CCR: Legea darii in plata e partial neconstitutionala

Marti, 25 Octombrie 2016, ora 13:55
6638 citiri
CCR: Legea darii in plata e partial neconstitutionala

CCR a admis, marti, doua exceptii de neconstitutionalitate la sesizarile privind Legea darii in plata.

In acelasi timp, au fost respinse alte doua exceptii, a anuntat presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, precizand ca se poate spune ca legea e partial neconstitutionala.

Judecatorul CCR a adaugat doar ca, din cele 33 de sesizari, Curtea s-a pronuntat pentru 25 de dosare si a amanat o decizie pentru alte 8 in data de 27 octombrie.

In ceea ce priveste cele doua sesizari admise, Valer Dorneanu a explicat ca s-a constatat ca sintagma "precum si devalorizarea bunurilor imobile" este neconstitutionala.

"Sintagma se referea la faptul ca prevederile legii sunt aplicabile si acelor situatii care privesc devalorizarea bunurilor imobile. Or, obiectul procesului era plata contractului, nu era vorba de bunuri imobile si din acest punct de vedere va fi eliminata aceasta sintagma", a afirmat el.

Presedintele Curtii a spus ca o alta admitere se refera la posibilitatea aplicarii contractelor in derulare doar in masura in care se verifica si conditiile referitoare la "existenta impreviziunii", lucru pe care va trebui sa il decida instanta.

"Fac precizarea ca aceasta posibilitate nu o aveau instantele sesizate de banci sau de parti si de aici incolo instantele de judecata vor trebui sa aiba in vedere toate implicatiile teoriei impreviziunii, si cu privire la riscuri si la proportionalitate si la celelalte aspecte", a spus el.

Impreviziunea este definita la art. 1271 din Codul Civil care statueaza ca "partile sunt tinute sa isi execute obligatiile, chiar daca executarea lor a devenit mai oneroasa, fie datorita cresterii costurilor executarii propriei obligatii, fie datorita scaderii valorii contraprestatiei".

Valer Dorneanu a explicat si cele doua exceptii de neconstitutionalitate la legea darii in plata respinse de CCR.

Una dintre ele se refera la retroactivitate. Mai exact, au fost declarate constitutionale prevederile articolului 11 din Legea darii in plata care spuneau ca "prezenta lege se aplica atat contractelor de credit aflate in derulare la momentul intrarii sale in vigoare, cat si contractelor incheiate dupa aceasta data".

Au fost declarate constitutionale si prevederile articolului 3, potrivit carora "consumatorul are dreptul de a i se stinge datoriile izvorate din contractele de credit cu tot cu accesorii, fara costuri suplimentare, prin darea in plata a imobilului ipotecat in favoarea creditorului, daca in termenul prevazut la art. 5 alin. (3) partile contractului de credit nu ajung la un alt acord".

Curtea Constitutionala a discutat, marti, pentru a doua oara, exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de banci cu privire la Legea darii in plata.

Cele 33 de dosare s-au aflat pe masa CCR si in 11 octombrie.

La sedinta de acum doua saptamani, judecatorii au amanat dosarele, dupa ce ele au fost conexate in patru spete diferite, in functie de obiectul sesizarii si articolelor invocate ca fiind neconstitutionale.

In unele dosare au fost ridicate exceptii de neconstitutionalitate cu privire la legea in ansamblu, insa majoritatea se refera la cateva articole precise.

Printre cele mai contestate prevederi se afla cea privind aplicarea legii atat asupra contractelor de credit aflate in derulare la momentul intrarii in vigoare a darii in plata, cat si asupra contractelor incheiate dupa aceasta data.

Bancile invoca astfel elemente de neconstitutionalitate cu privire la un posibil efect retroactiv al legii.

Legea darii in plata a intrat in vigoare pe 13 mai.

Citeste si:
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD din comisiile de Apărare şi Sănătate să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD din comisiile de Apărare şi Sănătate să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Deputaţii PSD din comisiile de Apărare şi Sănătate au transmis, luni, o convocare oficială către şefii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi ai Direcţiei de...
Theodor Paleologu acuză un "serial al atacurilor asasine și demente din USR PLUS": "Tind să cred că Barna va cîștiga competiția internă"
Theodor Paleologu acuză un "serial al atacurilor asasine și demente din USR PLUS": "Tind să cred că Barna va cîștiga competiția internă"
Istoricul Theodor Paleologu critică dur ultimele evoluții legate de competiția internă din USR PLUS. "După festivalul de insulte și mitocănii furnizat de PNL urmează, mai pe înfundate...
Sursa: Ziare.com