 de cazuri, dintre care au fost contestate aproximativ 1.500, reprezinta doar 0,5% din numarul de 800.000 de familii care a fost invocat drept argument fundamental pentru promovarea legii.

"O diferenta de 99,5% fata de statistica pe care s-a bazat initierea si promovarea Legii darii in plata, precum si profilul sofisticat al peste 10% dintre beneficiari (investitori imobiliari ori firme), consideram ca ridica intrebari serioase, care merita clarificate in spiritul responsabilitatii legislative", reclama BCR.

Citeste si despre paradoxul darii in plata: Bancile au facut o afacere - primesc case mai scumpe decat creditul acordat

Inainte ca aceasta lege sa intre in vigoare, pana a se ajunge la executare silita si vanzarea locuintei, procesul dura in medie 2-3 ani, timp in care se puteau inca identifica solutii financiare si/sau locative. Acum, se arata in comunicatul BCR, Legea darii in plata "are ca efect evacuarea prematura a locuintei. Rezultatul este o dubla pierdere si pentru banca, si pentru client".

Conditii mai stricte pentru client

"Avansurile (pentru locuinte - n. red.) vor mai fi calibrate", arata sursa citata, dar acest lucru inseamna pentru clienti o perioada mult mai redusa de creditare ori criterii de venit mult mai stricte. In acest context, masurile de scadere a avansurilor reprezinta solutii de calibrare a riscului, dar pentru clientul mediu conditiile generale de acces vor fi mult mai restrictive, fata de perioada de dinaintea implementarii legii.

Reprezentantii BCR mai avertizeaza ca ritmul de crestere a creditarii pentur locuinte va incetini semnificativ, in contradictie cu nevoile generate de calitatea scazuta a fondului locativ din Romania (locuinte vechi, aglomerate si inghesuite, cu nevoie de modernizari si reabilitari si chiar cu risc seismic ridicat).

Citeste si de ce se scumpesc apartamentele dupa Legea darii in plata

Legea, mai arata reprezentantii BCR, a afectat si increderea populatiei in banci. De asemenea, reclama BCR, Legea dari in plata are efecte secundare negative pe termen lung: legifereaza in mod nesustenabil evacuarea, creeaza riscuri pentru piata financiara, reduce accesibilitatea creditarii pentru locuinte.

" (...) Luand in considerare toate aceste aspecte, consideram ca Legea darii in plata este o lege departe de a fi corecta si de a genera stabilitate.

Reiteram, astfel, faptul ca legea este gandita intr-o paradigma eronata (si sussceptibil neconstitutionala), constituindu-se ca un impediment pentru siguranta si stabilitatea economica a Romaniei si reducand credibilitatea mediului de investitii local. Atat timp cat legile nu vor incuraja solutii comerciale la provocari sociale, iar politicile economice nu vor stimula atragerea de finantari si investitii, intermedierea financiara se va restrange si la fel se vor restrange si premisele pentru prosperitate pe termen lung in Romania", conchide BCR.

Legea privind darea in plata, unul dintre actele normative intens dezbatute in Romania ultimelor luni, a fost aprobata de Parlament in luna aprilie si a intrat in vigoare in mai.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#BCR Legea darii in plata , #banci