Legea darii in plata: Ar trebui sa beneficieze doar cei care nu pot plati - sondaj IRSOP

Marti, 05 Aprilie 2016, ora 10:37
2295 citiri
Legea darii in plata: Ar trebui sa beneficieze doar cei care nu pot plati - sondaj IRSOP
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste trei sferturi dintre romani (77%) considera ca, in situatia in care ar exista o lege care obliga banca sa preia casa, atunci de aceasta lege ar trebui sa beneficieze doar cei care nu pot plati si nu cei care pot plati, dar nu mai vor.

Sunt concluziile unui sondaj intitulat "Opinia romanilor despre Legea darii in plata", realizat de IRSOP Market Research & Consulting si preluat de Asociatia Romana a Bancilor.

"Majoritatea respondentilor s-a pronuntat impotriva ca beneficiarii legii sa fie cei care si-au cumparat mai multe case/terenuri si au dificultati, fiind indicati ca beneficiari ai legii numai cei care au o singura casa (81%). De altfel, 89% dintre romani considera ca este bine sa existe o lege care sa ajute persoanele fizice care au luat un credit si se afla in dificultate financiara", se mentioneaza intr-un comunicat al ARB.

Comunitatea bancara din Romania reitereaza ca se impune devansarea termenului de intrare in vigoare a Legii 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice.

"Avantajul major al legii privind procedura insolventei persoanelor fizice fata de Legea privind darea in plata este ca, dupa insolventa, debitorul persoana fizica de buna credinta poate ramane in posesia bunului imobil care este adus in garantie, pe cand darea in plata inseamna pierderea locuintei de familie/terenului", se precizeaza in comunicat.

Aproximativ 94% dintre romani opteaza pentru negocierea unei solutii in buna intelegere cu banca si pastrarea locuintei, in situatia in care au dificultati financiare la plata creditului, in timp ce doar 6% dintre romani doresc o lege care sa prevada desfiintarea unui contract semnat cu banca si renuntarea la casa (Legea privind darea in plata), se arata in sondaj.

Studiul "Opinia romanilor despre Legea darii in plata" s-a realizat la nivel national pe un esantion de 1.016 de respondenti, acesta fiind reprezentativ pentru intreaga populatie adulta a Romaniei. Persoanele intervievate au fost selectionate in 433 de localitati urbane si rurale distribuite aleatoriu pe intreaga suprafata a tarii.

Sondajul a fost realizat pentru Asociatia Romana a Bancilor in perioada 28 martie - 1 aprilie 2016, iar marja de eroare este +/-3%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Proteste masive în Insulele Canare. Localnicii s-au săturat de turiști: "Nu vrem să ne vedem insula murind" VIDEO
Proteste masive în Insulele Canare. Localnicii s-au săturat de turiști: "Nu vrem să ne vedem insula murind" VIDEO
După Barcelona, și Insulele Canare cer limitarea turismului. Mii de persoane au protestat sâmbătă, 20 aprilie, în Tenerife, cerând ca pe insula lor să se limiteze temporar sosirile de...
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#darea in plata sondaj banci , #banci