Legea darii in plata: Cea mai mare banca din Romania o va ataca la CCR

Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 13:45
5465 citiri
Legea darii in plata: Cea mai mare banca din Romania o va ataca la CCR
Foto: Arhiva Ziare.com

BCR, cea mai mare banca la nivel local, va ataca Legea darii in plata privind aspecte de neconstitutionalitate, dupa ce actul normativ va produce efecte, daca altcineva nu o va face pana la acel moment, a declarat, miercuri, presedintele institutiei de credit, Sergiu Manea.

"Este foarte clar ca, pana ce Legea darii in plata isi va produce efecte, ar fi foarte important ca, din punct de vedere constitutional, jucatorii care pot cere verificarea constitutionalitatii legii inainte ca aceasta sa produca efecte sa o faca.

In cazul in care decizia acestor actori va fi sa nu verifice constitutionalitatea, o vom face noi, iar constitutionalitatea dupa ce legea produce efecte presupune un litigiu intre doi subiecti", a precizat Manea, la un briefing de presa.

Darea in plata: Initiatorul legii jubileaza, BNR il trimite la Constitutie

El a mentionat ca banca poate ataca constitutionalitatea legii doar dupa ce aceasta produce efecte, insa BCR va decide calea de atac la momentul respectiv.

Manea nu este de acord din start cu o astfel de lege, indiferent de criteriile pe care le prevede pentru o persoana care poate da bancii imobilul pe care l-a cumparat prin credit si pentru care nu mai poate plati ratele.

"Orice lege care intervine si modifica fundamental conditiile de desfasurare a relatiilor dintre doi subiecti de drept privat este o lege pe care noi o vom respinge din principiu. Bineinteles, actionam in Romania si suntem o banca care va actiona cu respectarea legii in orice moment, asa ca o vom face, indiferent de modul in care pachetul de legi cu impact asupra sistemului bancar va arata", a precizat presedintele BCR.

Seful CEC Bank, despre darea in plata: Sper ca Iohannis va sesiza CCR. Daca nu, o vor face bancile

El a adaugat astfel ca sunt irelevante prevederile legii privind plafonul creditului la 250.000 de euro, aplicarea pentru o casa sau un teren, motivand ca interventia legala in derularea unui contract dintre doua parti este gresita fundamental.

Legea darii in plata, in comisii: Ce s-a decis legat de Prima Casa - UPDATE (Video)

Cele mai bune solutii

La randul sau, vicepresedintele de retail al BCR, Dana Demetrian, a punctat ca banca va gasi solutiile cele mai bune pentru clienti, chiar pana la aplicarea legii, astfel incat acestia sa nu fie in situatia de a renunta la casa.

"Pana la a aplica legea darii in plata, cu siguranta banca va gasi solutiile comerciale legale prin care sa poata ajuta clientii pentru a nu ajunge la situatia de a renunta la casa pentru care banca a investit", a spus Demetrian.

Manea a admis ca, dupa aplicarea darii in plata, oferta de creditare a bancii va avea, cel mai probabil, parametrii de risc modificati, in functie de forma finala a legii.

In conditiile in care e foarte probabil ca avansurile cerute de banci pentru creditele ipotecare sa creasca substantial, cei care se vor putea imprumuta vor fi tinerii, prin programul Prima Casa, avand in vedere ca programul a fost exceptat de la darea in plata, si persoanele care au relativ multi bani, in timp ce clasa de mijloc va fi "lovita".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#atac Lege dare plata, #lege dare plata BCR , #banci