Degringolada la dezbaterile pe Legea darii in plata: Acuzatii de intoxicare si discutii despre banking islamic - Update

Joi, 31 Martie 2016, ora 13:47
3294 citiri
Degringolada la dezbaterile pe Legea darii in plata: Acuzatii de intoxicare si discutii despre banking islamic - Update
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia juridica a Camerei Deputatilor dezbate, joi, reexaminarea proiectului privind darea in plata, discutiile fiind marcate de dispute intre reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si sustinatorii legii, in special pe tema riscurilor asumate de banci si clienti in acordarea creditelor.

Doua amendamente principale ar trebui sa se aiba in vedere: eliminarea programului "Prima Casa" din lege si ridicarea plafonului de aplicare, de la 100.000 de euro la 250.000 de euro.

Cu toate acestea, dupa doua ore si jumatate de dezbateri, nu s-a discutat nimic cu privire la aceste doua puncte ramase restante in dezbatea proiectului, transmite News.ro.

Legea darii in plata: Un formidabil truc publicitar!

UPDATE: Dupa trei ore si jumatate de discutii, deputatii din Comisia juridica au decis ca amendamentele asupra legii - printre care si cele privind eliminarea programului "Prima Casa" din lege si majorarea plafonului de aplicare, de la 100.000 la 250.000 de euro - sa fie dezbatute si votate marti, 5 aprilie. Tot atunci se va acorda si raportul final asupra reexaminarii Legii, care va intra apoi la votul final al Camerei Deputatilor.

Acuzatii de intoxicari si banking islamic

Sedinta Comisiei juridice a debutat cu noi dispute intre Banca Nationala (reprezentanta la discutii prin viceguvernatorii Liviu Voinea si Bogdan Olteanu si prim-viceguvernatorul Florin Georgescu) si initiatorul proiectului, liberalul Daniel Zamfir. Acesta din urma a acuzat din nou Banca centrala de "intoxicari" cu privire la proiectul sau.

Aparatorii Legii darii in plata au aratat ca actul normativ poate fi aplicat si in forma actuala, iar bancile nu ar trebui aparate pentru ca au oferit credite in mod "iresponsabil".

"Acolo unde este profitul, acolo trebuie sa fie si riscul. Profitul este doar al bancii", a spus Daniel Zamfir.

Darea in plata se aplica si creditelor vandute recuperatorilor? Initiatorul legii versus BNR

Replica a starnit reactii dure din partea BNR. In timp ce Liviu Voinea a explicat ca riscul trebuie sa fie impartit intre client si banca, Bogdan Olteanu a raspuns ironic ca "exista un singur sistem bancar in care creditorii impart riscurile cu debitorii".

"Acest sistem se numeste banking islamic!", a spus Olteanu, referindu-se la sistemul bancar din tarile islamice in care institutiile de credit nu au dreptul de a percepe dobanzi la acordarea creditelor, castigurile lor fiind efectuate prin impartirea profitului alaturi de clienti.

Liberalul Ioan Cupsa, vicepresedinte al Comisiei juridice, a spus, la randul sau, ca sistemul prin care riscul nu este de ambele parti nu poate functiona, iar Parlamentul ar trebui sa modifice legislatia. "Vom interveni noi", a spus Cupsa, fiind aplaudat de reprezentantii consumatorilor, aflati la dezbatere.

Cine beneficiaza

Un alt punct care a starnit dispute intre Daniel Zamfir si BNR a fost cel privind beneficiarii acestei legi, Banca Nationala afirmand - la fel cum a facut in timpul dezbaterilor din Senat - ca in evidente exista doar "putin peste" 300 de executari silite la credite imobiliare, iar alte 5.000 de proceduri sunt in derulare.

Profesorii de economie avertizeaza: Darea in plata e o injectie cu arsenic!

Daniel Zamfir a sustinut ca, potrivit datelor BRD, "sunt peste 100.000 de romani" in procedura de executare silita si a acuzat BNR ca minte.

"In raportarile BNR nu sunt trecute creditele de nevoi personale cu ipoteca, acel hibrid inventat de banci. Ele nu sunt in evidenta BNR ca fiind credite ipotecare", a spus Zamfir, argumentand ca legea sa ar avea un numar mult mai mare de beneficiari decat crede Banca Nationala.

Viceguvernatorul Liviu Voinea a aratat, insa, ca raportarile la care se refera Daniel Zamfir includ si datele despre credite sub 20.000 de lei, care oricum nu ar beneficia de Legea darii in plata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#dezbateri legea darii plata, #legea darii plata contre, #BNR lege dare plata , #banci