Legea darii in plata, aprobata: Bancile cer atacarea la CCR

Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 18:36
4273 citiri
Legea darii in plata, aprobata: Bancile cer atacarea la CCR
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea darii in plata a fost votata de Camera Deputatilor, for decizional, miercuri, insa bancile au cerut atacarea la Curtea Constitutionala a actului normativ.

Intr-un comunicat remis Ziare.com, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), ale carui banci membre detin peste jumatate din totalul activelor bancare la nivelul intregului sistem, solicita "cu toata responsabilitatea institutiilor abilitate sa-si exercite prerogativele si sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu aceasta lege, in vederea verificarii constitutionalitatii acesteia".

Principalele probleme semnalate au fost ca actul normativ se aplica si contractelor din trecut, incalcandu-se astfel principiului neretroactivitatii, dar si incalcarea dreptului de proprietate privata (prin privarea fortata a institutiilor de credit de bunurile proprii - drepturile de creanta), discriminarea creditorului ipotecar in raport cu alti creditori.

"Toate aceste aspecte de neconstitutionalitate (...) au fost ignorate de catre Parlamentul Romaniei si subzista ca atare in forma finala a Legii adoptata de catre Parlament.

CPBR isi mentine declaratiile anterioare privind efectele adverse pe care legea, in forma adoptata astazi de Parlamentul Romaniei, le va produce la nivelul intregii economii si reaminteste, cu aceasta ocazie, pozitiile critice exprimate de catre Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si Comisia Europeana privind prevederile legii", a mai atras atentia patronatul.

Legea darii in plata, adoptata - Initiatorul legii il ataca pe Isarescu si ii cere sa opreasca intoxicarea

La randul lor, analistii ING Bank au sustinut ca exista 60% sanse ca judecatorii CCR sa considere neconstitutionale mai multe prevederi ale Legii darii in plata, potrivit unei note remise Ziare.com.

"Credem ca guvernul este principala institutie care va cere schimbari, avand in vedere faptul ca aceasta lege va afecta costurile de finantare ale Romaniei pe termen mediu si va duce la avertismente din partea agentiilor de rating", se arata in raport.

Presedintia Romaniei ar fi a doua institutie care ar putea trimite legea la Curtea Constitutionala, avand in vedere ca solicitarile formulate in cererea de reexaminare din decembrie 2015 nu au fost luate in seama de catre parlamentari, se arata in raport.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#reactie banci lege dare plata, #banci dare plata, #banci lege dare plata, #lege dare plata adoptata , #banci