BNR trage linie: Ce impact a avut pana acum Legea darii in plata asupra sistemului bancar

Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 15:43
5099 citiri
BNR trage linie: Ce impact a avut pana acum Legea darii in plata asupra sistemului bancar
Foto: Arhiva Ziare.com

Numarul de notificari de dare in plata a ajuns la 6.400 la finalul anului 2016, iar volumul creditelor notificate se ridica la 1,8 - 1,9 miliarde de lei, a declarat, marti, directorul adjunct al Directiei Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florian Neagu.

Asta in conditiile in care ritmul a scazut de la peste 1.000 de dosare pe luna, in primele luni de la aparitia Legii, la 100 - 150 de dosare pe luna in ultimele luni ale anului trecut.

"Daca ne uitam pe statisticile efective, ce se intampla acum in piata, vedem ca numarul notificarilor de dare in plata la sfarsitul lunii decembrie 2016 a fost de aproximativ 6.400, iar volumul s-a situat cam la 1,8 - 1,9 miliarde de lei.

Nu este nici mult, nici putin. (...) Daca in primele luni de la adoptarea Legii aveam peste 1.000 de notificari pe luna, in ultimele luni ale anului trecut media a ajuns la 100 - 150 de notificari pe luna, dar ramane de vazut ce se va intampla, pentru ca ar putea fi doar o perioada de asteptare si ar putea incepe din nou", a explicat Neagu.

Oricum, potrivit oficialului BNR, datele nu confirma estimarile initiale, conform carora sute de mii de cazuri ar fi urmat sa apeleze la aceasta procedura. Neagu a mai explicat ca, potrivit analizelor BNR, eligibili pentru darea in plata ar fi circa 300.000 de debitori, iar volumul creditelor ar fi de 42 - 43 de miliarde de lei.

"Acesta este cazul extrem. Comparand cu ce se intampla in piata, constatam ca avem notificari cam de 2% din nivelul maxim posibil, iar la tendinte este o aplatizare semnificativa", a mai spus reprezentantul BNR.

Florian Neagu a reamintit, cu aceasta ocazie, faptul ca la prima evaluare a impactului pe care Legea darii in plata l-ar avea asupra sistemului bancar, realizata la inceputul anului 2016 pe baza draftului de lege, BNR a constatat ca riscul unui cadru legal incert este semnificativ.

Ulterior, insa, la a doua evaluare, mai consistenta, realizata in a doua parte a anului, dupa decizia Curtii Constitutionale pe marginea Legii, Banca Nationala a constatat ca riscul se mentine, insa intensitatea s-a diminuat sensibil.

Conform oficialului BNR, la diminuarea acestui risc au contribuit trei factori. Primul este legat de modificarile aduse Legii inainte de aparitie, respectiv impunerea unui plafon si scoaterea de sub incidenta actului normativ a terenurilor si a creditelor Prima Casa.

Al doilea factor este legat de decizia CCR, care a stabilit ca doar scaderea preturilor imobilelor nu mai reprezinta un motiv de a da in plata, ca procedura nu este automata si nu oricine poate da in plata, ci un judecator trebuie sa decida, de la caz la caz, cine se califica si cine nu, si ca de astfel de masuri pot beneficia doar cei care nu mai pot sa plateasca, nu si cei care nu mai vor.

Oficialul BNR a mai spus ca, in prezent, exista peste 500 de notificari de dare in plata pentru 2, 3 sau mai multe imobile, care, potrivit deciziei CCR, nu pot fi admise.

Citeste mai multe despre Legea darii in plata:

Legea darii in plata: A inceput haosul - datornicii, bancile si recuperatorii se dau in judecata unii pe altii

Legea darii in plata - cat costa si cum scapam de recuperatori

Bilant la 4 luni de dare in plata: O persoana a depus 8 notificari - Peste 70% dintre cereri sunt contestate de banci

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Proteste masive în Insulele Canare. Localnicii s-au săturat de turiști: "Nu vrem să ne vedem insula murind" VIDEO
Proteste masive în Insulele Canare. Localnicii s-au săturat de turiști: "Nu vrem să ne vedem insula murind" VIDEO
După Barcelona, și Insulele Canare cer limitarea turismului. Mii de persoane au protestat sâmbătă, 20 aprilie, în Tenerife, cerând ca pe insula lor să se limiteze temporar sosirile de...
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#BNR legea darii plata, #cereri Legea darii plata, #Legea darii plata impact , #banci