Darea in plata: Scenariul de cosmar prevazut de o banca aflata deja in pierdere

Sambata, 02 Aprilie 2016, ora 14:00
5222 citiri
Darea in plata: Scenariul de cosmar prevazut de o banca aflata deja in pierdere
Foto: Arhiva Ziare.com

Piraeus Bank Romania, subsidiara de pe piata locala a grupului financiar elen Piraeus, a pregatit un "scenariu negativ" pentru cazul in care Legea darii in plata va fi aplicata in forma votata in Senat.

Acesta prevede posibilitatea ca 20% dintre clientii cu credite ipotecare vor ceda bancii imobilele cu care au fost garantate imprumuturile, a declarat, pentru News.ro, directorul general al Piraeus Bank Romania, Catalin Parvu.

Proiectul Legii darii in plata a fost votat in Senat in unanimitate, insa forma finala va fi decisa de catre deputati. Votul in plen ar putea avea loc saptamana viitoare.

Legea darii in plata: Nu se mai aplica la Prima Casa si creste plafonul (Video)

"Avem pregatit un scenariu in care 20% dintre cei cu credite ipotecare ar putea sa predea garantia ca sa scape de datorie, daca Legea darii in plata va fi aplicata in forma actuala", a afirmat Parvu.

Banca are un portofoliu de credite imobiliare, ipotecare si de nevoi personale cu ipoteca de circa 285 de milioane de euro. Piraeus Bank a pregatit deja masuri pentru cazul in care Legea darii in plata intra in vigoare.

Banca: Efectul legii darii in plata asupra creditelor in derulare ar putea fi mai mic decat cel estimat

"Noi mentinem avansul la 15%, il vom creste daca se voteaza legea", a spus Parvu.

Potrivit bancherilor, proiectul de lege a inceput deja sa produca efecte asupra bancilor.

"In primul trimestru din 2016 avem o cerere mai mare de credite ipotecare, unii clienti s-au speriat ca va creste avansul dupa votarea Legii darii in plata", a precizat directorul Piraeus Bank.

Banca a facut obiectul unor negocieri privind o posibila vanzare, potrivit informatiilor din piata. La sfarsitul anului trecut, fondul de investitii JC Flowers a fost interesat de o preluare la pachet a Piraeus Bank Romania si a Bancii Carpatica, insa nicio tranzactie nu a fost incheiata.

Directorul general al Piraeus Bank Romania sustine ca, in prezent, nu exista informatii despre o posibila preluare, dar a dat cateva indicii privind valoarea bancii.

"Net book value (valoarea contabila neta - n.red.) a Piraeus Bank Romania este de 170 milioane de euro. De la aceasta suma ar trebui sa porneasca evaluarea bancii", a spus Parvu.

2015 a insemnat un an dificil pentru Piraeus Bank Romania, afectata de criza din Grecia. Insa reprezentantii bancii spun ca Piraeus Bank si-a imbunatatit mai multi indicatori cheie.

Astfel, rata creditelor neperformante (NPL) a scazut de la 25% pana la 4,3%, la finalul anului trecut, solvabilitatea a avansat cu 5 puncte procentuale, pana la 17,3%, iar lichiditatea imediata a inregistrat un salt de la 42% in 2014 pana la 54% anul trecut.

Piraeus Bank, solutii individuale pentru clientii cu credite in franci

Banca a mostenit un portofoliu important de credite neperformante dupa preluarea unei alte subsidiare a unei banci elene, ATE Bank. "Rata NPL in portofoliul preluat de la ATE a fost mult peste 25%, generand pierderi de 150 milioane de euro pentru banca in 2013, 2014 si 2015", a afirmat Parvu.

Piraeus s-a debarasat de creditele neperformante prin vanzarea catre firmele de recuperare de creante.

"In 2015, a fost scoasa din bilant o mare parte a creditelor neperformante, in special pe cele fara garantii imobiliare, iar vanzarea creditelor scoase in afara bilantului s-a realizat cu un discount de 93,5%", a mai spus directorul Piraeus Bank.

In 2012, pe fondul accentuarii crizei in sistemul bancar grecesc, Piraeus Bank din Grecia a decis achizitionarea ATE Bank Grecia. Procesul de integrare s-a realizat in Romania la finalul lui 2013.

Anul trecut, Piraeus Bank Romania a inregistrat pierderi de 42,7 milioane euro si anticipeaza noi pierderi in acest an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Piraeus Bak darea in plata, #credite Piraeus Bank , #banci