Controversata lege a darii in plata intra in vigoare: Hulita de unii, asteptata cu sufletul la gura de altii

Vineri, 13 Mai 2016, ora 09:16
4591 citiri
Controversata lege a darii in plata intra in vigoare: Hulita de unii, asteptata cu sufletul la gura de altii
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea darii in plata intra in vigoare vineri, dupa indelungi dezbateri, contre si sperante pentru romanii cu credite.

Hulita intr-un mod voalat de banci, dar dorita de cei care au probleme financiare, actul normativ s-a plimbat luni bune prin Parlament. Anul trecut a fost adoptat de deputati si senatori, dar a fost respins de presedintele Klaus Iohannis.

In 2016, traseul legislativ s-a reluat, iar proiectul a suferit cateva modificari semnificative. Cele mai importante au fost introducerea unui plafon de 250.000 de euro pentru imprumut si excluderea locuintelor luate prin programul guvernamental "Prima Casa".

Scopul actului normativ e simplu, la prima vedere: predai bancii cheia locuintei si ai scapat de datorii. Ceea ce inseamna o veste buna pentru cei care au o situatie materiale proasta, care nu sunt putini. In martie, numarul persoanelor fizice cu restante de peste 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare (IFN) a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si noua luni.

Record de restantieri: Tot mai multi romani sunt inglodati in datorii

Insa problema cu darea in plata este ca exista multe implicatii.

Riscul sistemic vazut de BNR

De curand, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a spus ca impactul darii in plata e momentan incert, insa face parte din modificarile legislative discutate in Parlament care reprezinta un risc sistemic pentru tara noastra. Asta inseamna ca exista potentialul destabilizarii din temelii a economiei.

Efectul darii in plata, o necunoscuta pentru BNR - Isarescu: Asteptam!

Ofensiva bancilor

In urma cu ceva vreme viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, estima impactul acestei masuri asupra bancilor din Romania la 2,8 miliarde de lei. Suma e considerabila, astfel ca institutiile financiare si-au luat masuri de aparare. "Scutul" il reprezinta cresterea avansului pentru creditele imobiliare, pentru ca la "Prima Casa" nu au putut umbla.

Pana acum, opt banci au luat deja o astfel de decizie, iar alte doua vor face asa ceva in viitorul apropiat.

Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank au majorat avansul la creditele ipotecare inainte ca Legea darii in plata sa fie votata, iar BRD si Alpha Bank au aplicat masurile la putin timp dupa votarea legii in Camera Deputatilor, pe 13 aprilie.

Totodata, banca de stat CEC Bank a anuntat saptamana trecuta ca mareste la 30% avansul la creditele imobiliare si majoreaza marja de dobanda la imprumuturi cu 1 punct procentual in cazul creditelor in lei si cu 2 puncte procentuale la cele in valuta. BCR a majorat luni avansul la creditele ipotecare de la 15% la 35%, cumulat cu reducerea perioadei de finantare de la maxim 30 de ani la 25 de ani.

Si UniCredit creste avansul la creditele ipotecare, din cauza Legii darii in plata

In plus, saptamana viitoare, decizii similare vor fi luate de UniCredit si de Banca Transilvania.

Drept consecinta, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea arata ca cei care ar fi reusit pana acum sa stranga avansul necesar intr-un an, odata cu intrarea in vigoare a acestui act normativ, perioada va creste la 8 ani. Pe de alta parte, exista si o veste buna: ratele vor fi mult mai mici.

Legea darii in plata a scumpit apartamentele

Inca de dinainte ca Legea darii in plata sa fie aprobata, discutiile si temerile legate de efectele ei au condus la o cerere mai mare de locuinte si la cresterea preturilor.

Apartamentele scoase la vanzare la nivel national (noi si vechi) s-au scumpit in aprilie 2016 cu 0,3%, fata de luna anterioara, potrivit unei analize realizata de portalul Imobiliare.ro. Astfel, pretul mediu pe metru patrat a crescut de la 1.013 la 1.016 de euro.

Comparativ cu perioada similara din 2015 (cand o locuinta costa, in medie, 930 de euro pe metru patrat), valoarea actuala este cu 9,2% mai mare. Mai mult, in aprilie 2016, Timisoara a devenit al treilea mare oras din Romania care a depasit pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru patrat, dupa Cluj-Napoca si Bucuresti.

Legea darii in plata a scumpit apartamentele: Pragul psihologic, depasit in 3 orase mari

Va fi atacata la CCR?

Cum presedintele Klaus Iohannis nu a atacat legea la Curtea Constitutionala, bancile ar putea face acest lucru. BCR a anuntat ca ar putea face acest lucru dupa ce actul normativ va produce efecte.

"Este foarte clar ca, pana ce Legea darii in plata isi va produce efecte, ar fi foarte important ca, din punct de vedere constitutional, jucatorii care pot cere verificarea constitutionalitatii legii inainte ca aceasta sa produca efecte sa o faca.

In cazul in care decizia acestor actori va fi sa nu verifice constitutionalitatea, o vom face noi, iar constitutionalitatea dupa ce legea produce efecte presupune un litigiu intre doi subiecti", a precizat Sergiu Manea, presedintele institutiei de credit, in aprilie.

Legea darii in plata: Cea mai mare banca din Romania o va ataca la CCR

Nici Prima Casa nu va scapa

Tot ca efect al legii, Ministerul Finantelor a anuntat ca va propune o noua strategie pe termen mediu privind programul Prima Casa, pentru ca acesta sa nu distorsioneze piata imobiliara.

"La elaborarea acestei strategii se vor avea in vedere factori precum cresterea venitului real disponibil al populatiei, urmare a masurilor fiscale si de majorare a salariilor din ultimii ani, precum si evolutia pietei ipotecare in raport cu cea a Programului Prima Casa. Scopul este ca, pe termen mediu, acest Program sa nu produca distorsiuni asupra pietei", a mentionat de curand ministerul intr-un comunicat de presa.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#legea darii plata intra vigoare, #legea darii in plata efecte , #banci