Legea darii in plata, adoptata - Initiatorul legii il ataca pe Isarescu si ii cere sa opreasca intoxicarea

Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 13:33
14761 citiri
Legea darii in plata, adoptata - Initiatorul legii il ataca pe Isarescu si ii cere sa opreasca intoxicarea

Legea darii in plata a fost adoptata, miercuri, in Camera Deputatilor, for decizional, astfel ca mingea se afla acum la presedintele Klaus Iohannis.

Actul normativ a primit 207 de voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere.

In consecinta, Legea darii in plata urmeaza sa fie trimisa la presedintele Klaus Iohannis, care are doua optiuni - fie sa o promulge, fie sa o atace la Curtea Constitutionala - pentru ca a retrimis-o spre reexaminare in Parlament, in decembrie 2015.

Dupa vot, Daniel Zamfir, initiatorul legii, l-a atacat pe guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, cerandu-i sa opreasca intoxicarea.

"Sa spui ca darea in plata arunca in aer sistemul bancar e o manipulare ordinara. Sa spui ca ai detectat cel mai sever risc sistem din '89 icnoace, de asemenea e o manipulare ordinara. Eu ii cer guvernatorului sa opreasca intoxicarea si presiunile publice si sa ii lase pe romani sa decida ei felul in care vor sa-si traiasca viata de-acum incolo", a transmis liberalul.

Isarescu avertizeaza: Avem un risc sistemic intern sever (Video)

In replica, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a mentionat ca banca centrala nu are niciun comentariu de facut legat de vot, avand in vedere ca e o decizie a Camerei Deputatilor, deci a asumata din punct de vedere politic.

"Important e ca acum avem o lege in fata, e un text concret. Nu are important ce spun intiatorii, ci ce a iesit efectiv, pentru ca intentia poate fi foarte buna, dar una e intentia si altul poate fi efectul. Din pacate, legea nu va fi una care sa-i ajute pe cei in nevoie", a subliniat Vasilescu, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

De asemenea, el crede ca vor fi procese intentate de ambele parti in ceea ce priveste darea in plata.

"Legea nu va avea o viata prea lunga", a punctat oficialul BNR.

Darea in plata, un risc sistemic

Daniel Zamfir a facut referire la declaratiile recente al guvernatorului BNR, care a transmis ca banca centrala a identificat pentru prima data un risc sistemic sever intern, anume modificarile de ordin legislativ facute in ultima vreme in Parlament, cu efecte in politica fiscala, in frunte cu Legea darii in plata.

Pentru Mugur Isarescu, cea mai mare problema a acestui act normativ este caracterul retroactiv.

Ce amendamente au fost aduse

Darea in plata a trecut, saptamana trecuta, de Comisia Juridica a Cemerei Deputatilor, moment in care au fost votate cateva amendamente. Printre schimbarile fata de versiunea initiala se numara exceptarea programului "Prima Casa", dar si stabilirea plafonului pentru suma imprumutata de la banca la 250.000 de euro.

Legea se va aplica pentru cei care au luat creditul pentru achizitia unei locuinte sau a unui teren pe care sa se construiasca locuinta, chiar si in cazul creditelor de nevoi personale cu ipoteca.

Legea darii in plata, in comisii: Ce s-a decis legat de Prima Casa - UPDATE (Video)

Deputatii juristi au mai decis ca legea se va aplica si persoanelor care se afla in prezent in procedura de executare silita de catre banci.

De asemenea, ei au adoptat un amendament care prevede ca masura sa nu se aplice persoanelor care au fost condamnate prin hotarare definitiva pentru infractiuni privind creditul pentru care solicita darea in plata.

Bancile se pregatesc sa o atace la CCR

In urma cu o saptamana, BCR, cea mai mare banca la nivel local, a transmis ca va ataca Legea darii in plata privind aspecte de neconstitutionalitate, dar doar dupa ce actul normativ va produce efecte si doar daca altcineva nu o va face pana la acel moment.

Legea darii in plata: Cea mai mare banca din Romania o va ataca la CCR

"Este foarte clar ca, pana ce Legea darii in plata isi va produce efecte, ar fi foarte important ca, din punct de vedere constitutional, jucatorii care pot cere verificarea constitutionalitatii legii inainte ca aceasta sa produca efecte sa o faca.

In cazul in care decizia acestor actori va fi sa nu verifice constitutionalitatea, o vom face noi, iar constitutionalitatea dupa ce legea produce efecte presupune un litigiu intre doi subiecti", a precizat presedintele bancii, Sergiu Manea.

Citeste si:
Nelu Tătaru, mesaj dramatic fără destinatar: "Oamenii au înțeles că sănătatea nu se negociază, unii politicieni însă nu"
Nelu Tătaru, mesaj dramatic fără destinatar: "Oamenii au înțeles că sănătatea nu se negociază, unii politicieni însă nu"
Preşedintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii, a declarat joi, 28 octombrie, că "sănătatea oamenilor nu se negociază", afirmând că românii au înţeles acest lucru,...
Liderul UDMR, despre instabilitatea unei coaliții. „Indiferent dacă ei negociază cu PSD sau cu USR, toţi se uită la celălalt ca la adversari. Conflictul se va repeta”
Liderul UDMR, despre instabilitatea unei coaliții. „Indiferent dacă ei negociază cu PSD sau cu USR, toţi se uită la celălalt ca la adversari. Conflictul se va repeta”
Preşedintele UDMR, vicepremierul interimar Kelemen Hunor, consideră că este necesar un guvern susţinut de o majoritate şi pentru aceasta trebuie să existe perspectiva că se poate merge...
Sursa: Ziare.com