Banca Transilvania majoreaza avansul la creditele ipotecare, dupa ce Legea darii in plata a intrat in vigoare

Vineri, 13 Mai 2016, ora 18:56
10381 citiri
Banca Transilvania majoreaza avansul la creditele ipotecare, dupa ce Legea darii in plata a intrat in vigoare

Banca Transilvania a anuntat ca va mari incepand de luni avansul la creditele ipotecare, dupa ce Legea darii in plata a intrat in vigoare.

"Pe fondul cresterii riscurilor activitatii bancare, generate de Legea darii in plata, Banca Transilvania creste avansul la creditele cu garantie imobiliara. In acelasi timp, BT a decis sa ii sustina, in continuare, pe cei care doresc sa achizitioneze prima locuinta prin stabilirea unor conditii de avans mai relaxate.

Astfel, in cazul achizitiei de locuinte, noile intervale de avans pentru credite imobiliare, incep de la 20% in cazul persoanelor care achizitioneaza prima locuinta si ajung pana la 35%, in functie de moneda si tipul garantiei", se arata intr-un comunicat al bancii remis Ziare.com.

Concret, pentru a permite accesul la finantare a persoanelor care isi achizitioneaza prima locuinta, pentru imprumuturile in lei de pana la 125.000 euro (sau echivalent), care au ca destinatie achizitionarea unui imobil, avansul necesar este de 20%, precizeaza reprezentantii bancii.

In cazul imprumuturilor in lei care nu se incadreaza in conditiile de prima locuinta si limita de suma (125.000 euro), avansul standard este de 25%.

Pentru imprumuturile in euro, avansul standard porneste de la 30%, se mai arata in comunicatul bancii.

"Noile cerinte ale Bancii Transilvania sunt valabile de luni, 16 mai, si se vor aplica doar creditelor pentru care vor fi inregistrate cereri la banca incepand cu respectiva data", mentioneaza Banca Transilvania in comunicat.

Legea darii in plata a intrat in vigoare vineri si permite unui client care are un credit garantat cu ipoteca cu o valoare mai mica de 250.000 echivalent euro sa lase cheia bancii si sa scape de datorii. In plus, programul guvernamental Prima Casa a nu se afla sub incidenta legii.

Cate banci au anuntat masuri similare

Anuntul BT vine la o zi dupa o decizie similara luata de UniCredit, care va acorda de luni produsul de credit ipotecar, imobiliar de achizitie sau de constructie cu avans minim de 25%, atat pentru creditele in lei, cat si pentru cele in euro.

Si UniCredit creste avansul la creditele ipotecare, din cauza Legii darii in plata

De asemenea, Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank au majorat avansul la creditele ipotecare, la fel ca BRD si Alpha Bank.

De curand, si banca de stat CEC Bank a anuntat ca mareste la 30% avansul la creditele imobiliare si majoreaza marja de dobanda la imprumuturi cu 1 punct procentual in cazul creditelor in lei si cu 2 puncte procentuale la cele in valuta.

Si BCR a majorat avansul la creditele ipotecare de la 15% la 35%, cumulat cu reducerea perioadei de finantare de la maxim 30 de ani la 25 de ani.

C.P.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...