Ziare.com

Bancile, dezamagite dupa promulgarea legii darii in plata - ce ii reproseaza lui Iohannis

Joi, 28 Aprilie 2016, ora 19:20

   

Bancile, dezamagite dupa promulgarea legii darii in plata - ce ii reproseaza lui Iohannis
Patronatele bancare sunt dezamagite ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, nu a trimis legea darii in plata la Curtea Constitutionala, considerand in continuare ca legea contine elemente de neconstitutionalitate si apreciaza ca promulgarea in aceasta forma este "regretabila".

"Promulgarea de legi este unul din prerogativele Presedintelui Romaniei. Cu toate acestea, CPBR isi exprima dezamagirea pentru faptul ca presedintele Romaniei nu a solicitat verificarea constitutionalitatii acestei legi la Curtea Constitutionala a Romaniei, CPBR mentinandu-si opinia ca legea contine elemente de neconstitutionalitate", a transmis, intr-un comunicat, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, citat de News.ro.

CPRB reuneste sase banci, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Bancpost si ING Bank.

Iohannis a promulgat legea darii in plata si a semnat decretul de numire a noului procuror general

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Patronatele considera totodata ca promulgarea legii in aceasta forma este "regretabila", cu atat mai mult cu cat Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International si-au exprimat public rezerve extrem de serioase asupra acestei legi si a consecintelor pe care le produce, referindu-se si la lipsa de predictibilitate privind mediul de afaceri si a climatului investitional din Romania.

"In acest sens, consideram ca forma legii adoptata de Parlamentul Romaniei si promulgata de Presedintie urmare a parcurgerii procedurii de reexaminare, nu este de natura a inlatura ingrijorarile exprimate de Comisia Europeana in Raportul de tara al Romaniei pentru 2016", se mentioneaza in comunicat.

Bancherii reclama in continuare aspecte de neconstitutionalitate ale actului normativ, printre care incalcarea principiului previzibilitatii si accesibilitatii normei legale, al securitatii juridice, al neretroactivitatii legii civile, prin aplicarea legii la creditele in vigoare, dar si incalcarea principiului respectarii dreptului de proprietate sau libertatii economice.

"Nu mai putin important, odata cu intrarea in vigoare a acestei legi, raman de clarificat o serie de probleme de aplicare derivate din textul lacunar al acesteia. Printre acestea mentionam aspecte fiscale/contabile, precum regimul de impozitare al debitorilor care vor da imobilele in plata, mecanismul de provizionare din punct de vedere fiscal pentru portofoliul de credite ipotecare al bancilor, tratamentul specific din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata pentru anumite imobile si altele asemenea, pentru care nu exista prevederi specifice", se mentioneaza in comunicat.

Legea darii in plata a fost promulgata joi de presedintele Romaniei, dupa ce a fost aprobata de Camera Deputatilor pe 13 aprilie, urmand sa intre in vigoare la 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2848 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce nasol. Banca are si obligatii.

Nu numai drepturi.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor